Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Protivzdušné čtyřče

Jak je možné, že v Mladých Bukách čápi běžně vyletují z hnízda na delší dobu a stravují se sami, zatímco v Bohuslavicích se čtvrtým dnem pouze krouží okolo komína? Zčásti na tom nejspíš nese vinu Bohouš, který stejně jako v minulých letech stále krmí na hnízdě. I Bohunka mladým občas něco dá, i když její porce jsou opravdu malé. Mladí čápi tak postrádají řádnou motivaci k opuštění hnízda.

Ve čtvrtek večer se Bohouš vrátil domů již ve 21:18. V noci panoval klid pod oblačnou oblohou, teplota klesla slabě pod +12 °C. Protože hnízdo začíná být plné rozházených větví, čápi už příliš nelehají a spí většinou ve stoje. Mladí leželi do půl druhé a když vstali, uvelebil se uprostřed hnízda Bohouš. Po rozbřesku rodiče částečně poklidili rozházené větve, zatímco mládež postávala po okrajích hnízda a protahovala se.

Lákání k letu

V 7:13 odletěl Bohouš z komína a usadil se pahýlu borovice vlevo nad spodní silnicí. Bylo zajímavé sledovat, jak o něm měla Bohunka přehled, i když zůstala na hnízdě. Ačkoliv k němu byla téměř otočena zády, ve chvíli kdy Bohouš vzlétl a přemístil se na přilehlou louku, Bohunka okamžitě reagovala pohybem. V 8:23 vylétl z komína jako první Šemík, a to hned čtyřikrát po sobě. Při posledním z letů ho doprovodil Brunclík. V 8:53 si Bohouš neodpustil krátký skok na kameru.

V 10:44 byli na hnízdě pouze mladí, když nad ním přelétal nějaký vetřelec. Všichni na něj pod velením Horymíra sborově zaklapali. Poté postávali na okraji hnízda a koukali na rodiče, sedící na uťaté borovici (Bohouš) a střeše přilehlého domu (Bohunka). Oba se snažili mladé přivábit hlasitým klapotem, ale bez úspěchu. V 11:58 se pak oba rodiče společně vrátili na hnízdo a také někoho zastrašovali.

Denní statistika

Letová aktivita byla v pátek o něco nižší než předchozí den, ačkoliv počasí bylo stále velmi vhodné. Přes den bylo oblačno až polojasno, s teplotou do +25 °C. Panovalo bezvětří, případně foukal slabý severní vítr. Do 20. hodiny podnikli mladí celkem 17 letů, z toho 10 Šemík, 4 Brunclík a 3 Horymír. Brunclík vytvořil časem 5 minut a 13 sekund nový rekord pobytu ve vzduchu (let v 16:19). Nikdo však zatím neprovedl mezipřistání na zemi či nějakém jiném objektu. Rodiče se na hnízdě moc nezdržovali, protože mladí nevybíravě žebrali o potravu.

V komentářích na webu se objevila zmínka uživatele Sidonia ohledně druhu brouků, kterými byla krmena čápata: “Letos, oproti loňsku, nosí rodiče na hnízdo větší množství brouků. Podařilo se mi určit 2 druhy ještě v době, kdy Bohunka krmila Pětníčka. Menší černý brouk je lýkožrout smrkový a větší s lesklými krovkami je chroustek letní. Oba dva druhy brouků jsou letos silně rozšířené.”


 

Bohunčin ranní úklid
Společné klapání
Vyhlížíme rodiče

6 komentářů

  1. Jsou moc nádherní a určitě se rozlítají. Zdá se mi to, nebo vloni byli "odvážnější", co se týká délky letů? Nemůžu nevzpomenout Plaváčka (našeho miláčka) a jeho první let. Tuším, že byl přes dvacet minut? Je nějaká loňská statistika pro srovnání? Bohuslavice jsme objevili až vloni - mohla za to situace kolem covidu. A rozhodně nelitujeme.

    1. Statistika loňských letů je na konci deníku 2020 - v tomto článku: https://www.capibohuslavice.cz/2020/08/21/nasi-mladi-letci-statistika/

  2. Taky jsem postřehla, že čápata z Mladých Buků jsou čilejší a samostatnější. Dík za vysvětlení, bude to jistě tak. Bohoušek krmí na hnízdě, tak proč by se nutili sami hledat potravu. Stejné to je i u lidí. Když se rozmazluje mladá generace, tak to vede k jejich lenosti.

  3. Dobrý večer,
    děkuji za krásný článek s fotkami a zajímavosti týkající se brouků. Já jsem si hned myslela, že ti větší budou "babky", ale kůrovce bych opravdu v čapí potravě nečekala. Inu, příroda nás pořád nepřestává překvapovat. Že je čáp užitečným pomocníkem v hubení hlodavců je mi dost dobře známo, ale že malým mláďatům předkládá tak malé brouky, jako jsou kůrovci, to jsem skutečně netušila. Zřejmě sbírají potravu, které je na daném místě velké množství, jinak by si jich možná ani nevšimli.

  4. B+B jsou svědomití rodiče, zkušení, však mladí také budou "lovit". Jsou letos trochu rozmazlení, ale rodiče asi ví co dělat.

  5. Klapací kvarteto je perfektní. Taky mě překvapili ti kůrovci. Chroustek naopak může být slušným zákuskem po hraboších.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00