Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Draci letí do světa

Každá pohádka jednou končí, i ta “loupežnická”. Lotrando se Zubejdou usoudili, že jsou již dostatečně silní a zkušení, aby se mohli vydat na dalekou cestu. V neděli dopoledne tak nabrali směr “království Solimánské”, i když jejich skutečný cíl leží mnohem dále. Snad ho úspěšně dosáhnou a za nějaký ten rok se vrátí do míst, kde se narodili a vyrostli.

“Loupežníci” odlétají

Neděle byla posledním dnem před avizovanou výraznou změnou počasí k horšímu. Lotrando se Zubejdou strávili poslední noc jako tradičně spolu na hnízdě. Ráno v 5:53 za nimi přiletěla Betynka a oba dostali poslední snídani v podobě “uvařené” ryby. V 5:58:23 vyletěla Zubejda z hnízda a již na něm znovu nepřistála. Lotrando vyrazil již před ní, ale v jeho případě to ještě nebylo finální opuštění rodného hnízda. Znovu se totiž vrátil v 9:02, protože na hnízdě viděl stát Betynku. Přistál však tak nešťastně, že Betynku srazil z hnízda. Ve stejný okamžik jsme nad ním mohli vidět ve vzduchu naposledy Zubejdiny pařátky.

Na prázdném hnízdě Lotrando dlouho nepobyl a v 9:05:20 se vznesl znovu do vzduchu. Zcela poslední pohled na dračí dvojku nám přinesla webová kamera umístěna na trutnovském kostele. Míříc severozápadním směrem, zachytila v 10:20 čtveřici čápů kroužících ve výšce nad městem. Snad si našli kamarády na dlouhou cestu k jihu. Nebo se s nimi loučila Betynka s Markétou?

A co Betynka?

Betynka se však následně vrátila na hnízdo a strávila na něm celé odpoledne. Pečlivě si čistila peří a odpočívala. Až večer se zvedla, v 19:32:47 rozepjala křídla a opustila hnízdo. V noci zasáhly Trutnov vydatné srážky, Betynka se neukázala na komíně ani ráno. Což však v jejím případě nebylo nic zvláštního. Znovu se objevila na hnízdě až v pondělí 23. srpna ve 12:15. Odpočívala na hnízdě téměř hodinu a půl, než ve 13:39:18 opět odstartovala a již jsme ji do noci nespatřili. Večer začalo znovu pršet, v noci na úterý se k dešti přidal i silný nárazový vítr. Ale ani toto nebylo její poslední opuštění hnízda. V úterý se nám totiž znovu ukázala mezi 15:31 a 16:19. Noc opět tráví mimo hnízdo, takže nemůžeme s jistotou tvrdit, že by už odlétla.


 

Po posledním krmení od Betynky
Zubejda těsně před odletem
Nechtěná srážka s mámou
Lotrando se loučí s rodným hnízdem
Děti se vydaly do světa a máma odpočívá
Loupežníci jsou fuč, konečně si oddechnu
Čas vyrazit za teplem?

13 komentářů

  1. Tak šťastnou cestu loupežníci a Betynko, dobrou společnost až poletíš a hlavně se vrať v pořádku.☺♥

  2. Miláčkové naši,určitě se vydáváte,někteří ještě připravujete na dalekou cestu,moc na všechny vzpomínám,následně i na rodiče,na které budeme s láskou a vzpomínkami čekat,že se zdárně na jaře vrátí potěšit naše ♥ a zakládat nové rodiny.Všem blízkým i vzdáleným přeju bezpečný let.Mějte se tam v dálce stejně krásně a buďte šťastní,jako u nás ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥.Moc vás milujeme.

  3. Loupežníčci, šťastnou cestu bez nástrah do země Solimánské a až za její hranice! A až přijde váš čas, vraťte se zpátky nás zase potěšit. Betynko, pořádně si odpočiň po té dřině, budeme se každou minutku, co tu s námi ještě budeš, těšit z tvé přítomnosti. Pak, až se rozhodneš, přeji šťastnou cestu, ve zdraví doleť do cíle a stejně tak se nám na jaře vrať, budeme tu na tebe čekat! Díky moc tvůrcům za opět krásný "večerníček"!

  4. Ráda jsem vás všechny viděla a prožívala s vámi pobyt na hnízdě. Vyrostli jste, musíte dozrát a těším se, že zdárně přežijete cestu a dozvím se třeba o vašem dalším životě ☺

  5. Poprvé jsem na jaře narazila na tyto stránky a strávila úžasných 5 měsíců poznáváním života čápů. Samozřejmě mě to chytlo tak, že jsem si přidala do sledování i Bukáčka, kde to bylo letos samý zvrat. Děkuji za umožnění vidět to z divoké přírody, co nám je normálně ukryto. Někdy úsměvné, dechberoucí a někdy moc smutné. Velké díky všem co pomáhali v nelehkých situacích čápům a již se těším na jaro a návrat. Nádherně a vtipně psané články netřeba komentovat:-)

  6. A tak i toto čapí hnízdo se vyprázdnilo. Betynka byla vynikající máma. Až do dne odletu krmila svá čápata. Přeji všem šťastný let a šťastný návrat. A Vám p. Prouza za všechny texty. 🙏

  7. Betynko zvládla si to všetko úžasne, Lotrando a Zubejda - všetkým šťastnú a bezpečnú cestu, ste nádherné stvorenia, opatrujte sa.

  8. Lotrandiku,Zubejdicko,srdíčka naše ,bylo nádherné Vás od narození sledovat ,dávejte na sebe pozor , loupežnícci naší ,ve světě je plno nástrah ,na hnízdě ,jste byli v bezpečí ,moc se mi po Vás stýska,ale vím,že už přišel čas ,aby jste dostali rčení volný ,jako pták bez vazby na hnízdo ..♥️♥️♥️♥️buďte opatrní ,až přijde Vas čas vratte se tam,kde jste se narodili...Betynecko ,ty jsi odletěla asi dnes ,dávej na sebe pozor ,na jaře se budeme těšit na další loupežnicky♥️♥️♥️♥️letos jsem pozorovala čápi poprvé ,hned 3 hnízda , Bohouše a Bohunku ,Betynku s Kubou a Bukacky,kde bylo plno smutku,byla to neskutečna nádhera ,miluji Vás capatka ,jen škoda ,že příroda je nádherná i krutá a posílá , tak mladé capatka ,na tolik dalekou a nebezpečnou cestu,těším se na jaro ,až se vrátí rodiče ,capatkum jsem úplně propadla ,také děkuji za vtipné články ,které mě mockrát rozesmály,o to víc super ,když člověk ví o čem se píše ...😄

  9. Betynka byla dnes 25.8.v 8.30 na hnízdě.Poletí sama nebo má šanci připojit se k nějaké čapí skupině?

  10. Pane Tomáši,stává se,že letí čáp na přezimování a zpět sám,nebo se vždy připojuje k nějaké skupině?Z lidského pohledu se to jeví veselejší...Ptám se i kvůli Betynce.

    1. Zpočátku táhne ve velkých hejnech, ale na zimovištích se zdržuje spíš v menších skupinkách bez ohledu na to, odkud čápi pochází.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00