Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Ještěrka na útěku

Třetí květnový víkend přinesl do našeho hnízda spoustu novinek. Vydatně živená čápata rychle rostla a každým dnem nabývala nových dovedností. Potravy byl nadbytek a dostávalo se na všechny. Nejmladší čápě se muselo hodně snažit, ale o hladu rozhodně nezůstávalo. Byli jsme svědky prvního couvání z důlku při konání potřeby, zkoušky křidélek i samoobsluhy z Bohdanova zobáku. Starší  čápata obrůstají prachovým peřím, objevují se zárodky černých letek v podobě jemné krajky lemující křídla. Také se začínají sama starat o své rostoucí opeření. Protože jsem byl v uplynulých dnech na cestách, podávám pouze výběr nejdůležitějších událostí na Kafkově komíně.

Bohdan na rybách

Naši čapí rodinu jsme minule opustili v pátek odpoledne. Večer přinesl Bohdan na hnízdo velkou rybu, nejspíš kapra. Pro čápata se samozřejmě jednalo o příliš velkou porci, takže ji následně spolkl. Vyhodil ji ještě dvakrát, ale stále byla pro malé zobáčky příliš tvrdá. Rybí řízek v trojitém obalu sena mu tak nakonec zůstal. Bohunka se vrátila domů v 21:00, nakrmila mládež a mohlo se jít spát. Sezením strávila celou noc na sobotu, občas nechala důlek vyvětrat a poklidila v něm. Studené období skončilo (do rána neklesla teplota pod +10 °C) a nastal čas otužování.

Prima hadí sezóna

V sobotu ráno odlétl jako první Bohdan v 4:52, podal mladým snídani a vystřídal Bohunku. Časné ráno se neslo ve znamení vyšší frekvence letů z hnízda, a to jak pro potravu, tak stavební materiál. Jednička nabil kanón, zacouval k okraji důlku a vypálil dalekonosnou střelu. Hadům v Bohuslavicích nastaly letos krušné časy. Bohdan se do jejich lovu pustil opravdu s plným nasazením, před polednem jich z jeho volete vypadl nejméně kilogram. V poledne Bohunka takticky nasytila starší čápata velkými kousky, mladším poté předložila drobnější. Jednička znovu předvedl, že již brzy bude chodit na toaletu jako dospělý čáp – pěkně na kraj hnízda. Zatím to zvládl alespoň na okraj důlku.

Pohyblivá večeře

Sluníčko svítilo po celý den a teplota se odpoledne dostala slabě přes +21 °C. Čápata pospávala odkrytá, rodiče je pouze stínili. Bohdan přinesl večer spolu s dalšími plazy i živou ještěrku, která se marně pokusila o únik z dračího doupěte. Legendární Bohdanův postřeh však přelstít nedokázala a skončila znovu v jeho zobáku, tentokrát již definitivně. Večerní poryv větru shodil z komína smrkovou větev, která na něm ostatně spíše překážela. Za soumraku pak Jednička zkoušel, k čemu by mohla být dobrá křidélka. Na létání zatím ne, ale k udržení rovnováhy při prvních pokusech o stání, které již brzy přijdou, se rozhodně hodit budou. Bohdan se z večerní výpravy vrátil až ve 21:15 a podal ještě pozdní večeři, o kterou mladí neprojevili zájem. Část tedy snědla Bohunka a zbytek vyházela pryč. V noci na neděli se Bohdan s Bohunkou střídali, opět bylo příjemně, teplota neklesla pod +12 °C.

Slunečné dopoledne

Jako první opustil komín ve 4:20 Bohdan, vrátil se senem a pohostil čápata žížalami. Stejně jako o den dříve se hojně létalo jak pro zásoby, tak pro vybavení domácnosti. Bohdan vyplivl mezi dráčata vývržek, ta se na něj vrhnula a vybrala z něj ještě poživatelné součásti. Bohunka měla problém při doručování zásilky listí, lehce při něm šťouchla do stojícího Bohdana. Následovalo královské dělení svačiny Bohunkou, při kterém se dostalo na všechna čápata. Ta pak pospávala v důlku, zatímco jim Bohunka dělala slunečník. Za jasné oblohy teplota rychle stoupala až k +24 °C. První letní den se nakonec nekonal, v poledne dorazily od jihovýchodu nad hnízdo dešťové přeháňky. Bohdan dosedl na komín snad s třímetrovým prutem a za chvíli s keříkem, který byl odněkud vytržen i s kořenem.

Svátky obžerství

Při poledním krmení se Jednička rozhodl, že nebude čekat, co vypadne z tátova zobáku, ale obslouží se sám. Ukořistil díky tomu velkou barevnou ještěrku. Krátce po bohatém obědě začalo pršet a Bohdan schoval čápata pod sebe. Ve 13:35 podávala pozdní oběd Bohunka, načež začalo znovu pršet. A tak se i ona musela proměnit v deštník. Déšť záhy ustal, Bohunka se začala sušit a mladí si mohli užívat čerstvého vzduchu. Bohdan donesl další senu a naservíroval vydatné hadí menu. Pětka do sebe nasoukala celý ocásek slepýše. K večeři vysypala Bohunka mezi čápata velké množství černých brouků, všichni se jich dosyta nazobali. Gastronomickým vrcholem dne však byla Bohdanova večeře, na kterou musela padnout podstatná část populace bohuslavických hadů. Čápata podanou porci ani nebyla schopna spořádat a po lukulských hodech spokojeně usnula. Bohdan jim dopřál klid a pouze na ně dohlížel.

Bohdanovy večerní výpravy

Bohunka se po návratu v 19:37 podivovala, co s čápaty Bohdan prováděl. Stále totiž podřimovala a přílet matky je nijak nevzrušil. Až po chvíli se probrala a Bohunka mezi ně vhodila živého slepýše. Byl však příliš velký, a tak skončil zpět v jejím zobáku. Mladí se tak znovu uvelebili v důlku a Bohunka se pustila do večerního úklidu domácnosti. Bohdan se vypravil na pozdní lov, ze kterého dorazil ve 20:34. Předhodil čápatům zákusek v podobě menší ryby a opustil komín. Čápata zůstala zatím nezakryta a zahřívala se v klubíčku navzájem. Až ve 20:44 je Bohunka zakryla, nebylo to pro ni ale vůbec jednoduché a za chvíli opět vstala. Bohdan se na hnízdo vrátil až ve 21:47.

P.S. Ve 21:00 se vylíhnul první drak Matějovi a Magdě na pivovarském komíně!



 

Bohdanův kapřík
Dalekonosné dělostřelectvo
Vykládka hadů
Ještěrka daleko neutekla
První zkouška křidélek
S dovolením se obsloužím sám

15 komentářů

    1. Určitě může, ale vzhledem k tomu, že čáp hady běžně loví má proti jedu asi protilátky.

  1. Díky za skvělé nasazení, se kterým denně prohlížíte hodiny záznamů a nám předkládáte to nejzajímavější.
    Ale mám dotaz: píšete, že mláďata obrůstají prachovým peřím. Jaké peří měla na sobě až doposud (myslela jsem, že s prachovým se líhnou?)

    Díky za odpověď.

    1. Spíš by asi bylo lepší napsat, že jim prachové péří houstne (ano, mají ho od vylíhnutí). Za pár dní jim už začne růst svrchní krycí a prodlužovat se letky. Kompletní růst letek trvá dva měsíce.

  2. Opět parádně sepsáno...děkuji, ale nějak dlouho nebyly slyšet poštolky.Stalo se s nimi něco nebo jsem se v přenosu jen netrefila do jejich koncertování-..Dráčkové
    jsou k zulíbání,pěkně se cpou a rostou a oba rodiče se mají co ohánět.Po sezoně nebude v Bohuslavicích a okolí ani slepýší ocásek natož ještěrka.Tak dobrou chut všem..

  3. Dobré ráno ve spolek. Dráčata rostou jak z vody za chvíli už jim bude důlek malý. Opět jsem se pobavila vaším vtipným komentářem. Děkujii za videa pozorovat je jak se cpou vším co jim rodiče nanosí. Tady v Jičíně také jsou čápi ale bohužel není kamerový systém. Vidím je z okna nalétávat nad rybník Kníže kde hkedají něco k snědku. Bohužel komím je daleko a vždy vidím na komíně jen jednoho čápa.

  4. Tomáši, děkuji za vtipné záběry a nasazení, abychom získali pěkné záběry. Když se usmívám nad výrazivem, tak mám dojem, že se taky výborně bavíš a přeji ti to. Některé situace jsou přímo typické, a u některých člověku zatrne. A nám to na posedech nabízí krásné chvíle na tomto hnízdě :-)))

  5. Moc děkuji Tomáši za Vaší práci, jste úžasně vtipný , moc se na počteníčko těším.
    Rodiče jsou vzorní, dráčata neskutečně rostou, jednička je skutečně jednička, ale pětka to dožene hlavně , že baští😀. všichni jsou neskutečně roztomilí.

  6. Zase pěkný článek. Děkuji.
    U nás v Žermanicich je také obsazené hnízdo a v Pazderné jsou hnízda dvě na telegrafních sloupech. Letos je obsazené pouze jedno.
    Všem milovníkům přírody pěkný týden.

  7. zase prima počtení a ty krásné fotky.Děkuji za přiblížení kam já se nemohu dostat.Díky Hubert

  8. Bohdánku, ty jsi opravdu neskutečně nadaný, ať už co se to nošení dreva týče , tvého stavitelského uměni,či tvé zaliby v návštěvách místních grilovaček a utajenych restauraci😃,nesmím zapomenout na tvé baletní kreace,ovšem ještěrka co ti utekla a ty jsi ji opět bravurně chytil ,to nemá chybu,v lidském měřítku,by jsi byl určitě Vladimír Menšík 🤣😝❤️no a ještě umiš i krásně chytat ryby a hady.😝jste úžasní ty i Bohunečka♥️, ta jak dává jídlo před pětníska ,oba se krásně staráte ,a vy miláčkové malinkati jste nádherní ,jak zkoušíte nové věci a jednísek,jak už lumpačí...🐥🐥🐥🐥🐥♥️♥️♥️♥️♥️moc krásné videjka i počteničko , a co teprve momentky...🤗

  9. Díky za ty úžasné komentáře, které nám dávají tu nejkonkrétnější představu o životě čápů... Před Melčí- okres Opava - jsem dnes podruhé na stejném místě viděla na zoraném poli čápa téměř u silnice... A v Budišově nad Budišovkou se již také někdo má k světu... Vše prožívám společně s našimi čápy v Bohuslavicích a jsem vděčná za každé slůvko o těch malých i dospělých... Bez těch vzácných a také milých komentářů už si večer neumím představit... Tolik nového... Děkuji všem a těším se na další...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00