Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Dračí hlad

Situace na Kafkově komíně se ve fázi rychlého růstu čápat stabilizovala. Oba rodiče se mají co otáčet, aby nasytili tři neustále hladové krky. Pomalu se přechází na krmení rozměrnější potravou, žížaly se vyskytují velmi okrajově. Vliv na jejich úbytek má i stále pokračující suché počasí, které v dohledné době nejspíš neskončí. Bohunka nejčastěji krmí brouky a hady, Bohdan přináší především hady a ryby, v jeho menu se začínají objevovat i hlodavci. Čápata jsou již schopna pohltit i potkana. Teplejší období také znamená zvýšenou potřebu napájení, mladí čápi díky němu dnes zůstali sami na hnízdě. Po celý den zůstávají bez zakrytí rodiči, pouze jsou stíněni před sluncem. Pozvolna začíná růst jejich svrchního opeření, které jim poskytne dokonalou ochranu před nepřízní počasí. Všechna tři čápata jsou schopna stát bez opory křídel a zobáku, byť zatím pouze po velmi krátkou dobu.

Bohunčiny stravovací normy

Bohunka má na kvalitu Bohdanovy stravy vlastní názor. Při pozdní nedělní večeři v podobě velkých kusů masa se proto jeden ze “steaků” proletěl dolů z komína, až pod ním zaduněla střecha. Během noci Bohunka opakovaně špikovala seno kolem čápat, Bohdan odlétl ve 4:16 a vrátil se se senem v 5:38. Draci ho radostně přivítali, za což je obdaroval žížalami. Pondělní ráno bylo velmi chladné, teplota klesla až pod +4 °C. Celý den znovu svítilo slunce, až později odpoledne se na obloze objevilo více mraků. Teplota tak vystoupila k +23 °C, foukal však docela silný severní vítr. Ranní tradice transportu materiálu a úpravy hnízda nebyla narušena, došlo i na společné rovnání Bohdanova valu. Po práci následovala kolektivní peříčkúra. Jakmile se Bohdan vzdálil, Bohunka se protáhla a pustila se do zuřivého úklidu, až seno létalo široko daleko. Když bylo hotovo, lehla si na hnízdo vedle čápat.

Bohdan donesl hadí svačinku a Trojka se pustil do tréninku stání bez opory. Hadí oběd od Bohunky byl velmi vydatný, chvíli po něm donesl Bohdan vodu na zapití – i s kusem masa. Bohunčina svačinka byla spíše lehčí, po ní opět přilétl Bohdan s vodou a rybou. Poté stínil čápata křídly, než dorazila Bohunka s hady a brouky. Bohdanova večeře obsahovala rybu a drobnější kusy masa, společně s vodou. I Bohunka mladé napojila a vysypala jim velké množství brouků. Když se večer na komíně ukázal znovu Bohdan, čápata spala a nejevila o krmení zájem. Nalevo od komína probíhala komáří svatba. Když se draci konečně probrali, Bohdan je obdaroval rybou a za řevu silných motorek vystartoval na pozdní lov. Z něj se vrátil ve 21:55.

Sežereme všechno!

Noc na úterý byla díky větru dosti teplá, i přes jasnou oblohu se neochladilo pod +11 °C. Naopak přes den bylo sice zcela jasno, severní vítr ale nedovolil teplotě výrazněji překonat hranici +20 °C. Bohunka v noci občas pečovala jako obvykle o děti i důlek. Bohdan vyklopil ve 3:55 do hnízda kus masa, Bohunka však tento pokrm rázně odhodila z hnízda. Bohdan odlétl pro snídani ve 4:26, vrátil se po hodině a půl s větvemi. Nejprve naservíroval čápatům menší kousek, načež z něj vypadl obrovský potkan. Toho se po menší tahanici zmocnil Jednička a úspěšně ho do sebe nasoukal. Zbytek rána probíhal ve znamení úklidu a úprav čapího domova.

Čekání na vodu

Po práci se čapí táta natáhl k mladým, kteří se nastěhovali k Bohdanovu valu před kamerou. Bohunka jim donesla seno, hady a malou myšku. Mladí se dopoledne pouze nepovalovali, ale poctivě trénovali nožky. V jeden okamžik stáli dva zároveň. Před polednem servíroval Bohdan hromadu hadů, která okamžitě zmizela. Poryvy větru vztyčily před kamerou dřevěnou anténu, kterou zatím čápi nechali stát. Bohunce vítr znemožnil hladké přistání, musela ho znovu opakovat. Čápata za stoupající teploty začala žadonit o vodu, proto ve 14:00:56 odletěla Bohunka k řece. Mladí tak zůstali na hnízdě sami necelé dvě minuty. Po napojení se na komíně rozhostil klid, avšak pouze do Bohdanova příletu se zásobou hadů.

Večer krmila Bohunka množstvím brouků, Bohdan kusy ryby. Nasycení draci se líně povalovali po hnízdě v paprscích zapadajícího slunce a ani přílet Bohunky je nerozrušil. Bohdan vyrazil na lov, ostatně od včerejšího dne již nad hnízdem nenastává noc, pouze soumrak. Takže času na návrat za světla či alespoň šera měl ještě spoustu. Při podávání večeře Bohunka neustále uhýbala před dotěrnými zobáky, dráčata se dočkala hadů, potkana a několika brouků. Vše vzápětí zmizelo v bezedných chřtánech.

Už to lítá!
Odpočinek po ranním úklidu
Rvačka o potkana
Trénink se nesmí zanedbávat
Jsme tu sami, ale máma je nablízku

11 komentářů

  1. Mámo, táto, máme hlad
    to máme pořád hlady řvát ?
    Chceme hady, hadice
    rybu radši vařenou
    a vodičku čerstvou
    točenou ! 😀

  2. Opět děkuji za krásné čtení, dráčata jsou zase o něco větší a hladovější, Bohdan a Bohunka mají co dělat, aby je uživili, ale jsou to vzorní rodiče.

  3. Děkuji za informace z Kafkova komína. To se Bohunka a Bohdánek nalétají aby uživili dráčata. Ale dobře všichni tři přibývají na váze jsou to pěkný baculky. Chtělo by to trochu deště aby vylezla ze země všelijaká havět k snědku. Přeji všem dobrou noc.

  4. Tomasi,to je nadherny clanek.Klobouk dolu,capata se maji krasne k svetu a hlavne ze jim pestra strava chutna
    nejsou to zadni vegetarianiTaky maji rodice co delat,nez sezenou tolika stravy.Tak at se maji pekne k svetu , brzy nam zamavaji kridelkama a frnk do sveta.Tak zase zitra na scledanou.M

  5. Lukáši, Tomáši! Jste báječní! Takto úžasně přibližovat čapí život milovníkům přírody je na metál! Každý den sleduji Vámi zprostředkované čapí dění na Karakomíně a mám z toho velkou radost, i pro mě je to nyní Večerníček. Ráda bych na Vaši činnost kolem čápů přispěla, ale nevím jak, prosím Vás o nějaký návod. Hodně štěstí a radosti ze života dráčkům, pečlivým rodičům i Vám! Gabra#

  6. Miláčkové, jste nádherní ♥️♥️♥️🐥🐥🐥,tak ráda na Vás koukám ,jak se stavíte na ty vaše malinkatý nožičky😃..jak si ,vždy pochutnáte na veškeré havěti.. 🤣,Bohunečko,to se dělá ???? vyhazovat Bohdánkovi stejky ,tolik práce s tím určitě měl, než obletěl všechny grilovačky😃😛, jak ty ráda uklizis, hlavně v noci ,když chtějí miláčkové spinkat ,on zase rád ,někde do masokombinatu😛 ,krásné počteničko i momentky..🤗

  7. Úžasný snímek jak čápata trénují se postavit a jeden se podpírá o zobák. Kdy se chystá jejich kroužkování? Až se budou umět postavit?

      1. Děkuji za odpověď. 🙏Těším se na jejich kroužkování. A jsem zvědavá i na jejich jména.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00