Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Bouřkový specialista

Do začátku klubání čápat zbývá šest dní. Je-li vývoj čapího kuřete podobný slepičímu, pak je v těchto okamžicích vývoj zárodku již téměř dokončen. Rodiče vajíčka častěji kontrolovali a otáčeli. Počasí jim zatím přálo, extrémy se našemu hnízdu vyhýbaly. V období líhnutí by mělo být poměrně teplo, ale také deštivo. I když předpověď srážek na tak dlouhé období do budoucnosti je často loterie.

Bohatě prostřený stůl

Noc na úterý byla skoro zatažená a teplá, minimální teplota klesla jen lehce pod +8 °C. Bohdan s Bohunkou se střídali v sezení na vajíčkách, po půlnoci si Bohdan na hodinu lehl vedle Bohunky. Za svítání se ujal důlku Bohdan a Bohunka odletěla v 5:43 na snídani. Ve stejnou dobu se nad severovýchodem Čech začala vlnit studená fronta, která přinesla vytrvalý déšť. Po celé jeho trvání pobývala Bohunka mimo hnízdo, vrátila se až po jeho konci v 9:58. Nejspíš se pořádně nakrmila čerstvými žížalami, zatímco si Bohdan užíval pohodlí na komíně. Po vystřídání nosil Bohdan na komín čerstvé seno a další větve.

Specialista na bouřky

Ve 12:41 Bohdan zalehl a Bohunka o dvacet minut později vyrazila pryč. O hodinu později se nad východem Trutnovska začalo formovat pásmo přeháněk, které záhy přerostly ve slabé bouřky. Před jejich příchodem se teplota přiblížila k +15 °C. Na Bohdana znovu vyšla služba za nepříznivého počasí (za den spadlo 7,4 mm srážek). Bohunka ve stejnou dobu sbírala dobroty u Najmanů. Ve 14:20:01 polekalo Matěje (nebo Magdu) zabzučení bleskosvodu na pivovaru při výboji blesku přímo nad Trutnovem. Bohunka se vrátila po bouřce v 16:16, Bohdan záhy po vystřídání odlétl. Za půl hodiny se vrátil s větví, která mu však při manipulaci vyklouzla ze zobáku a zřítila se dolů z komína. Raději se tedy věnoval sušení peří. V 18:15 se vydal na večeři, po něm ji stihla ještě i Bohunka. Vrátila se domů jako poslední ve 20:21.

Ranní rozcvička ve větru

Další den bylo na hnízdě podstatně příjemněji. Protože v noci na středu bylo ještě zataženo, teplota setrvala okolo +7 °C. Po ránu se obloha rychle vyčistila, slunce vyhnalo odpolední teplotu opět k +15 °C. Vše se obešlo bez jakékoliv hrozby deště. Bohunka si v noci poležela dvě hodinky do střídání v 0:49, po hodině opět zalehla, na malou chvilku se k ní přidal Bohdan. Ráno Bohdan poskakoval ve větru, i Bohunka ukázala po vystřídání, že umí hezky levitovat. Na snídani odlétla v 5:22, vrátila se s větví, načež se vypravila ke koním pro seno. Vystřídala Bohdana, který věnoval ranní období několika letům pro stavební materiál.

Středeční odpolední relaxace

Zároveň byl Bohdan na lovu, neboť se posléze pohyboval po okraji hnízda s žížalou nalepenou na zobáku. Bohunka ho pustila na gauč až po necelých čtyřech hodinách. Na měkké podestýlce si lebedil téměř dvě hodiny, přesně v poledne vyrazil na oběd. Z něj se ale urychleně vrátil, aby kohosi zastrašil. Po zbytek odpoledne a večera byl na hnízdě klid, oba čápi si užívali hřejivých slunečních paprsků. V 15:50 se ujal ostrahy vajíček Bohdan. Bohunka si dávala s návratem na čas, ukázala se až v 19:15. Bohdan urychleně vstal, vyčápl se přímo na kameru a chvátal na lov. Na hnízdo se s klapotem vrátil ve 20:28.

Zase na mě vyšlo sezení v bouřce
Nejsem pes, ale oklepat se umím jako on
Svačinu si nosím na zobáku
Poklidné májové odpoledne

11 komentářů

  1. Ha, ha. V případě hladu, má Bohdan žížalu hned blízko. Jsem napnutá, kdy se to první čápě vyklube. 🤔

  2. Tomáši, moc děkuji za podrobné shrnutí dne, Bohunka s Bohdanem se vzorně doplňují v sezení na vajíčķách, jsem napnutá, kdy se vylíhne první čápátko.😀

  3. Tohle je opravdu sehraný páreček. Jsem moc zvědavá, kdy se vyklube první potomek.

  4. Držíme všichni palce a trpělivě sledujeme. Vše je z první ruky a tak krásně napsáno kde jinde by to člověk viděl. Díky.

  5. Vážený pane Prouza!
    Moc děkuji za skvělý článek,je to pro mne okamžik na který se těším.Je mne 85 let,už toho moc nenajezdím ani nenachodím a tak mne to vždy spraví náladu.Jěště jednou moc děkuji a těším se na další počtení.S pozdravem všeho nejlepšího, a hodně zdraví děkuje Hubert.

    1. Pane Huberte. Jsem už také pamětnice. Kde by mě napadlo, že budu sledovat čapí hnízdění prostřednictvím kamer. A děje se tak už pátou sezónu. Čápy jsem objevila jako skvělá stvoření a jsou pro mně zdrojem poučení a zábavy. Pan Tomáš výborně vede naše internetové stránky. Svými příspěvky je pravidelně doplňuje. Vážím si jeho postřehů , které dovede zaznamenat často s lehkým humorem , ale hlavně krásnou češtinou.
      Vám děkuji za příspěvek.Dokud má člověk,byť v pokročilém věku , o něco krásného zájem, tak si dovede život užívat.
      Přeji vám radost z čápů a hodně radosti ze života. S pozdravem čápomilka Růža z Trutnova.

  6. Bohdánku, tak ty si nosiš žížalky na zobáčku😂🤪,minulý rok jsi žížalku při klapání vyhodil a Bohunka ji slupla,vy jste prostě miláčci 😄❤️❤️,je to pohlazení po duši na Vás koukat..jako,vždy nádherné momentky a super počteničko..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00