Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Kam zmizel Kuba?

Silné bouřky z 8. na 9. července sice čapí rodina na trutnovském pivovaru v pořádku přežila, nyní však čelí novému problému. V pátek 9. července v 18:23:15 opustil Kuba hnízdo a dosud se na něj nevrátil. Betynka tak strávila celou noc s čápaty sama. V sobotu ráno se nad hnízdem v 8:24 objevila Bohunka. Tentokrát se dokonce pokoušela přistát, ale Betynka ji zahnala. I čápata bránila hnízdo. Možná by jim Bohunka neublížila, ale člověk nikdy neví, co se čápovi honí hlavou. Během dne pak Betynka nechala několikrát Lotranda a Zubejdu samotné, aby pro ně obstarala něco k snědku. Vzhledem ke Kubově tuláctví jsou však zdejší čápata zvyklá na samotu a nic si z ní nedělají.

Kde je Kuba?

Na tuto otázku neznáme odpověď. Na rozdíl od Bohouše je Kuba velký tulák a často trávil hodně času, občas i celou noc, mimo hnízdo. Nikdy se však nevzdálil na tak dlouhou dobu jako nyní. Že by dobrovolně opustil hnízdo není pravděpodobné. Je možné, že se mu něco přihodilo. Trutnováci a lidé z blízkého okolí Trutnova se mohou zkusit podívat po okrajích města. Především pak okolo silnic a frekventovanějších cest, případně podél elektrického vedení. To jsou lokality, kde se bohužel stává lidská činnost čápům osudná.

Co bude dál?

Pokud se Kuba neobjeví do nedělního večera, budeme informovat ZS Jaroměř a p. Kafku. Tímto vás zároveň žádáme, abyste sami nikam zbytečně nevolali ani nepsali. Čápi na hnízdě nejsou v ohrožení života. Oba mladí jsou již dostatečně velcí, aby je rodič mohl nechávat o samotě. Betynka by je měla zvládnout uživit i sama. Lézt nyní na komín není stejně možné, protože riziko skoku mladých čápat dolů je již příliš vysoké. Zůstane-li Betynka bez Kuby, bude to pro ni náročné, ale šance na úspěšné vychování mladých čápů je vysoká.


 

Kubův poslední odlet

15 komentářů

  1. Kubík je mladý čáp. A jak jsme mohli vidět, včera nad Trutnovem létalo hejno čápů, kteří se již houfují, určitě to byli mladí čápi, kteří většinou odlétají dřív. Jsem přesvědčená, že se Kubík přidal k nim. Není to nic neobvyklého, protože v tomto období již rodiče svá mláďata méně krmí a na dovychování mladých čápů stačí jeden rodič. A ještě, když k tomu přidáme, že Kubík je zkrátka tulák, není se co divit, že ho přemohly migrační pudy a odletěl. Není se třeba rmoutit, tak velí příroda.

  2. Kubo, buď fořt ! normálně se vrať domů jako vždy-pohoď děckám dobrůtky-a hlavně zatloukat zatloukat zatloukat !! Vona ti zas odpustí.....Ale ne věčně-bacha......

  3. Aj, jen aby se mu nic nestalo. Díky p. Prouzovi za zprávu a rozumné posouzení situace. Držím palce Betýnce s krmením čápat a Kubovi k návratu. 😍

  4. A co ty skládky, které jsou o víkendu nedostupné? Nešlo by tam třeba vyslat nějaký dron a podívat se z výšky, jestli tam Kubík někde není?

  5. Myslim ze by bylo mozne prikrmovat, kdyby se instalovala kladka, kterou by se potrava vytahla nahoru a na okraji vyklopila. V dnesni dobe by takove "technicke" zarizeni melo byt mozne.

    1. Jedině že by "se" instalovala po odletu letošní rodinky. Ale to zařízení si stejně nedovedu tak úplně přestavit...

    2. Viz výše možné vysvětlení od Sidonia, prosím neradit a nepanikařit, už toho letos bylo opravdu dost, děkuji.

  6. Ještě jednou ke Kubíkovi. Kdo sleduje čápy delší dobu, jistě viděl, že Kubík se choval jinak, než většina "otců" na jiných hnízdech. Když to vezmu od páření, když Betynka opustila hnízdo, hned za ní jako ocásek letěl, když seděli na vejcích, klidně Betynku nechal 15 hod. i více na hnízdě, aniž by ji vystřídal, aby se mohla napít a nakrmit, jeho pobyty mimo hnízdo, nebo, když se po dlouhé době vrátil na hnízdo a uviděl, že tam jsou již 2 dráčci, jak vyjeveně koukal a další okamžiky. Toto jeho chování vypovídá o nevyzrálém jedinci. U čápů jsou nejvíce vyvinuty 2 pudy - migrační a rozmnožovací. Pokud není 100%ně dovyvinutý pud rozmnožovací, je nejsilnější pud migrační. Není se tedy čemu divit, když uviděl Kubík nad Trutnovem krásně volně plachtící hejno čápů, že se u něho projevil nejzákladnější pud a on vyrazil za ním. Potvrzuje to i směr, kterým odletěl, severovýchod. Proto se nebojte, Kubík se na jaře vrátí, ale to už bude úplně jiný příběh o úplně jiném Kubíkovi. Věřte tomu, že to tak bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00