Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Noví sousedé

Čapí rodina není letos jediná, která obývá Kafkův komín. Jak se dnes ukázalo, o patro níž se usídlily poštolky. Pravděpodobně již také vyvedly mláďata, jejichž křik je nyní často slyšet. Okolo vrcholu hnízda často prolétají dospělí a budí tak pozornost Bohdana i Bohunky. Pro dospělé čápy nejsou poštolky hrozbou, spíše to platí naopak. A čápata budou pod dohledem rodičů až do doby, kdy si na setkání s nimi nechá poštolka zajít chuť.

Nerušit, chceme spát!

Sobotní večer věnovala Bohunka důkladnému úklidu hnízdní jamky. Vyhazovala znečištěnou podestýlku, až seno létalo všude okolo. Čápata chtěla spát, a tak dávala hlasitě najevo svou nelibost. I Bohdan se zapojil do domácích prací. V noci bylo zataženo, teplota klesla lehce pod +8 °C. Změna počasí již byla za dveřmi. Většinu noci seděl na čápatech Bohdan, Bohunka odlétla pro snídani ve 4:47. Táta načechral potomstvu peřiny a ulehnul. Bohunka byla z ranní výpravy zpět za půl hodiny a bez krmení nahradila Bohdana. Jídla se čápata dočkala až po dalších deseti minutách. O chvíli později zvedl Bohunku z důlku blízký průlet poštolky. Její křik oba čápy stále znervózňoval a opakovaně pátrali po jeho zdroji.

Krátce před sedmou hodinu ranní nakrmil všechna čápata Bohdan a ujal se dozoru nad jamkou. Během dopoledne proběhly další tři krmení, většinou žížalami a brouky. Okolo poledne vysvitlo slunce, a tak Bohunka nechala důlek vyvětrat a zároveň v něm poklidila. Teplota se dostala téměř k +19 °C. Čápata pospávala, pokud jim tedy zrovna Bohunka neprobírala zobákem prachová peříčka a nečistila zadečky. Mimo důlek zatím mladí čápit nechodí, ale při kanonádě se otáčejí zadečkem ven. Krátce před polednem se vrátil Bohdan k obraně hnízda a malí zvědavci mu po poté vykukovali zpod křídla.

Kdy se vyklube poslední?

Po poledni podával Bohdan oběd, o něco později došlo na příkrm – hadí ocásky a ještěrky. Nejstarší čápě už bez problému pozřelo celou ještěrku. Ve 13:40 krmila Bohunka dalšími ještěrkami, hady a brouky. Z hromádky čapích delikates se vykutálel dokonce hlemýžď. Toho ale nakonec, spolu s větší ještěrkou, sezobla Bohunka. Dalšímu krmení padla za oběť opět velká ještěrka. Od rána pozorovatelé řešili stav posledního vajíčka. Je vůbec oplodněné? Vyklube se včas? Jsou v něm díry nebo je to pouze nalepená špína? Odpověď jsme dostali v 15:30, kdy byl otvorem ve skořápce viditelný pohyb uvnitř vejce. Snad se tedy vyklube zítra. Dnes se dočkali prvního čápátka Slávek se Slávinkou ve Slavětíně.

Začíná pršet

Po 15:40 začalo krápat a za dalších dvacet minut se drobně rozpršelo. Bohunka se roztáhla nad důlkem jako rejnok, mladí však zvědavě vystrkovali hlavy. S nezbedníky se později musel vypořádat i Bohdan. Ten přilétl na komín v 17:30 a k večeři vysypal hromádku žížal. Pak dlouhou dobu dávil přídavek, až z něj vypadl obrovský potkan. Nic pro malá dráčata, takže ho do sebe nasoukal zpět. Po celou dobu slabě pršelo, proto Bohdan záhy zalehl a skryl čápata pod sebe. Bohunka dorazila v 19:41 a hladoví draci se od ní dočkali pořádné kupy žížal. Bohdan ještě opustil komín, vrátil se domů až ve 21:04.


 

Setkání sousedek
Zvědavci pod tátovým křídlem
Čáp nebo rejnok?

 

9 komentářů

  1. Tak snad nedojde k letecké kolizi s poštolkami. No a na hnízdě v Trutnově jestli někdo neodstraní ten žlutý provázek, tak tam bude malér. 🙁

  2. Tomáši, prosím Vás, jsou pro čápata poštolky hrozbou?
    Čápata pěkně rostou, tak budeme čekat, kdy se vylíhne poslední dráče.😀
    Pánové děkuji za počteníčko a za fotografie.

    1. Jak jsem psal - nejsou. Je to vůči čápovi malý dravec a pokud jsou rodiče na hnízdě, nemá šanci.

  3. Dobré ráno pane Prouza děkuji opět za vtipné počteníčko. Teď budou muset být víc v pozoru Bohdan a Bohunka a nenechávat děti bez dozoru když se tam usadili poštolky. Snad už dnes vykoukne na svět poslední tolik očekávané čápatko aby si ho pak později sourozenci nespletli s potravou.

  4. Přeji hezký den čápům i nám všem a děkuji za skutečně detailní informace... Dovídáme se i o poštolkách, mají své starosti o mláďata, věřím, že si s nimi Bohdan
    s Bohunkou poradí... Už aby tady bylo i poslední čápátko... Bude to četná rodina a oba rodiče budou mít co dělat, aby je nasytili... Ten veliký potkan mne zaskočil... A jak je vidět do hnízda, nejen mne... Dobrou chuť, Bohdane...

  5. Čápatům držíme palečky, aby se to páté vylíhlo. Aby nebylo moc opoždèné za ostatními. Děkujeme za krásné popisování dění na hnízdi. Hezký den všem. ❤️

  6. Tak vypadá,že mají poštoláčky za sousedy,snad spolu vyjdou,moc krásné videjko i počteničko, co teprve momentky, jak malinkati miláčci vykukují z pod křídla,😃🐥🐥❤️❤️ velká gratulace Bohdánkovi a Bohunečce k vylíhnutí pětníska,chudáček malinkatej,trojnísek a čtvernísek do něj klovali,snad si své místo na slunci vybojuje, a tebe miláčku malinkatej vítám na světě,stejně jako ostatním přeji štěstíčko a zdravíčko, dlouhý život,ať se vyhneš všemu zlému..🐥❤️,a vy lumpici a lumpajdice,neklovejte do pětníska,to se nedělá..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00