Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Mezi dvěma světy

Dnešní vyprávění nás zavede od konce jednoho života k počátku druhého, od smrti k životu. Odchod druhého nejmladšího čápěte byl pro nás naprosto nečekaný. Jisté problémy mělo již předchozího dne večer, ale nikdo si asi nedovedl představit, že za necelý den povedou k jeho úmrtí. Co bylo přesnou příčinou úhynu nevíme, ale spíše než na chorobu lze usuzovat na vnitřní zranění. Potíže totiž nastaly záhy po pokusu o pozření velkého slepýše a s přibývajícím časem se velmi rychle zhoršovaly. Skutečně akutní fáze trvala necelé dvě hodiny. Co se vlastně stalo?

Nastávají problémy

Bohdan i Bohunka krmili v průběhu středy převážně hady. Čtyřka (posmrtně pojmenovaný Arktur – podle 4. nejjasnější hvězdy noční oblohy) se jednoho zmocnil a pokusil se ho pozřít. Plaz však byl příliš velký, a proto ho po chvíli vyplivl. Stejně neúspěšný pokus proběhl i při dalším krmení. Je dost možné, že rozměrná potrava poškodila jeho volátko či dýchací trubici. Od té chvíle totiž hůře dýchal a pozbyl chuť na další jídlo. Nic však zatím nevypadalo tragicky.

Po pozdním příletu Bohdana si Jednička zaklapal spolu s rodiči a táta všechna čápata na půl hodiny zalehl. Před půlnocí vstal a s Bohunkou prošpikoval hnízdo. Z klubka čápat se občas ozýval Arkturův sípavý dech. Protože noc byla chladná (ranní minimum kleslo k +5 °C), zůstala čápata po většinu doby skryta pod rodiči. Bohunka odletěla pro snídani v 4:08, vrátila se po 45 minutách s žížalami. Snídali všichni kromě Arktura, který o potravu vůbec nejevil zájem. Bohunka pak čápata ještě zakryla a čekala na návrat Bohdana. Ten přinesl další žížaly, které si dala pouze dvě z čápat. Následovaly tradiční časté lety pro stavební materiál.

Milosrdný konec

Po východu slunce zůstala čápata ležet volně v důlku. Arkturův dech byl stále těžší a pohyby křečovitější. Jeho trápení naštěstí netrvalo dlouho, skonal v 9:03 přikryt křidélkem Jedničky, o kterého se do poslední chvíle opíral. Bohunka po necelé hodině prozkoumala nehybné tělíčko, ale jinak s ním nemanipulovala. Bohdan donesl seno a ležícího Arktura s ním obestlal. Ke svačině předhodil zbylým třem čápatům obrovského potkana, kterého následně stejně musel spořádat sám. Za pár minut proběhl nácvik leteckého poplachu, na Bohdanův povel padla tříčlenná skupina A spolehlivě k zemi.

Bohdan v akci

Jednička nám před polednem předvedl další pokrok v čápení, potřebu vykonal vestoje s oporou křidélek a zobáku. Přesně v poledne podávala oběd Bohunka. Prvním chodem byli brouci, následovaní ještěrkou a množstvím hadů. Svačinu donesl po koupeli i Bohdan, opět se jednalo o hromadu hadů. Bohdan se pak na hnízdě dlouhou dobu sušil a zároveň stínil čápata. Po celý den totiž bylo jasno a odpolední teplota se vyšplhala k +21 °C. Čápata ležela v klubku společně s padlým Arkturem, kterého Bohdan opět obestlal senem.

Odpolední odpočinek

Bohunka přinesla k odpolední svačině velký objem černých brouků a zahájila v 16:16 ohledání Arkturova těla. Prvně ho opatrně zkoumala zobákem, později vytáhla za křidélko z podestýlky a odsunula na okraj důlku, kde ho zatím nechala ležet. Bohdan dorazil se senem, hady a velkým kusem ryby. Po večeři se jen zaprášilo a následoval zasloužený odpočinek. Seno Bohdan použil k částečnému přikrytí Arktura. Také se ho jemně dotýkal zobákem, ale nijak s ním nehýbal. Čápata polehávala v Bohdanově stínu až do chvíle, kdy si Bohdan lehl vedle nich. Když poté vstal, obklopili pozůstalí sourozenci Arkturovo tělo.

Poslední rozloučení

Bohunka s koňským koblížkem v zobáku přilétla na hnízdo krátce před 19. hodinou. Vysypala čápatům hrst brouků a začala se věnovat Arkturovi. Dotáhla jeho tělo až k ohrádce a na několikátý pokus ho v 19:03 svrhla z hnízda dolů. Stejně jako v minulosti pak vystoupila na ohrádku a dívala se za ním. Tím rozloučení skončilo a Bohunka se vrátila k provádění peříčkúry čápatům v důlku, který se během dnešního dne značně rozšířil a zároveň vyplnil. Čápata se pak přitulila k sobě a užívala si paprsků zapadajícího slunce. Bohdan se dnes vrátil domů brzo, už ve 20:08. Donesl s sebou větev a spolu s Bohunkou mu při příletu zaklapalo i jedno z čápat. Naservíroval uvařenou rybu, ochutnala i Bohunka. Té se již nikam letět nechtělo, tak se nakonec ve 20:30 vydal na pozdní večerní výpravu Bohdan.

Nový život na pivovaru

Zatímco na Kafkově komíně dvě svíčky čapího života uhasly, nad trutnovským pivovarem se naopak tři rozžaly. První čápátko se vylíhlo v neděli 21. května večer, druhé téměř přesně o den později. Třetího se Magdalenka s Matějem dočkali dnes po půlnoci. Čas ukáže, zda a kdy se vylíhnou zbylá dvě vajíčka. Zatím se čápatům vede velmi dobře.


 

Zaklapeme si společně
Na tuhle stravu máte ještě čas
Stoj zobákový
Byl jsem se vykoupat a trochu vás pokropím
Společné rozloučení s Arkturem

14 komentářů

  1. Život čapí je tak složitej, že samotnej život čápa je proti tomu ale úplnej hadr.
    Je to smutné, ale radujme se z třech krásných čápátek, která rostou a sílí.

  2. Je to velice smutne ale takový je zivot.Ale nadeje pro tri dalsi capatka aby prezila ,zustava.Dnesni poctenicko je smutne.Tak zitra verim ze to bude lepsi.M

  3. Od včera tak smutné povídání které jsem obrečela,ale takový je život ať je oběma dobře za duhovým mostem. Tak přeji těm třem dráčkům zdravíčko a štěstícko aby se později ve světě neztratili.

  4. Je velmi nepravděpodobné, že by velké sousto mechanicky poškodilo jícen nebo průdušnici mláděte. Průdušnice je velmi pevná a jícen naopak neobyčejně pružný a roztažný: vidíme to i na dospělých čápech, jak do sebe nasoukají velkého potkana nebo pstruha. Sledujeme i na mláďatech, jak mají po vydatném nakrmení nápadně tlusté a nacpané krky, což je normální. V dýchání jim to nebrání, protože průdušnice je pevná a v relativně volném podkoží vycpanému jícnu prostě uhne. K mechanickému poškození jícnu by mohlo dojít jen spolknutím ostrého předmětu, ale tam bych nečekal akutní dýchací obtíže a mládě by se trápilo mnohem déle. Video jsem neviděl, ale podle popisu v článku a na základě rychlé progrese vedoucí ke smrti bych sázel na vdechnutí kusu potravy, což naopak bohužel není neobvyklé, zvlášť pokud se mládě krmí příliš hltavě. Stačí velmi malý kousek, který zapadne do bifurkace (rozdělení průdušnice na dvě hlavní průdušky, kde jsou dýchací cesty nejužší), a pak už není pomoci.

  5. Hrozné neštěstí, Arktur je pryč. Srdce se mi sevřelo. 😥 Příroda je někdy krutá. Letos v tomto hnízdě dva krát v krátké době po sobě. I čápi mají svůj způsob jak se rozloučit. Je to dojemné a smutné. Kéž se víc smrt vyhne tomuto hnízdu. ❤️

  6. Tak to je hrozně moc smutné. Snad už se zbylým třem čápatům nic zlého nepřihodí.
    Hlavně ať jsou v pořádku, zdraví a daří se jim.

  7. Je to moc smutné čtení. Letos mají čápátka nějakou smůlu. Držíme palce, aby se těm ostatním vyhýbalo neštèstí. 😪😪

  8. Po návratu Bohdana s větvičkou jsem si všimla, že v těch místech, kudy odstranila tělíčko Bohunka postával déle a díval se dolů, položil na okraj větvičku. Bylo to dojemné, jakoby se loučil také. Snad to trio čápat už bude mít víc štěstí a doroste. ♥

  9. Opět moc hezky a dojemně napsané, hlavně že se dlouho brouček netrápil😥..
    Tomáši díky! 👍

  10. Velice smutné 😥😔😥a pěkné počteníčko, snad budou už další dny krásnější, hlavně, ať jsou dráčkové co zůstali v pořádku...♥️♥️♥️🐥🐥🐥,novému čápatku u Matěje a Magdalenky přeji hlavně zdravíčko a dlouhý život, bez všeho zlého...♥️🐥,letos nějak moc čápátek odchází za duhový most a to bolí..😥

  11. To je velmi smutné čtení, je mi těch dvou nádherných dráčat moc líto, život je někdy i krutý, ale věřím, že ti tři dráčata už budou zdraví 🥰
    Tomáši moc děkuji za krásně napsané shrnutí tohoto smutného dne, strašně Vám fandím .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00