Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Opuštěná hnízda

Obě námi sledovaná hnízda jsou již definitivně opuštěná. Betynka se objevila naposledy na pivovarském komíně ve středu 25. srpna ráno a odletěla v 9:28:45. Od té chvíle jsme ji znovu nespatřili. Lze tedy předpokládat, že využila jednoho z mála meteorologicky příznivých dnů ke startu a následovala svá dráčata na cestě k jihu. Nezbývá nám tedy nic jiného než jí popřát dobrý vítr do křídel a hodně štěstí na dlouhé a obtížné cestě. Na jaře budeme její návrat netrpělivě vyhlížet, stejně jako všech ostatních čápů.

20 komentářů

  1. Velice děkuji za zasílání krásných příspěvků a hlavně ať se všem našim čapím miláčkům daří a ať se nám ve zdraví vrátí. Hodně štěstí na jejich cestě.

  2. Dřív jsem nemohl, tak dodatečně Betynko, štastnou cestu, nechť nebezpečí se ti vyhýbá obloukem. A na jaře se nám vrať zase do Trutnova 🙂 Budeme tě netrpělivě vyhlížet!

  3. Dobrý den pane Prouza,
    chci se zeptat jen ještě na to, jak dlouho čápům trvá let do cíle? A kam přibližně letí? Děkuji, Helena

    1. Let na jih trvá zhruba 2 měsíce, zpět se vrací rychleji. Letí do střední Afriky, jižně od Sahary (Čad, Súdán - případně i dál na jih do Keni i JAR).

  4. Přišlo rozloučení, ke kterému nevyhnutelně dochází každý rok. Díky Vám jsme mohli nahlédnout do čapího světa a byli svědky jejich radosti a žalu. Všem čápům přeji šťastný dolet na jih a návrat příští rok. A Vám patří veliké díky a přání se tu zase setkat příští rok.🙏🙏🙏

  5. Připojuji se ke všem, kteří se se smutkem, ale respektováním přírodních zákonů loučí nejen s čápy Trutnovska, ale i všemi dalšími. Jsou to výjimeční tvorové a máme se od nich čemu učit. Rodičovské i vzájemné lásce, obětavosti, věrnosti hnízdu a mnoha dalším vlastnostem. Díky Vám se o nich každým rokem dovídáme něco nového a Vaše laskavé texty jsou v této podivné době pohlazením pro duši. Moc Vám za ně děkuji a přeji, abyste do jara načerpal hodně sil a energie do další čapí sezóny.

  6. Milý pane Prouzo,
    to byl tak krásně strávený téměř půl rok s vašimi příspěvky a podívanou na čápy. Letos jsem jim úplně propadla, mohla jsem srovnávat život čápů v kamerou sledovaných hnízdech s tím našim hnízdem, které vidím v Meziměstí z okna a získala jsem představu, jak to tam chodí. Moc se těším na další jaro a nové příběhy. děkuji

  7. Loučím se s našimi čapími rodinami pro tento rok a přeji všem šťastnou cestu k odpočinku a načerpání sil pro další přílet k nám. Všem, kdo nás celý rok událostmi kolem čapích hnízd provázeli a obětovali nám čas a námahu, z celého srdce děkuji. Čapím obdivovatelům přeji dobré zprávy a naději na příští hnízdní rok a ráda se s vámi budu setkávat při chatování (třeba u prázdných hnízd). Občas si počtu z reportů a básniček, čapí problematika ne neopustí ani po jejich odletu ☺

  8. Dobrý den. Děkuji moc a chci se zeptat: dozvíme se až opustí poslední čáp území ČR? Jsem, díky přímým přenosům, na ptačí život víc zvědavá.

    1. To asi přesně ne, pár čápů zde zůstává i přes zimu (u Plzně + loni se jeden toulal u Hodonína). Ale do října by měli být všichni migrující pryč.

  9. HEZKÝ DEN,PANE TOMÁŠI,PŘÁTELÉ NAŠICH ČÁPŮ.DĚKUJU,ŽE JSEM MOHLA SLEDOVAT HNÍZDA,POMOHLO MI TO ZVLÁDNOUT TĚŽKOU CHVÍLI,VEČERNÍČKY,VIDEA,POVÍDÁNÍ O ČÁPECH....NAŠIM ČÁPŮM PŘEJI DOBRÝ VÍTR A ŠTASTNÝ NÁVRAT NA JAŘE. MIRKA

  10. Dobrý den vážený pane Prouzo,mooooooc Vám,i Vašim pomocníkům,děkuji za krásné přenosy,zase jsem odlety čápů obrečela,i když vím,že to je příroda.už se budu těšit na jejich jarní návrat.
    Přeji Vám krásné dny a hlavně hodně zdraví a ještě jednou děkuji za Vaši krásnou práci.

  11. Jsem tu u vás letos nováček. Vaše úžasné kamery jsem objevila náhodným kliknutím zhruba v době, kdy se Betynka zuřivě rvala o hnízdo. Ta maličká čápice mě tak zaujala, že jsem u ní už zůstala. To, co jsem se dozvěděla za pouhé čtyři a půl měsíce o životě čápů, jsem se ještě v žádné knížce nedočetla. Chtěla bych poděkovat firmě HD Internet, že jsem díky kamerám měla tu čest sledovat tenhle krásný kousek divoké přírody uprostřed lidského města. Byly to krásné čtyři měsíce! Budu doufat a budu se těšit, že se tu příští rok zase všichni ve zdraví sejdeme a hlavně, že se nám všichni čápíci ve zdraví zase vrátí. Moc vám všem děkuji 💞

  12. Dobrý den pane Tomáši, i já moc a moc děkuji za další krásný téměř půlrok v čapím světě, za možnost sledovat veselé i bohužel smutné události v čapích rodinkách. Je to zábavné, ale i poučné. Hlásím se mimo jiné k závislákům:D Poděkování patří samozřejmě také panu Lukášovi, který dělá vše proto, abychom měli co nejkvalitnější obraz i zvuk. Díky také všem, kteří pomáhají s dokumentací (záznam časů událostí, fotodokumentace, videa, organizace srazů atd.). Obdiv a dík ornitologům i ZS.
    Všem čápomilům a dobrým lidem přeji zdraví, štěstí, pohodu a čas bez čápíků ať rychle uteče.

    P.S. Sleduji skupinu i mimo čapí sezónu, protože je tam fajn atmosféra, jen na FB nepíšu.

  13. Jedno velikánské Děkuji všem lidičkám, kteří nám tyto krásné doteky přírody umožňují sledovat.

  14. Jsem pozorovatelem čapí rodinky první rok a tak se těším až zase přiletí a budu moci s nimi posnídat a povečeřet. Je mi 84 let a tak doufám že se opět setkáme.Překvapovalo mně jak je naše krajina pro čápy výživná Žížaly háďátky,nějaký ten pstruh nebo potkan. Jaká je asi déjka jejich života. Chci se taky zeptat jestli před jejich příletem se jim i částečně upraví hnízdo od narůstajících nečistot. Oni si to jistě podle vlastního vkusu zase dodělají. Šťastný let a návrat. Bohunko a Bohouši vraťte se v pořádku a přijeďte si tase zaklapat

    1. Pokud se čápům nic nestane, tak se dožívají věku přes 30 let (takže Bohouš i Bohunka jsou stále ještě poměrně mladí čápi). Hnízda se upravují jen tam, kde je už příliš nanošeného materiálu, lidských odpadků nebo je příliš vlhké. Porost nevadí, ten čápi zlikvidují sami. V tomto ohledu není v Bohuslavicích ani v Trutnově zatím úprava hnízda nutná. Rostoucí tráva naopak prospěje odvodnění hnízda.

  15. Dobrý den,pane Tomáši.Děkuji a ještě jednou děkuji za všechny ty dny s čápy a s Vašimi
    přáteli.Čápům přeji hodně štěstí, které potřebují.Už nyní jsem v čekárně a trpělivě se těším
    na jejich návrat domů na hnízda.
    Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00