Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Dočkají se v Lindheimu?

Čapí hnízdo v německém Lindheimu je mezi příznivci našeho “Kafkova” komína poměrně známé. Je tomu tak nejen díky tamějšímu čapímu páru Wilhelmovi a Wilmě, ale i tragédii, která je postihla v loňském roce…

Lindheim je menší obec na západě Německa, asi 30 km severovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem. Nachází se zde čapí hnízda, přičemž z jednoho probíhá živý přenos. Čapí hnízdo má i svůj vlastní web.

Hnízdo je umístěno na komíně statku a obývají ho čápi bílí Wilhelm (dole na noze má kroužek) a Wilma. Wilhelm vyrostl v zajetí a je údajně stár již 30 let. Wilhelm nikdy neodlétá na zimu na jih, zůstává na hnízdě – a spolu s ním i jeho partnerka.

V loňském roce na jaře snesla Wilma 5 vajíček, ze kterých se postupně vyklubalo 5 čápat. Bohužel nevhodné počasí – chladno a deštivo, spolu se špatným technickým stavem hnízda vedlo k tomu, že do 12. května všechna čápata postupně zahynula. Bahnitá nepropustná vrstva vedla k hromadění vody v hnízdě. Hnízdo pak navíc poškodil i vítr, který smetl veškeré větve a stelivo dolů.

Wilhelm s Wilmou tak zůstali po zbytek roku na holé bahnité podložce, na které často stála voda v kalužích. Každý jejich pokus o zlepšení byl kluzkostí podkladu předem odsouzen k nezdaru.

Současná mírná zima vede čápy již nyní k pokusům o stavbu hnízda na další sezónu. Stavební materiál jim však stále končí na zemi…

Možná se ale nakonec blýská na lepší časy. Správci tamního hnízda se konečně vyjádřili k možnosti lidského zásahu a zlepšení hnízdních podmínek. Jakmile bude k dispozici dlouhý žebřík od hasičů, vylezou na hnízdo a pokusí se ho dát do pořádku. Wilhelm a Wilma by si to určitě zasloužili.

Aktualizace 6.2. – vyčištění a oprava hnízda by mělo proběhnout v sobotu 8. února po 9. hodině dopoledne.

A na závěr krátké video od Zdeny Té, připomínající i nám známé situace:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00