Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Benjamínek odešel…

Přes úpornou a občas neuvěřitelnou mateřskou péči rodičů i vlastní vůli k životu dnes v noci nejmladší z čápat uhynulo. Stalo se tak nejspíše následkem zranění utrpěných při nedělním večerním krmení ve 22:33. Při něm bylo několikrát napadeno sourozenci, nakonec se ho jeden pokusil dokonce spolknout. Když bylo čápě následně odhozeno bokem, v nastalém zmatku mu Bohouš nechtěně přišlápl krk a hlavu. Nakonec zůstalo pohřbené pod těly sourozenců. Ještě před půlnocí se hýbalo, ale do rána život postupně vyprchal. Konec nastal krátce po 4. hodině, po rozednění byla na hnízdě již jen čtyři živá čápata. V 6:31 odstranila Bohunka mrtvé tělo z hnízda.

Jeho osud nebylo snadné sledovat, byli jsme však svědky úžasné snahy rodičů udržet ho při životě i přes nepříznivý vývoj. Pokud by bylo čápě zdravé a vyvíjelo se normálně, Bohouš s Bohunkou by ho byli schopni vychovat spolu s ostatními. Bohužel doplatilo na zastavený vzrůst, kdy se postupem času přiblížilo velikostí potravě pro ostatní.

Nelze s jistotou tvrdit, co bylo příčinou jeho neprospívání. Zdali se na něm podepsal jeho obtížný příchod na svět, kdy se klubalo ze změklého vajíčka téměř dva dny, nebo trpělo nějakou vrozenou vadou či genetickou indispozicí. V pozdější fázi se již nejspíš projevoval i nedostatek potravy (přes přikrmování čápě málo jedlo).

Přírodě neporučíme a neměli bychom se o to ani pokoušet. Dívejme se s úctou na její dílo a můžeme-li, radujme se z něj. Vždyť stále máme na hnízdě čtyři krásná, velká a zdravá čápata s rodiči, kteří udělají vše proto, aby je úspěšně dovedli až ke startu do samostatného čapího života!

34 komentářů

  1. Díky, Tomáši, za Váš přístup, máte naprostou pravdu. Vzdyť je to tak i s lidmi, někdy se stane, že i přes veškerou péči život vyhasne. Pětka i B+B se snažili do poslední chvíle, někdy to prostě nejde. Budeme na číslo 5 vzpominat a jeho rodinou se dál těšit.

  2. tomasi, diky za vase slova. tesi mne velmi skutecnost, ze BB davali capatku sanci, ze se ho nezbavili. benjaminek zustane v nasich srdcich.

  3. Děkujeme Vám, pane Tomáši ta to, jak citlivě to podáte lidem.Je to tak,jak to má být , Pětníček byl asi slabší a nečekal by ho moc dobrý život. Je úžasná snaha Bohunky, jak se ho přes nepřízeň osudu snažila vypiplat .Zdraví Vás Jarmila P.

  4. Bolí to, ale určitě míň, než případ Barunky... Která zahynula v podstatě vinou člověka...

  5. Hezký den, pozorovala jsem Benjamínka ještě večer a byl moc špatný a i když odešel do čapího nebíčka, tak mu bude líp. Díky za pěkný komentář . Je to smutné, ale bude ostatní sourozence pozorovat z nebíčka a bude je hlídat.

  6. Děkuji za vševypovídající nekrolog. Přírodě, neporučíme, ale ničíme bychom měli pomáhat.

  7. Tak to v přírodě chodí, proti tomu nemůžeme nic dělat. Jen to v nás vzbudí pocit nemohoucnosti a lítosti. Děkuji za všechno, co pro to poznání života děláte, je to velký vzor a návrat k přírodě.

  8. Tomáši, vďaka za múdre slová, veľký rešpekt pred pred Bohunkou a Bohouškom a ich opaterou a starostlivosťou o všetky svoje mláďatá... sú to úžasné bytosti. Držím päste a želám veľa šťastia do ďalších dní až do vyvedenia mladých a ich odletu.

  9. Přestože mi je čápátka moc líto, přála jsem mu ukončení trápení. Byl to přijatelnější odchod než kdyby ho rodiče eliminovali bez snahy ho zachovat. Jsou skvělí rodiče. Prosím, zkuste na nějakou chvíli pozastavit diskuzi u videa, soustrastná vyjádření či hodnocení ničemu nepomohou. Vedete zápisy- deníky moc hezky , díky.

  10. Péče rodičů o malého byla neuvěřitelná. Jsou úžasní. Je to smutné, ale malý se už asi víc trápil než užíval života. I já moc děkuji za hezké čtení. Každý den se těším na nový příspěvek. Kromě obsahu mě hladí po duši krásná čeština:-)

  11. Krásně napsané rozloučení s nejmenším čapíkem z letošního odchovu. Citlivě jste Tomáši popsal vše, co provázelo jeho příchod na svět i jeho konec. Od včerejšího večera jsem už hnízdo nesledovala, neměla jsem na to sílu. Jak Bohunka u něj stála, sedala si na něj, jsem i já cítila, že ona poznala vážný stav svého nejmenšího. Je to matka, je to pták a i ti mají své pudové vyjádření citu. Na jiných hnízdech ve světě, by už dávno maličké,viditelně slabší mládě bylo eliminováno. My jsme měli to štěstí s ním strávit 13 dní jeho života.Bude existovat na videozáznamech, přinesl nové zjištění také pro ornitology a budeme na něj vzpomínat.Děkuji za váš článek.

  12. To je život, děkuji za rozloučení s čápátkem, které vyniklo svým příběhem. Na Benjamínka nezapomenu a na jeho zápas o život, kdy podmínky určily jeho osud. Už se netrápí ☺

  13. Drobeček byl zlatíčko a rodiče se o něj starali tak, jak by asi na jiném hnízdě nebylo běžné. Už ho teď aspoň nic nebolí a netrápí, byl součástí úžasné rodiny ❤️❤️❤️

  14. Hnízdo jsem začala sledovat loni touto dobou na doporučení mého syna. Nikdy mě nenapadlo, jak těžce budu snášet ta malá neštěstí v čapích hnízdech. Jak píšete, je to příroda a nic s tím nenaděláme. Přesto je mi líto, o kolik krásných a užitečných ptáků přicházíme. Nezbývá, než se těšit z ostatních mláďat a věřit, že nejhorší zprávy už máme za sebou. Děkuju za Vaše krásné příspěvky o čapí rodině.

  15. Bohunka se velmi snažila a mládě zahrnovala láskou a péčí, víc už bohužel udělat nemohla. Jediný kdo mohl udělat víc byl člověk, ten se ale rozhodl pro přístup nezasahování. Vím že zvířata mají mezi sebou jiná pravidla, ale z pohledu člověka na tomto přístupu nevidím nic láskyplného a nic co by prohlubovalo vztah člověka k přírodě. Myslím že v tomto případě by odebrání mláděte nikoho neohrozilo, naopak se mohla zjistit diagnoza a potenciální pomoc, kdyby přišla včas. Podle mého názoru by to bylo etičtější, než sledovat jak mládě strádá a jeho smutný konec.

    1. Přesně tak, člověk by mohl pomoci. Nikomu by to neublížilo a Benjamínka to mohlo zachránit. Škoda ho.

      Petr

      1. Nedá se asi jednoduše říct, že by to nikomu neublížilo, každé narušení znamená pro čápy stres. Benjamínek nerostl , vzdor tomu, že se hlavně Bohunka tak snažila. Stejně to bylo se čtvrtým čápětem v Bukách, kterého Buky nakonec vyhodil - vzdor tomu, že mu náhradní rodiče podstrojovali, bylo vidět, že neprospívá. Lze to porovnat se situací v Uh. Brodě - tam je nejmladší taky asi o týden za prvním, ale roste, pořád je poloviční než nejstarší, ale není tam náznak žádného problému.

        1. U malého se bohužel neví diagnoza, takže vše o tom, proč neprospíval jsou pouze spekulace. Kdyby se odebral, tak by se možná něco zjistilo a byli bysme aspoň moudřejší proč k tomu dochází. U bílých čápů se takové zásahy jako odebrání mláděte běžně provádějí, zde by nebyli sourozenci nijak ohroženi a menší množství stresu je v přírodě běžné.
          Nevidím jako přínosné sledování utrpení zvířete bez možnosti nijak pomoci, vidím to jako nelidské a také nevýchovné. O tom kolik stresu to vyvolává u pozorovatelů ani nemluvě. Měli bychom v sobě pěstovat lásku, laskavost a soucit ke každému živému tvoru.

  16. Moc pěkně napsáno, díky za zprávu...i když smutnou..Fandila jsem rodičům i mrňouskovi,ale co se dá dělat,život jde dál. Dál budu sledovat jak rodinka bude prospívat..A hlavně jim přeji hodně štěstí!!!!

  17. Dnes mám smutek a jistě se mnou mnoho ostatních.🙏Láska a péče rodičů byla veliká, ale přírodě se nedá poručit. Děkuji za všechny zprávy o vývoji Benjamínka, bude v  mých vzpomínkách. Nadále se budeme radovat z vývoje čtyř krásných čápat.

  18. Pluj si krásně na obláčku, čápátko,
    šancí k žití dal ti osud malinko.
    Však tvá touha s životem se prát
    učí i lidi boj nikdy nevzdávat.
    Bivojek, tvůj bratr veliký, je ti ochranou,
    spolu létat budete nad nebeskou branou.

  19. Tuhle velmi příjemnou rodinku sledují od tohoto roku, kdy přiletěli na hnízdo. Je obdivuhodné, s jakou elegantností tito vznešení ptáci se chovají k vlastním mláďatům, jak sehraně se střídají v hnízdě a vzájemně se ve výchově doplňují. Člověk by si z nich měl vzít příklad.

  20. Andílci přeci žijí navěky

    (¯`v´¯)
    `*.¸.*´
    ¸.•´ ¸.•*¨)¸.•*¨)
    (¸.•´(¸.•(¸.•(¸¸.•¨¯`•.¸¸.♥

  21. Benjamínku maličký, měl jsi život kratičký. Úžasní tví rodiče, starali se, jak mohli nejvíce.

    Přesto nebyla ti možnost dána, dožít se dalšího rána.
    Buď tam v ráji maličký, spokojený navždycky.

  22. Krásně napsané!
    Pětka byl vždy první, po kom jsem po zapnutí přenosu pátrala, bude nám moc chybět, byl to statečný bojovník, ale poslední dny dávaly tušit, že se normálně nevyvíjí a že to bohužel nemůže dobře dopadnout. Velká poklona rodičům, že mu dali šanci a do poslední chvíle to s ním nevzdali, i když instinkty by jim měly velet jinak. Bohunka je úžasná bytost jako z pohádky. Ať už je provází jen to dobré a zdárně vychovají zbylé dráčky.

  23. Nádherné symbolické foto u zprávy o konci Benjamínka!Pane Tomáši,vylíčil jste vše tak dojemně,netřeba víc dodat......

  24. Výše Jana hezky napsala, že Bohunka byla (a je) úžasná bytost jako z pohádky... - a to nejen v péči o nejmenšího a nejslabšího mláděte, ale i ostatní potomky. Asi ne náhodou se jmenuje BOHunka, hnízdí v BOHuslavicích, má partnera BOHouška, a kteří oba mají Boží trpělivost. Už při vyslovení těchto názvů je slyšet v tom to symbolické Boží... ♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00