Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Bezpečnost především

Ještě dva týdny si mohou Bohdan s Bohunkou užívat klidného sezení na vajíčkách. Ačkoliv se na hnízdě v posledních dnech téměř nic zajímavého nedělo, k jistým změnám přesto došlo. Především zcela skončilo období Bohdanovy sexuální aktivity, potřeba páření ho zcela opustila. I když oba čápi stále přinášeli na hnízdo stavební materiál, jeho poměr se postupně měnil ve prospěch steliva na úkor ohrazení. Bohdan se stále zdržoval poblíž hnízda, aby byl připraven kdykoliv zakročit v případě jeho ohrožení.

Pondělní klid

Celé pondělí proběhlo pod skoro zataženou oblohou, občas se vyskytl déšť. Teplota se pohybovala v úzkém rozmezí mezi +7 °C a +12 °C. V noci seděla hlavně Bohunka, často vstávala k vykonání potřeby i přetáčení vajíček. Nad ránem okolo 3. hodiny začalo pršet. Bohdan se několika skoky protáhl a v 5:24 zasedl do důlku. Bohunka se vydala na snídani v 5:57. Následovalo standardní budovatelské ráno a dopoledne. Při manipulaci s větvemi spadla Bohdanovi jedna z nich s dunivou ranou na střechu pod komín. Po poledni začalo opět pršet, Bohdan kohosi zastrašoval, zatímco Bohunka chránila vejce. Další srážková epizoda zastihla na hnízdě Bohdana. Když konečně pršet přestalo, Bohdan se hned začal sušit. Příliš platné mu to ale nebylo. Na komíně sice pro změnu zmokla Bohunka, ale ani on kapkám na lovu neunikl. Po večerním příletu se proto věnoval důkladné peříčkúře. Bohunka se z večeře vrátila ve 20:01.

Bohdanova tělocvična

Úterní počasí bylo o něco přívětivější, ačkoliv slunce vykouklo z mraků až těsně před svým západem. Ráno bylo poněkud chladnější s teplotou okolo +5°C, odpoledne se oteplilo k +11 °C. Po poledni prolétlo vzduchem několik kapek deště, od rána foukal docela čerstvý severní vítr. V noci na úterý si poležel více Bohdan. O půl šesté si zaskákal a v 5:46 odlétl pro první ranní dodávku sena. Když právě neseděl nebo nesháněl stavební materiál, postával na hnízdě a věnoval se peříčkúře. Pro udržení kondice skákal ve větru a provozoval čapí strečink. Dokonce nám předvedl gymnastiku se stuhou, kterou nahradil dlouhým kusem rákosu. Poté se vyrazil provětrat a dlouho kroužil nad lesem.

Hladovec s hlodavcem

Vrátil se zpět se senem, použil tlačítko a zasedl. Po většinu dne probíhalo pravidelné střídání. Zajímavá situace nastala krátce před 16. hodinou. Bohdan byl zrovna mimo hnízdo, když se objevil (nám opět neviditelný) narušitel. Bohdan se okamžitě vrátil na komín. Nehodlal však opustit svou právě ulovenou svačinu, takže se přihnal i s hlodavcem v zobáku. Odhodil ho do hnízda a pustil se do zastrašování. Po krátké chvíli vzlétl, aby nezvaného návštěvníka doprovodil do větší vzdálenosti. Pohoršená Bohunka mu mezitím chtěla myšáka vyhodit pryč, ale k Bohdanovu štěstí se jí to nepodařilo. Za pár minut byl zpět a přerušenou konzumaci dokončil.

Když je na pohovce obsazeno

Večer vyšla služba na Bohdana, a trvala až do 18:12. Bohunka se vrátila s velkou větví, a když se jí snažila uložit do ohrádky, nepozorný Bohdan ji málem znečistil. Poté došlo na střídání a Bohdan mohl zase vyrazit na myši. Z večerní výpravy se vrátil jak jinak než s pořádnou větví. Tlačítkem si hned vynucoval místo na pohovce, Bohunka ale byla jiného názoru. Bohdan odlétl a pokusil se ji obměkčit balíkem voňavého sena, spolu s jemným oždibováním na hlavě. Ani to nezabralo, stejně jako opakované mačkaní tlačítka. Nezapůsobila ani štíhlá větvička donesená od silnice. Letem pro další haluz pak promarnil šanci, která se naskytla, když Bohunka vstala k překulení vajíček. Opakované použití tlačítka přineslo ovoce až ve 20:05 a Bohdan se tak konečně mohl věnovat své nejoblíbenější činnosti. Bohunka ještě vylétla z hnízda na pozdní lov, ze kterého se vrátila až za šera ve 20:45.

Po dlouhém sezení se musím protáhnout
Jako malý Bohdan…
Někdo ruší, ale svačinu si beru s sebou

9 komentářů

  1. Večeře konzumovaná přímo na komíně je snad první svého druhu, když nepočítám večeře přinesené čápatům. Bohdan je jedinečný. Další zajímavost, díky za ní. 🙏

    1. V minulosti už si na hnízdo přinesli potravu Bohunka i Bohouš, většinou se ale jednalo o hady. A Bohdan si loni opakovaně nosil kusy kůží.

  2. A loni si donesl i steak a párky (ty mu Bohunka vyhodila obloukem z hnízda). Někomu to krade z grilu 🙂

  3. Dobré ráno všem, já si přečtu ráno článek, dnes jsem se přistihla, že se u toho celou dobu usmívám, a hned mám dobrou náladu. Takže díky Tome

  4. Tomáši, opět děkuji za hezké povídání, vždy potěší.
    Jsou to prostě vzorní rodiče.
    Peříčkováni je prostě super výraz.

  5. Bohdánku,ty jsi prostě úžasný, musím se smát 🤣,jak jsi přiletěl a hlodavce odhodil ,a ta gymnastika,😋loni Bohdánek nosil stejky,než byla čápátka, potom párky i kůže 😂..srdíčka jste miláčci ❤️❤️,jako vždy super počteničko a momentky...😄

  6. Romča -- Ahojky všichni- máme tak nádherný jazyk a jej naplno vnímám. Díky za to je to počteníčko co pohladí po srdíčku a doopravdy udělá dobrou náladu a úsměv na tváři. Moc za to děkuji. Těším se na každý zápis co se to na komíně děje jak budují ,přežívají zimu i déšť. Si frajer Tomíku!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00