Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Král usedl na trůn

Dlouhých 223 dní bylo bohuslavické hnízdo bez čapí přítomnosti. Odpočet do očekávaného návratu čápu vypršel před více jak dvěma dny. Avšak při pohledu na ostatní hnízda v naší zemi se dalo tušit, že se již brzy dočkáme. A tak se stalo dnes, na prvního apríla.

V 15:30:16 dosedl na komín jeho pán a král – Bohouš. Pozdravil tak, jak se při návratu domů sluší a patří. Zaklapal a pořádně roztáhl křídla. O tom, že se jedná opravdu o Bohouše není sporu. Jeho suverénní chování i vzhled ho jasně identifikují.

Následovala obhlídka stavu hnízda a malé rekonstrukční zásahy, při kterých si Bohouš lehce poštěkával. Alespoň mu do toho Bohunka zatím nemluvila. Pak několikrát vyzkoušel zelenou pohovku a věnoval se své nejoblíbenější činnosti. Přitom neustále sledoval oblohu, zdali se Bohunka již také nevrací. Nakonec si zhruba na hodinu odskočil na večeři, hadům a myším začínají těžké časy. Po návratu chvíli postál, ale únava po dlouhé cestě byla silnější. Proto znovu ulehl do trávy a oddával se hnízdoválení. Nemáme tak velikonočního beránka či zajíčka, nýbrž čápa v jarním osení.

Je to letos poprvé, kdy Bohouš dorazil dříve než Bohunka. Možná dostal loni vyhubováno za pozdní přílet a rvačku s Melírkem – a vzal si ponaučení k srdci. Nyní na ni čeká s námi a snad se společně brzy dočkáme. Období krásného jarního počasí bohužel končí, právě nyní přechází studená fronta (včetně bouřek) a nejspíš až do poloviny dubna nás čeká souboj mezi zimou a jarem. Snad Bohunka dorazí nejpozději během soboty, než se počasí definitivně pokazí.

Bohouš navíc možná cestoval společně s Bukáčkem, protože ten se na hnízdě v Mladých Bukách objevil o pouhých 6 minut později. Oba tak čekají na své partnerky.


Přílet krále
Slyšte, tady vládnu já
Nutné opravy po zimě
Čas na hnízdoválení

11 komentářů

  1. Hurá!!! Přibližně ve stejnou dobu přiletěl Tom do Třebíče na hnízdo. Takže letos nejdřív pánská polovina párů.

  2. Jupíííí! Každý den s dětmi vyhlížíme a dnes jsme to prošvihli... Neva, pokochali jsme se videem v Deníku. Děkujeme za tyhle stránky!

  3. Měla jsem moc velkou radost z příletu Bohouška a hlavně jsem moc ráda, že jsem jeho přílet na hnízdo viděla přímo. To bylo překvapení. Bylo vidět a hlavně slyšet, jakou mám Bohoušek radost, že už je doma. Škoda, že se nedočkal Bohunky, ale určitě zítra přiletí. To bude radosti v hnízdě na komíně. Přeji vám všem krásné a klidné Velikonoce.

  4. Hnízdo Bohuslavice je slavné, včera na Radiožurnálu byl hostem Petr Kafka, který stojí v pozadí dění na tomto komíně, i na dalších. Před pár dny byl zase Tomáš Prouza v ČRo2, kde hovořil s fanynkou čápů Pavlínkou. Příjemné vzrušení kolem čápů pokračuje, král je doma, na dámu Bohunku pořád čekám. Děkuji všem kolem hnízd za naši radost z příletu jejich obyvatel☺

  5. Vítej v doma Bohouši. Všude dobře doma nejlíp. :-)Těším se na Bohunku. Děkuji za tuhle kameru s dcerou stále pozorujem co se děje na komíně. Bezvadný nápad .DĚKUJEM!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00