Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Poslední Bonifácův let

Osudy čápů z Mladých Buků a pivovarského komína v Trutnově se neustále proplétají. Nikdo z nás však netušil, že návštěva dvou mladých mladobuckých čápů v Betynčině domácnosti bude následována krutou tragédií.

Návštěva na pivovaru

Betynka dorazila v 11:30 domů, aby nakrmila Lotranda se Zubejdou. Ve stejnou chvíli se nad Trutnovem objevila čapí delegace z Mladých Buků. Dva z návštěvníků se dokonce odvážili přistát na samotném hnízdě. Jednalo se o Serváce (u kamery) a Bonifáce (vlevo). Betynka z jejich přítomnosti dvakrát nadšená nebyla, ale nijak agresivně je nevyháněla. Lotrando se Zubejdou neprojevili útočnost vůbec, spíše zvědavost. Oba mladobučtí čápi záhy hnízdo opustili.

Elektřina opět zabíjela

Bohužel Bonifácova (kroužek CE885) životní pouť skončila náhle a nečekaně přibližně ve 14:08:08 na sloupu vedení vysokého napětí v Mladých Bukách, vzdáleném pouhých 280 metrů od rodného hnízda. Zastaralá konstrukce sloupu se mu stala osudnou, stejně jako na jaře jeho matce. Nejednalo se však o stejné místo, jak ukazuje přiložená mapka. Snad se konečně pohne kupředu výměna těchto nebezpečných konstrukcí za modernější a bezpečnější. Chápeme však, že je to otázka týdnů a měsíců.

Kromě videozáznamu z návštěvy pivovarského komína si můžete prohlédnout fotogalerii od Lukáše ze včerejšího dne, kdy byl fotografovat v Mladých Bukách a ve Vlčicích.


28 komentářů

  1. Nemám slov, jen oči plné slzí , proč? Chudák Buky i jeho rodinka, sbohem Bonifáci ..♥

  2. Ano, tohle je problém, kterým bychom se měli zabývat, neměli bychom přihlížet zbytečným úhynům vzrostlých životaschopných čápů, dravců a ptáků vůbec. Nechci na ČEZ dštít oheň a síru, také používám hojně elektřinu a také si to bez ní neumím představit. Ale bohužel se mi zdá, že opravy nebezpečných sloupů probíhají nekompetentně, pomalu a chaoticky.

  3. Je mi Bonifácka neskutečně líto... Bohužel opět zbytečně zmařený život překrásného mladého čápa! Velké díky za krásné video i fotky.
    Zuzka z Jindř. Hradce

  4. Je mi to strašně líto, protože se všechno tak krásně podařilo s mladými Bukáčky. Proč to nejde prostě rychleji zařídit, vždyť se to nestalo poprvé . Mohl by opravdu prosím ČEZ alespoň tuto oblast urychlit - Prosím Prosím. Bonifácku to jsi nečekal, že budeš tak brzo u maminky v čapím nebíčku. 😘😘💓💓💓.

  5. Těžko je k tomu co napsat. Lítost nad dalším čapím životem.
    Díky za krásné fotky.

  6. Dobrý den, večer atd... Něco málo informací ze stránek ČEZu: Představenstvo společnosti ČEZ, a.s. na svém zasedání schválilo návrh dividendy za rok 2020 ve výši 52 korun na jednu akcii. Tento návrh odpovídá celkové hodnotě 28 mld.
    Co dodat.
    28 miliard..... ČR. vlastní v ČEZu 69,78 % majetkového podílu. Je tedy majoritním akcionářem. Prostým výpočtem si spočítáme, že naše vláda obrží asi 19,5 miliard Kč. Nějací čápíci Bukynky a Bonifáckové jsou předsedovi vlády a ministrovi obchodu a průmyslu zcela UKRADENI. Blíží se volby a je třeba přidat seniorům, voličům. Na nějaké gumové hadice, co by to odizolovaly není čas a peníze! Volby se blíží!!!
    Nebo se pletu?

  7. Zase zvitezila vzpupnost a arogance nad slusnosti a pokorou.Velke podekovani Vsem kteri zustali lidmi a udelali radost tisicum dalsich .Dekuji,dekuji,dekuji. Tyn.

  8. Doufejme, že mediální známost těchto konkrétních ptačích obětí, a s tím související tlak veřejnosti, přispějí k rychlejší obnově nebezpečných elektrických sloupů za nové. Jsem přesvědčen, že my lidé to ptákům dlužíme, jakkoli celý náš dluh vůči přírodě nebudeme schopni nikdy splatit. Pokud se o to alespoň pokusíme, bude naší odměnou malá útěcha, že naši čapí přátelé nezahynuli úplně nadarmo, ale položili život za vyšší šance budoucích pokolení čápů.

  9. Mám dnes velký smutek. Bonifác je v ptačím nebi. ❤️Dozvěděla jsem se to při přímém sledování z Nových Buků. Taková tragédie ve stejném hnízdě a nemuselo to být. Kdo ví jestli se to el vedení do příštího roku vymění. A jak to je na jiných místech? Jen aby všichni ostatní čápi ve zdraví doletěli na zimoviště a zase se vrátili. Když to není elektřina, jinde po nich střílí. Chudáci. Nikdy nezapomenu na láskyplné krmení osiřelých čápat. ❤️

  10. Proboha,vždyť se již vybrala značná částka peněz a my všichni milovníci čápů přispějeme jakoukoliv potřebnou částkou,aby se urychleně vyřešila eleftrifikace v Mladých Bukách,která je zde jako časovaná past na zdejší milované čápy.Prosím všechny kompetentní,aby urychleně podnikli potřebné kroky k nápravě a dali nám všem milovníkům čápů vědět,jak můžeme pomoci a přispět!!!!!

  11. Je mi to moc líto. 😪Nedávno se naučil létat. Měl svůj krásný ptáčí život před sebou... Smutné.

  12. Takové zprávy jsou moc smutné, každého tvorečka je mi moc líto. Snad se ČEZ nad tím co nejrychleji zamyslí a něco s tím sloupem udělá.

  13. Se fakt ve mě vaří krev! Celá práce rodiny Havránů, pana Zemana, ornitologů a všech těch kteří se starali o přísun potravy skončí jen proto, že v ČR máme v 21.století stožáry, které pamatují Gottwalda. Do háje důbovýho, to je takový problém zabezpečit prvně alespoň dráty kolem hnízdišť a vodních ploch? Vůbec je takový problém vymyslet nové konstrukce? To byla taková veselá trojka, sourozenci spolu a teď tohle. Uplně zbytečná smrt 🙁

  14. Toto hnízdo doprovází nehody často. Naše malá pomoc má zatím slabý hlas pro kompetentní. Jde přece jen o čápy, které nepozorují politikové. Je mi to líto, tolik snahy a stejně neštěstí přišlo

  15. Tak jsem se těšila na zprávy o návštěvě čápíků od Bukáčka a teď tohle. Jen oči plné slz a vztek na to, že se již neděla nějaká ochrana, zvlášť když v Bukách je to letos již podruhé. Bonifácek je už s maminkou. 🙁

  16. Když začali čápi vylétat z hnízda, tak jsem si jen říkala, aby nedopadli jako maminka. A je to tady. Ta smutná zpráva o smrti Bonifáce mi nahnala slzy do očí. Tohle hnízdo a čápata jsem sledovala od samého začátku, kdy se obětaví pánové začali o ně starat. Teď se budu modlit, aby to ti ostatní nepostihlo taky a aby společně mohli odletět do teplých krajin. Problém se sloupem el. vedení se tady na diskusi nevyřeší, chce to útočit na správná místa, přes starostu, ochranáře a já nevím ještě přes koho až na vedení ČEZ ke kompetentním osobám, aby se konečně začalo něco dělat. O penězích to určitě není, mají peněz dost, jen není chuť investovat do takových věcí, jako zmodernizovat blbej sloup, aby se tyhle zbytečný úmrtí čápů už nestávala. Bukováci, začněte bojovat, jste sledovaní daleko za hranicemi našeho státu. Takové úsilí a snaha je zachránit přišla úplně vniveč jen díky laxnosti lidem, kterým je tento problém úplně fuk.

  17. Wie traurig!
    Hoffentlich werden diese Stromleitungen bald verschwinden,damit nicht noch mehr passiert.

  18. Bonifác, nejmladší z rodu Bukáčků. Od malička se lišil od svých starších sourozencům svojí klidnou povahou. Působil uklidňujícím dojmem. Nejblíže měl k Servácovi, který se o něj od malička staral, zahříval ho, probíral mu peříčka, spávali spolu přitulení k sobě. Pankrác se vždycky mezi ně "vklínil". V ten osudný den, kdy Bonifác zahynul a nevrátil se na hnízdo, poprvé starší čápíci spali vstoje a každý na jiné straně hnízda. Když se Bonifác nevrátil ani druhý den, Servác tak, jak je jeho přirozenost, vyrazil za ním. Pankrác zůstal na hnízdě sám a očividně nespěchá s odletem. Proč? Protože je od malička "sólo hráč". A jemu to tak vyhovuje. Ano, smutno je na duši, když si uvědomíme, že kvůli nám, lidem, uhyne tak krásný pták, jako byl Bonifác. Ale, prosím, vy co sledujete čapí hnízdo v Bukách a stále zpochybňujete odlet Serváce a vypisujete černé scénáře, buďte tak hodní a pozorně sledujte chování čápů, abyste pochopili jejich reakce, protože pro nás lidi je to velice poučné.

  19. Už je to přesně týden, kdy uhynul mnou neoblíbenější čáp Bonifác, ani po týdnu mi nepřestalo být z této zbytečné smrti smutno. Miloval jsem ty jeho kousky na hnízdě, byl to velký bojovník, při dokrmování mladých čápů na hnízdě se postavil i proti panu Havranovi. I to tulení v hnízdě při spánku byla největší zásluha Bonifáce, byl takový jemný a něžný. Rád se předváděl pře kamerou, občas do ní také kloval. Po je úhynu se hodně změnilo chování Pankráce a Serváce, jako by byli smutní, že už Bonifác není s nimi na hnízdě. Těsné po té tragédii zaletěli na no místo i Pankrác a Servác. I Bukáček několikrát letěl na místo tragédie, jako by svého potomka hledal. Než začal Bukáček krmit asi hodinu po tragédii, z hnízda volal Bonifáce. Bylo to velmi dojemné a velmi smutné. Nikdy na na milého Bonifáce nezapomenu!! Budu ho mít vždycky v srdci.

  20. Am so sad this happen to him I believe his 2nd brother also with him so upsetting

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00