Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Na poli a u rybníka

Podzimní tah nezahájili pouze čápi bílí, ale i jejich černí příbuzní. Rozdíl mezi těmito čapími druhy není jen ve vzhledu a způsobu hnízdění, ale i mezi jejich preferovanými biotopy. Zatímco čápa bílého potkáme nejčastěji na louce nebo poli (a nejlépe za traktorem), čáp černý má rád klid mělkých či vypuštěných rybníků. Protože většina bílých čápů náš kraj již opustila (k dnešnímu dni zůstávají pouze ve Vrchlabí, Žirči a Slavětíně), vydal se tentokrát Lukáš na číhanou k rybníkům. Podzimní shromaždiště černých čápů jsou většinou v nižších polohách, proto se prvně vydal k Třesickému rybníku u Kosiček, západně od Hradce Králové. Tam mu však proti loňskému roku štěstí nepřálo. Na základě tipu se obrátil k východu a přesunul se k Újezdskému rybníku. Ten se nachází východně od Labe mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Na této vodní ploše se vyskytovalo množství volavek, ale i čápů černých. Celkem jich Lukáš napočítal 13, z toho 9 mladých a 4 dospělé. Žádný z přítomných čápů neměl kroužek. Video a fotografie z této akce si můžete prohlédnout níže.

Odečty z Žichlínku

Máme již k dispozici část odečtových listů čápů pozorovaných Lukášem 11. srpna na polích u Žichlínku. Jedná se zatím o tuzemská data, na zahraniční ještě stále čekáme. Kdo si tedy užíval čerstvých “zetorek”?

CZP CE952 – letošní čápě z Dolní Čermné (13 km od hnízda)
CZP CE953 – sourozenec od CE952
CZP CE955 – sourozenec od CE952 (CE954 se asi toulal někde jinde)
CZP CE963 – letošní čápě ze Žichlínku od Pepina a Pepiny (1 km od hnízda)
CZP CE965 – sourozenec od CE963 (CE964 asi na lovu jinde)
CZP CE966 – sourozenec od CE963
CZP CA775 – tříletý čáp z Broumova – Velké Vsi (81 km od hnízda, foto čápěte na hnízdě), soused Majdalenky


Fotografování čápů černých na Újezdském rybníce 25. srpna 2022

11 komentářů

  1. Moc pěkné, lovení čápů černých je zajímavé. Jejich hnízdění i lovení je skryté a tyto fotky jsou unikátní. Čápi černí z Estonska se už vydávají na jih. První je Bonus, adoptovaný brácha, ten je už v Lotyšsku. Děkuji za informace Tomášovi a Lukášovi za krásné fotky.

  2. Neskutečná náááádhera to videjko,jak černoušci loví rybky,ale krom jednoho moc stěstí nemaji,fotečky také nádherné,jsem zvědavá na odečty zahraničních,smutno je bez vás čápatka,už,aby bylo jaro...opatrujte se srdíčka na daleké cestě,ještě jsou čápatka Lipánci na hnizdě,ráno byli Příborničci..

  3. Děkuji za zprávu., velmi hezká podívaná na černé čápy.
    Našim bílým čápům přeji šťastný let.

  4. díky Lukášovi za zajímavé záběry ze života. To je opravdu zajímavý způsob obživy těch černoušků. Z celého záběru jsem si všiml, že pouze jeden dospělák chytil rybu ze stoje a pouze jeden mlaďas ze všech našel jednu rybu při tom zvláštním stylu hledání. To snad ani není lov 🙂

  5. Děkuji za moc příjemné video i informace. Těším se na případné záchyty našich miláčků na přeletu do zimoviště. A Lukášovi díky za trpělivost při sledování :-))

  6. Je to perfektní, sledovat, jak se brodí - a taky soužití vodního ptactva. Taky jsou zajímavé odečty - takže letošní sourozenci ze dvou hnízd a k nim tříletý čáp. Zajímalo by mě, jak se houfují v ostatních lokalitách - poměr mmezi letošními a staršími bratranci.

  7. Vynikající vídeo a snímky, zajímavá informace. Díky za oboje. Nezbývá než popřát i těmto opeřencům šťastnou cestu na jih a těšit se na příští čapí sezónu. Pozdrav i všem čapím obdivatelům. 👍🤗

  8. Tomáši a Lukáši, skvělé snímky, video i slovní doprovod.. už mi strašně chybí večerníčky s našimi čápíky.
    Jsem moc potěšena vidět i čápy černé při lovu, velmi zajímavé..
    Je zajímavé, že někteří naši bílí také ještě setrvávají! Velmi děkuji, V. Vitoušová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00