Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Tajemství pivovaru poodhaleno

O čápech na pivovarském komíně v Trutnově jsme psali již v článku z 20. května. V ten den se tam objevili dva čápi zároveň, ale jejich identita byla zahalena tajemstvím.

A protože čápi na komíně setrvávali, chtěli jsem se o nich vypátrat něco více. Jednou z teorií bylo, že se jedná o čápa z Mladých Buků – Bukáčka a čápa, který obletoval 16. května kolem Kafkova komína (a má kroužek). Kroužek se ale nepodařilo na kameře odečíst.

Protože komín stojí hned vedle sídla firmy HD Internet, rozhodl se Lukáš nasadit techniku velkého kalibru. Nešel sice na vrabce s kanónem, ale na čápa s astronomickým teleskopem. Ten měl zajistit čitelnost kroužku i na vrcholu komína.

První pokus, podniknutý 26. května odpoledne se nezdařil, protože kroužkovaný čáp na komíně buď ležel nebo se zdržoval na opačném konci hnízda. Navíc to vypadalo, že se jedná o čápy rozdílného pohlaví, protože byly zaznamenány pokusy o páření. Podařilo se zachytit pouze celkový snímek předpokládaného “Bukáčka” a okamžik, kdy zobákem štípal druhého čápa (čápici).

Až druhý den, ve středu 27. května se druhý čáp přiblížil k okraji komína tak, že bylo možné odečíst znaky na kroužku. Čáp měl na pravé noze černý kroužek typu ELSA (stejný jako Bohunka) s kódem CZP CA764. Jednalo se tedy o čápa, který byl kroužkován na území České republiky.

Pozorování jsme zaslali panu Kafkovi s dotazem, zda by bylo možné zjistit něco více o historii tohoto čápa. Dnes jsme dostali odpověď:

Jedná se o čápa narozeného před třemi lety na hnízdě v Meziměstí, kroužkovaného dne 20. června 2017. Byl tedy odečten ve vzdálenosti 25 km od rodného hnízda po 1072 dnech od kroužkování. Celá zpráva je připojena níže:

Rodný list čápa CZP CA764

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00