Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Večerní návrat

Diskuze posledních dnů se v jejich průběhu neustále točí kolem jediné otázky – odletěli už Bohouš s Bohunkou definitivně nebo se ještě vrátí? I dnes nás řešením tohoto problému vydatně potrápili. Avšak jasná odpověď byla opět odložena…

Ranní přípravy

Nedělní ráno zahájila Bohunka letem pro podestýlku, čímž poněkud snížila pravděpodobnost odletového scénáře. Proč by čápi upravovali hnízdo, pokud by se ho již chystali opustit? Bohouš si následně dopřál kapku čapí lásky, načež se spokojeně rozvalil uprostřed komína. Bohunka se lehce rozcvičila, většinu dopoledne se pak oba věnovali velmi pečlivé úpravě peří.

Odpolední nepřítomnost

Počasí bylo opět ideální, skoro jasno beze srážek, odpolední teplota vyšplhala nad +28 °C. Ve 12:30 si čápi společně zaklapali a Bohouš odletěl. Bohunka ho následovala ve 12:31. Zakroužili nad hnízdem a zmizeli z dohledu. Krátce poté jsem projížděl okolo komína vlakem ze služby a zahlédl je kroužit ve výšce nad komínem. Měl jsem to štěstí, spatřit je jako poslední při jejich odletu? Celé odpoledne i večer se neobjevili. Po Lukášově oznámení jsem byl zkontrolovat dva čápy pasoucí se na lukách nad Svatoňovicemi. Ukázalo se však, že se nejspíš jednalo o pár z Batňovic.

Vracíme se domů

Slunce již zapadlo a krajina se nořila do šera, když se nad komínem ozval klapot a ve 20:46 se přiřítila Bohunka. Bohouš přistál hned po ní a oba společně si krásně zaklapali. Nejméně ještě jednu noc tak stráví společně na domovském hnízdě. V pondělí je očekávána radikální změna počasí (ochlazení a déšť). Uvidíme zda před ní čápi uletí nebo ještě dále zůstanou. Zdá se však, že pokud neopustí hnízdo časně ráno, během dne se již na delší cestu nevydají.

Láska v paprscích ranního slunce
Na čerstvém seně se rád poválím
Ranní rozcvička
Vyrazíme na oběd?
Všude dobře, doma nejlépe!

8 komentářů

    1. Přesně - užívají si,že mají konečně klid a nemusí živit věčně hladové a ještě i nevděč é /Horymír/ krky.

  1. Pane Tomáši,na kdy odhadujete odlet těch drobečků Lotranda a Zubejdy,kteří jsou mnohem mladší než bohuslavičtí draci?

    1. Pokud by měl odpovídat jejich věku, tak na konec srpna - ale létat začali dříve, tak by to mohlo být tak za týden (po 20. srpnu).

  2. Přejme jim bezstarostný odpočinek bez čápat, měli pořádnou honičku. Teď si užijí jeden druhého a pěkně si zaklapají.
    Jsou úžasní, ale kdoví, kde už čápata jsou.

  3. Úžasné, že po odletu mladých si rodiče dopřávají čapí lásky. Došlo k tomu i jiná léta nebo to je poprve v tuto dobu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00