Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Blesková reakce

Bohdan nám dnes předvedl další ze svých dovedností. Nevynikl pouze jako milovník, atlet a stavebník, ale též jako pistolník. Tentokrát se však jeho obětí nestala nic netušící sršeň, nýbrž stéblo slámy. K zajímavé situaci došlo po poledni v Mladých Bukách a na pivovarském komíně jsme čekali na snůšku čtvrtého vajíčka.

Pracovní ráno

V sobotu se v 19:45 jako poslední vrátil z večeře Bohdan, donesl s sebou seno. Na gauč ho Bohunka pustila až v 22:45, po 4,5 hodinách sezení. Dlouho si nepoležel, po půlnoci ho Bohunka oždibováním znovu zvedla. Po zbytek noci se ještě několikrát vystřídali, jako první opustil ráno v 6:03 komín po krátké rozcvičce Bohdan. Po chvíli se vrátil s větví a vystřídal v důlku Bohunku. Ta odlétla na snídani, ze které se vrátila po 90 minutách. Při návratu ji Bohdan uvítal klapáním, ale protože se nezvedl, věnovala se rovnání větví v ohrádce. Na řadu se dostala v 8:00, Bohdan se následně vrátil na komín s větví, která připomínala vidlici pod rybářský prut.

Ostrostřelec

Obloha byla v průběhu noci zpočátku jasná, teplota klesla k +2 °C (opět se vyskytl i přízemní mrazík). Již během rána se zatáhlo a během dne několikrát slabě zapršelo. Zůstávalo ale docela teplo, denní maximum dosáhlo až k +18 °C. Při dalším letu pro stavební materiál donesl Bohdan zdobný rákos a omotal ho okolo Bohunky. Když jsem projížděl v 10:15 okolo komína vlakem, Bohdan se povaloval a Bohunka stála vedle něj. Vzápětí proběhlo zastrašování a výměna stráží. Ke komínu přivál vítr krátké stéblo slámy nebo sena. To neuniklo Bohdanovu bystrému zraku a po bleskurychlém pohybu skončilo v jeho zobáku.

Bohdan na vodítku

Před polednem donesl Bohdan čerstvé seno, při jehož roztřásání lehce pošlapal Bohunku. Přesně v poledne začalo slabě pršet a zároveň bylo nutné opět někoho odstrašit. Bohdan se pak dočkal Bohunčiny odplaty, když mu kolem krku nasadila chomout ze suchého rákosu. Po zbytek dne se neudálo nic podstatného, oba čápi se pravidelně střídali v sezení na vajíčkách. V 15:30 zasedla Bohunka, přičemž okolo 16:20 začalo pršet. Kapky deště padaly až do 17:40, kdy se na hnízdo vrátil Bohdan. Po půl hodině se uvelebil v důlku a Bohunka mohla vyrazit na večeři. Na Kafkův komín se vrátila v 19:58.

Návštěvníci v Bukáčkově garsoniéře

Krátce po poledni, zrovna když seděla na hnízdě Betynka, objevili se v Mladých Bukách dva cizí čápi. Nevíme o koho se jednalo, ani jeden neměl kroužek. Nebyli to rozhodně žádní sousedé, všechny páry byly v té době doma. První čáp suverénně přistál na komíně, kde měl loni Bukáček letní byt. Za chvíli k němu dosedl druhý a klapáním se pozdravili. Betynka zůstávala vleže chránit vajíčka a čekala, kdy se vrátí Bukáček. Cizinci o ni ale nejevili příliš zájmu a dál postávali vedle na komíně. Dokonce zastrašovali třetího čápa, který po nějaké době prolétl kolem. Téměř po hodině se přihnal Bukáček a jednoho z cizích čápů doslova srazil z komína. Pak se vrátil k Betynce na hnízdo a oba začali zastrašovat. Druhý čáp raději odletěl pryč dobrovolně.

Magdalenka a čtvrté vajíčko

Matěj pilně pracoval na vylepšování domova na pivovarském komíně. Narazil na vydatný zdroj sena, takže důlek je již dokonale vystlaný. Oba čápi si také dávali pozor na obranu hnízda. Pokud se v okolí objevili cizí čápi, Matěj byl vždy nablízku. S večerní snůškou se Magda vůbec nezdržovala, porovnala vajíčka v důlku, zasedla a ve 20:29 bylo další vajíčko na světě. Jen nás pak všechny napínala až do 21:27, kdy konečně vstala.


 

Bohdan je vždy ve střehu
A jsem v chomoutu…

8 komentářů

  1. Jak je vidět bude hodně čápat. O to se postaraly všechny tři, Bohunka, Magda i Betynka. Všechny tři mají pomoc u svých partnerů. Budeme mít hodně radosti sledovat vývoj všech mladých. Dík Tomáši a Lukáši. 🙏

  2. Život "našich" čápů pokračuje s občasným mrazením v zádech jejich příznivců. Je moc fajn, že můžeme pozorovat dění i na dalších hnízdech. Máme zde přehled i pěkné vylíčení jejich života. A tak jde čas, blíží se nejrušnější doba jejich pobytu. Budu ráda, když čas u nás strávený bude klidný a zajímavý. Díky, Tomáši i ostatní :-)))

  3. Tomáši, díky za zpravodajství. Škoda, že jsem neviděla Bohdana v akci, jak chytnul to stéblo.

  4. Tak to je rozkošná fotečka, Bohdánek s tim senem😂,pokoušela jsem si to vrátit
    a zrovna v tom čase se to vždy zaseklo ,no velká škoda Bohdánku,ty jsi prostě šoumen 😂,ať děláš co děláš ,vždy důkladně a důsledně 🤣🤪,ovšem Bohunečka s tím rákosem nezůstává pozadu 🤭😂♥️♥️,no a Magdalence a Matějičkovi gratulace k dalšímu vajíčku ❤️❤️..kdepak Bukýnek a jeho garsonka 😃,tam nikdo nesmí 😃..

  5. Jako vždy, Tomáš podává vyčerpávají zprávy, oceňuji, protože se moc nedostanu ke sledování. Velký dík. H

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00