Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Fingovaný odlet

Po dnešním dni se již odmítám dále vyjadřovat k termínu odletu Bohouše a Bohunky do teplých krajin. Všechny z minulosti známé podmínky byly v pondělí splněny, a přesto se oba vrátili na hnízdo. Samozřejmě, že jsme to uvítali – ale nic už není jisté jak bývalo.

Falešné náznaky

Noc na pondělí strávili Bohouš s Bohunkou spolu, většinou ve stoje. Počasí bylo příjemné, skoro jasno beze srážek, ranní teplota klesla k +15 °C. Sotva začala ráno Bohunka uklízet, na Bohouše opět přišly choutky. Najednou se začaly objevovat náznaky, že dnešní den bude nejspíš posledním. Při dalším úklidu si Bohunka opakovaně poskočila a zatančila na okraji komína. Bohouš si nedal pokoj a proháněl Bohunku okolo hnízda, až raději odletěla pryč. Vrátila se během několika minut s balíkem čerstvého sena v zobáku. Bohouš využil situace, a zatímco Bohunka rozkládala seno po hnízdě, vyhoupl se jí na záda. Následovalo tak dosud nevídané páření se zobákem plným sena.

Mylný úsudek

Společně pak postáli na vzdálenějším okraji hnízda, načež v 8:02:15 náhle vyrazil Bohouš do vzduchu. Bohunka neváhala a vyletěla za ním v 8:02:38. Oba se vydali směrem k jihu, stejně jako vloni při finálním odletu. Navíc vyrazili brzy ráno. Všichni jsme byli přesvědčeni, že tentokrát se již nevrátí. Jenže jsme se mýlili. Oba byli nejspíš na snídani, protože v 10:37 se společně vrátili zpět. Bohouš ulehl doprostřed hnízda a Bohunka se věnovala čapí kosmetice. Znovu vyrazili z hnízda ve 12:33. To už však nikdo cestě na jih nevěřil. Jen malý rehek se odpoledne přiletěl podívat na dočasně prázdné hnízdo.

Na noc opět doma

Komín zůstal prázdný celé odpoledne, Bohouš s Bohunkou si užívali posledního teplého dne s maximální teplotou přesahující +27 °C. Okolím hnízda prošlo několik slabších bouřek, všechny ve větší vzdálenosti, bez deště. Oba čápi se společně vrátili za počínajícího šera ve 20:27, radostně si zaklapali a Bohouš ulehl do čerstvého sena. Velká cesta na jih se tak dále odkládá.

 

 

Společná noc
Rozlučkový taneček?
Bohouš akrobat, Bohunku má rád
Bohouš odlétá na snídani
Bohunka ho hned následuje
První návštěvník prázdného hnízda

3 komentáře

  1. Aj, aj, nic není jako bylo dřív. A Vás opouští trpělivost typovat odlet. Milému páru se doma líbí, milují se a nejraději by zůstali. Bohoušek čekal na Bohunku na jaře dlouho, tak si ji teď užívá. Uvidíme, co bude zítra. Jestli oni z Bohuslavic anebo Betynka a její čapata budou rychlejší. A co Bukáček a Markéta, mají nadále líbánky?

  2. Panečku, to se dějí věci v přírodě... Je opravdu nevyzpytatelná... Je vidět, že oba rodiče se potřebují před cestou ubezpečit, že patří k sobě, že dobře vychovali a na cestu poslali své děti a že se brzy vypraví za nimi... Jsem ráda, že jsem je ještě viděla, každý den s nimi je zázrak...Díky za něj...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00