Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

První Šárčina noc o samotě

Pokračující konflikt mezi mladými čápy nemá momentálně řešení. Ctirad se rozhodl nepřipustit přítomnost Šárky na hnízdě při krmení. Přikrmování však Bohouš i nadále praktikuje, Bohunka již zcela minimálně. Proto když se v pondělí v 19:51 vrátila Šárka na noc na hnízdo, Ctirad ji během 10 sekund vyhnal. Při boji o večeři pak napadl i Bivoje. Ve 20:24 se na hnízdo vrátila Bohunka, která vyplivla jednoho potkana, který skončil v Plaváčkově zobáku. Ve 20:32 se Šárka pokusila naposledy vrátit domů, ale Ctirad ji nemilosrdně vykázal z hnízda.

Šárku tak čekala první noc o samotě mimo domov. Na komíně proběhlo společné krmení a nastal klid. Bohouš se dokonce natáhl na podestýlku a snažil se usnout. Zbytek noci na úterý byl poměrně klidný, jen Bohunku zase tížil žaludek.

Úterní počasí bylo již několikátý den v řadě slunečné a horké, odpolední teplota vystoupila k +30 °C. Odpoledne se vytvářela kupovitá oblačnost, ale jediná bouřka, která mohla hnízdo ohrozit, se v podvečer rozpadla nad Krkonošemi. Bohouš brzy ráno dorazil na hnízdo s novými větvemi. V 7:36 bylo vidět Šárku letící pod komínem zprava doleva na střechy. Mladí se hnízdováleli a nevyletěli do 8:03, po krátkém kontrolním průletu Ctirada. Byli pryč celé dopoledne až do 12:30. O hodinu dříve se vrátili oba rodiče, Bohouš dravce nakrmil, Bohunka před nimi uletěla.

Delší pobyt mimo komín následoval až po 14:30. Okolo 15:28 byli vidět čtyři čápi kroužící napravo od komína. Všichni “tři králové” se vrátili krátce po 16. hodině. V 17:02 Bohouš krmil, po jeho odletu zůstali mladí doma a podnikali pouze krátké výlety do okolí (vyjma Bivoje, ten byl mimo komín delší dobu). Bohunka se na chvíli ocitla v prázdné domácnosti, ze které následně předvedla raketový únik před hladovými zobáky.

Mladí se dostavili jen o pár sekund později, překvapivě mezi nima byla i Šárka (přílet v 19:15), kterou Ctirad nechal na pokoji. Šárka se držela na opačné straně hnízda, kde si probírala peří. Byla na ní patrná únava (na chvíli si klekla) a lehce odřené nárty – asi od pohybu v terénu při lovu. O něco později se vrátil i Bivoj. Klid a mír na hnízdě však skončil s návratem Bohouše, po kterém Ctirad okamžitě zaútočil a Šárku ve 20:39 vyhnal. Po chvíli ji bylo vidět přelétat na dolní střechy, kde nejspíš nocuje. Zbylí tři se pak podělili o večeři od Bohouše, z Bohunky nic nedostali. Kvičení postupně utichlo a na komín padla tma.

Vyhnání Šárky z hnízda
Bohouš odpočívá
Tohle hladovci k jídlu nebude
Ranní Šárčin let
Tři králové hnízdoválové
Raketový start Bohunky
Šárka na chvíli doma ve večerní záři

 

6 komentářů

  1. Dnes odpoledne všem unikl jeden nevydařený pokus o přistání v 15:04:26. Podle zobáku nejspíš Ctirad??? Číslo na kroužku nerozluštěno.
    Líbí se nám, jaký je Plaváček "vítací" typ. Když se vrací na hnízdo, téměř pokaždé klape, klapáním vítá někdy i sourozence.

  2. Proč to vyhánění z hnízda u dospělých sourozenců? O přežití snad už nejde, umí si jistě něco každý ulovit.

    1. Protože někteří stále spoléhají na krmení od rodičů a berou ostatní jako konkurenci. Jiný důvod tohle chování nemá.

  3. Možná se mýlím ale Ctirad a Šárka jsou kluci, Plaváček a Bivoj holky u Bivoje si nejsem ale jistá. Ctirad bere Šárku jako konkurenta na hnízdě a od samého začátku se chová jinak než ostatní - nevím intuice mi říká že je Melírka a né Bohouše.Sleduji to od samého začátku a myslím si to.Intuice mě nikdy nezklamala tak nevím.

  4. Sledujeme s rodinou (máma, táta, dvě dcery - 9 a 11 let) online hnízdo od jarního příletu Bohunky a Bohouše, viděli jsme naprosto neplánovaně spoustu "poprvé" a každý den se těšíme na novinky, napětí i večerníčky.
    Minulý týden jsme se vydali ze Železné Rudy do Trutnova, tedy jsme MUSELI zastavit u brány a naživo kouknout na rodinu, kterou tak důvěrně známe z displaye. To tam ještě bydleli všichni mladí. No, plakala jsem dojetím. 🙂
    Děkujeme za všechno sdílení, komentáře i možnost sledovat online!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00