Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Dovolená u vody

Mysleli jste si, že nám Bohdan s Bohunkou dali včera své poslední sbohem a zmizeli v dálavách? Letošní sezóna zbořila nejedno dogma a teze o definitivním odletu vzala též za své. I když jsem je včera večer v Batňovicích na hnízdě znovu nezahlédl, přesto na něm přenocovali. I během dnešního horkého dne pobývali v mém blízkém sousedství. Co podnikali a jak trávili volný čas po odletu potomstva? To jsme zjistili pomocí Lukášova dronu.

V neděli večer zůstal Kafkův komín poprvé od příletu Bohunky prázdný. Lukáš vypnul infračervený přísvit, takže se hnízdo po západu slunce postupně ponořilo do tmy. Na druhou stranu jsme mohli po půlnoci nerušeně sledovat ohromný ohňostroj, o který se postarala obří bouřka nad Jaroměří a Náchodem. Blýskalo se téměř pět hodin v kuse, v našich končinách byly naštěstí bouřlivé projevy jen mírné. Ráno klesla do údolí Úpy mlha, po zbytek dne ale panovalo slunečné letní počasí s maximální teplotou okolo +29 °C. Na hnízdě se po celý den žádný domácí ani cizí čáp neobjevil.

Letní dovolená v Batňovicích

Bohdan s Bohunkou si druhým dnem užívali letní dovolenou na hnízdě v Batňovicích. Během noci sice také zmokli, ale když jsem se na ně přijel po osmé hodině podívat, oba se věnovali důkladné peříčkúře. Když byli se svým vzhledem spokojeni, vyrazili posnídat na blízkou louku mezi pasoucí se koně. Lovem strávili celé dopoledne, ale okolo 13. hodiny znovu postávali na hnízdě a sledovali okolí. Později odpoledne odlétli na lov, dalekohledem jsem je spatřil opět mezi koňmi. Když dorazil Lukáš s řádným vybavením, náhle jsme je však nikde neviděli. Před zraky dronu se ale nikdo neukryje.

Bohdan s Bohunkou se procházeli v mělkém údolí malého potůčku a hledali něco dobrého k snědku. Po chvíli přeletěli o kus dál k rybníčku, u kterého bylo také několik kachen a volavek. Oba dva vstoupili do vody, napili se a snažili se něco ulovit. Dron je nezajímal, chovali se tak, jako by tam vůbec nebyl. Nakonec zůstali stát u přepadové roury. Takové prostředí v Bohuslavicích neměli, tekoucí voda v řece je přece jen něco trochu jiného než stojatá nádrž. Přesný důvod, proč se přesunuli na letní byt právě sem, neznáme. Má osobní teorie zahrnuje Bohdanovu minulost před setkáním s Bohunkou. Stejně tak nedokážeme sdělit, zda zde setrvají ještě několik dní, vrátí se ještě do Bohuslavic nebo zahájí rovnou podzimní migraci. Noc na úterý na každý pád stráví znovu v Batňovicích, na hnízdo dorazili krátce po 20. hodině.

Stav Elvíry

Informace ohledně stavu Elvíry od pana Čípa ze Záchranné stanice Jaroměř z 12.8.2023: “Jedná se o běžný zánět očí. Jedno oko je již v pořádku, druhé však bohužel v pořádku nebude asi nikdy. Pravděpodobně se jedná o důsledek fyzického poranění, jehož následkem byl právě zánět. Ten pak mohl posléze přeskočit i na druhé, jinak zdravé, oko.” Jaký bude další postup zatím nevíme, snad se to dozvíme později a dáme vám pak vědět.

Ostatní hnízda

V Mladých Bukách zatím zůstávají Bukáček i Betynka. Betynka obývala již brzy večer garsoniéru, Bukáček se vrátil na hlavní hnízdo. V Trutnově proběhlo dopolední hromadné krmení za účasti obou rodičů zároveň. Přesně o 20. hodině se domů jako první vrátil Samuel, který si na hnízdě divoce zatančil. Vzápětí dorazila Evelyn a jako poslední Igo.


 

Prázdné hnízdo v ranní mlze
Celá čapí rodina pohromadě
Bohdan s Bohunkou v letním bytě

27 komentářů

  1. Chudinka Elvirka 🙁 s jednim okem by mozna byla schopna letet, ale je to priliz velky handicap na prvni takdlouhou cestu v zivote. Drzi ji palce, at alespon trochu na to oko vidi.

  2. Dobrý den, je to opravdu zajímavé, co ti dva dělají, ale zůstávají pořád spolu. Ta vaše teorie, že batňovické hnízdo Bohdan znal, mi připadá docela pravděpodobná.
    Ale dotaz odjinud: dívala jsem se na popis bouřky a je tam jev zvaný arcus nebo shelf - to je ten cummulonimbus ve tvaru kovadliny? A ta mammata - to taky patří ke cummulonimbům - takové ty podvěsy ve tvaru ňader (vlastně jde přímo o latinský překlad?)- to by se ale při bouřce rozpadlo?

    1. Kovadlina je incus (anglicky anvil), arcus je oblačný útvar na čele bouřky, často připomínající podkovu. Shelf cloud je jeho podtypem (vypadá jako mohutná oblačná hradba). Mammaty se objevují většinou na čele nebo týlu velmi silných bouřek.

  3. Krásné fotky, o výklad... Děkujeme. Chudák Elvirka, je mi ji moc líto, no snad to aspoň trochu dobře dopadne, aby nezustala slepá 😥, ale daleka cesta asi težko.... No jinak děkujeme za všechny zprávy.. 🙂

  4. Tak to je neskutečná nádhera vidět Bohunečku s Bohdánkem mimo hnízdo ,jak si užívají pěkně dovolenou ,pohodička z toho přímo čiší...miláčkové ❤️❤️😃jsem šťastná ,že si ,tak užívají a jak Bohunečka zaklapala, pánové , rozzáříli jste mi den,smutek z jejich odletu je pryč a nahradil jej pocit štěstí ,jak si krásně užívají , jste ùžasní,že jste nám to zprostředkovali..to videjko je taková nááádhera i fotečky a počtěničko,to vše je pohlazení po duši ,Lukáši ,Tomáši moc děkuji...😃..

  5. Dobrý den, krásný článek i záběry, jako vždy 🙂
    Jen se chci zeptat, tedy neberte to, prosím, nijak zle, nechci rýpat a čápy mám ráda i ty "cizí", ale je opravdu jisté, že to je Bohunka s Bohdanem?

    1. Podle kroužku a bílé letky na pravém křídle rozhodně ano a Bohdan má stále ještě špinavý krk 😀

  6. Dobrý večer ve spolek. Tomáši a Lukáši děkuji za hezký večerníček fotky a video. Tomáši Bonunka a Bohdánek se letos nějak nemohou rozhodnout k odletu a tak se přesunuli poblíž k vašemu bydlišti aby jste si je ještě užil moc vám to přeji. Musí to být krásné pozorovat je naživo. Nevím jestli ty u nás v Jičíně už odletěli ale ráno už nelétají přes rybník jak jsem je často viděla z okna. Elvírce přeji aby se jim podařilo nemocné očko uzdravit protože s jedním okem je těžké i lovit potravu.

  7. Tomáší a Lukáši ani nevíte jsakou mě to udělalo velkoun radost jak jsem uviděla od vás email a četla povídání a otevřela nádherné video a fotky. Je to opravdu nádheré poděkování Bohunky a Bohdánka, že se ještě zdržují ve vaší blízkosti. A potomm se řekne obyčejný čáp. Ne,ne já jsem o tom přesvědčená , že oni to dobře ví jak je máte rádi a záleží vám na jejich spokojeném a krásném životě . Jset super kluci a díky za vše co děláte pro čápíky a také pro nás. Velké díky za zprávu o Elvírce i když ještě není úplně nejlepší ale všichni jí držíme pěsti aby se uzdravila. Přeji krásný zbytek dne a budu se těšit na další zprávy.

  8. Děkuji za podrobné komentáře všech třech hnízd a jejích čápich obyvatel.
    Krásné fotky z dronu. Sleduji všechna tři hnízda od jara až do odletu mladých i rodičů později. Krásně napsané, také zprávy o počasí jsou poučné. Děkuji vám za vše.
    Těším se na další sezónu.
    Teď jen přání šťastných doletů na jih a opětovných příletů k nám.

  9. Před časem jste psali, že Bohunka má bílou letku - tak jsem byla ráda, že jm poznám. Užívají si zaslouženou dovokenou bez dětí - opravdu z nich čiší pohoda. Připravili jste nám hezké překvapení, děkuju moc. Elvírky je mi moc líto, snad všechhno dobře dopadne

  10. Copak náš Bohdanek ten je pořád trochu ušpinění.ale je to krásná příroda když pořád ti dva jsou spolu,no prostě láska krásná 😔😔🌷.14.8., 3023 jsme se vraceli zoo Zlín a v Jablůnce jsme zahlédli u cesty 2 čápi jak se prochází na louce .no prostě láska taky .😔😔😥❤️❤️❤️🕸️🕷️

  11. Co dodat,vše super, od foteček👏přes poutave povidani.👍Bohunko a Bohdanku užívejte si.♥️Šťastny let ,všem co letí a Elvirce velký pozdrav.♥️

  12. Dobrý den všem ♥️♥️ opět krásné povídání škoda že Elvíra má zranění oka a jsem
    velmi ráda, že jsou záchrané stanice kde mohou všechna zvířata s hendikepem žít. Bohunka a Bohdan si užívají zaslouženou dovolenou,jsou to báječní rodiče.Díky za vše ♥️♥️♥️

  13. Zdravím na komín ,ale koho ???Smutný pohled na prázdné hnízdo. Mladí odletěli fofrem, mládí pořád spěchá. Ti zkušení vědí , že se nic neuspěchá a oni je určitě doženou. Hlavně aby všichni doletěli v pořádku. Obohacují nás ještě o těch pár společných chvil i jako poděkování za vše co jste pro  Tomáši a Lukáši udělali . Proto ta poslední setkání. Dostala jsem se k Vám doopravdy náhodně ,ale hodně mě to obohatilo jak ve vědomostech o čápech. O těch jsem předtím věděla,že jsou a nosí kluky o moc víc né . Ale i o spoustu lidí čápomilů moc za to děkuji všem kteří to ho o čápech spoustu vědí a jsou ochotni to zprostředkovat i ostatním. Budeme se všichni určitě moc těšit na příští rok jak na setkání s čapí rodinkou tak i  na setkání s Vámi Tomáši a Lukáši. A tu dovolenou jim moc přeju. At se posilní před cestou.

  14. Děkuji za krásné záběry, je krásné, že takto drží spolu ti dva - myslíte, že jsou spolu i v Africe? Když přilétají každý zvlášť v jiný den... Každopádně je to skvělé, že máme možnost toto vše sledovat! Děkuji

    1. S vysokou pravdepodobnosti nejsou....vsak jak se ve vzduchu shoufuji s ostatnimi klapackami tak se navzajem ztrati, ale kdo vi....treba se potkaji na zimovisti, ikdyz to je velmi mala pravdepodobnost s ohledem na to, ze se jedna o defacto celou afriku 🙂 Dulezite je, ze je oba tahne stejne hnizdo a pokid se jim nic cestou nebo v Africe nestane, tak se stastne shledaji. Ale predstava ze leti spolu az na zimoviste je krasna, to rozhodne ano.

  15. Z toho dronu jsou to skvělé záběry, jsem ráda, že ještě neodletěli a užívají si dovolenou 🙂

  16. Ještě jsou zde, to je dobrá zpráva. Oni už jsou zkušení, teď se dokrmí a v pohodě odletí. Díky vaší technice i nasazení víme, že je máme ještě skoro doma. Uvidíme, kdy odletí nadobro, teď se oteplilo a zavlažilo, budou žabičky a něco dalšího do zobáků. Těším se na další zprávy. Nakonec Elvíra může přezimovat v ZS.
    Dnes jsem slyšela v rádiu, že ze Slovenska řada čápů neodlétá, mají skládky a obživu. Je to zajímavé, ale jak přežijí třeba tuhou zimu?

  17. Je my líto Elviri ale na druhou stranu je v bezpečí snad vše dobře dopadne . Vám Tomáši a Lukáši děkuji za hezké povídání.Stranky jsem našla náhodou a je to super.Jde vidět Bohdan z Bohunkou jak se mají rádi a užívají spolu.

  18. Děkuji za hezké zprávy o čapím páru a nové informace o Elvíře. Přestože věřím v její uzdravení, může se stát, že v ZS již zůstane, což si vyžádá náklady na léky a stravu... je možné přispět a stanici finančně podpořit?

  19. Mnohokrát děkuji Vám, Tomáši i Lukáši, za krásná slova i neskutečné záběry.
    Z důvodu letošních rodinných výletů jsem se nemohla tak často účastnit komentářů k hnízdu v Bohuslavicích..
    Dověděla jsem se o odletu mladých, že Elvírka je v odborné péči v ZS Jaroměř, že Bohdan s Bohunkou jsou ještě v Batňovicích...
    Přeji všem odlétajícím miláčkům mnoho zdraví a štěstí, ať se s nimi zase za rok setkáme.
    Ještě jednou Vám, Tomáši, posílám velký dík za obětavost, trpělivost a péči, kterou hnízdu s našimi čápy věnujete. V. Vitoušová + Edík.

  20. Dobrý den, moc děkuji za krásné povídání a hezké fotky. Bohunka s Bohdanem jsou "pár roku", nádhera, že jsou spolu.
    Moc děkuji za zprávu o Elvírce , moc jí držím palce ať se brzy uzdraví.
    Všem přeji krásný den😀

  21. Opět všechny zdravím...přečetla jsem komentáře a všichni mají strach o Elvíru,její léčení a budoucnost.ZS v Jaroměři jistě pomohl finanční příspěvek z prodeje placek i dary od příznivců čápů.na tento nápad mě přivedla vnučka,která si myslela,když videla na ploše fotky od Lukáše,že je to pexeso.Nešlo by vybrat 32 vhodných fotek a nechat udělat papírové,klasické pexeso...myslím,že zájem by byl velký...děti,vnoučata ,jejich kamarádi....výtěžek by jistě nebyl zanedbatelný.Zajímá mě názor všech .Galerie fotek je veliká a věřím,že ČAPÍ PEXESO pro Elvíru by mělo uspěch.Děkuji .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00