Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Ctirad v Polsku

Třetím potomkem Bohunky a Bohouše, kterého se podařilo odečíst při hnízdění v Evropě, se po Bobešovi a Víťovi stal v letošním roce Ctirad. Vylíhl se na našem hnízdě 19. května 2020, ELSA kroužek se značkou CZP CE399 dostal na levou nohu 17. června večer. Poprvé vzlétl z komína 23. července a na jih se spolu se svými sourozenci (s výjimkou samostatnějšího Bivoje) vydal 20. srpna. Do paměti pozorovatelů se zapsal především jako agresivní čápě, neustále vyhánějící z hnízda mladší Šárku. Po odletu o něm nebylo dalších zpráv až do letošního jara.

Od Petra Kafky jsme dostali 3. dubna avízo, že Ctirad byl odečten na jihu Polska. Následně tam byl pod pravidelným dohledem místních pozorovatelů, díky kterým se o něm podařilo získat další informace. Pod článkem naleznete galerii snímků, jejichž autory jsou Justyna Cabak a Kazimierz Walasz. Od nich pocházejí veškerá známá fakta, za což jim tímto děkujeme.

Ctirad nebo Ctiradka?

Ctirada poprvé zpozorovali 27. března 2024 (tedy ve stejný den, kdy domů dorazila Bohunka) východně od polského města Oświęcim. Jak se později ukázalo, nejednalo se o náhodný pobyt. K dalšímu pozorování došlo 2. května a o té doby již bylo pravidelné. Ctirad se totiž usadil na konstrukci jedné z budov místní skládky komunálního odpadu. Na ocelových nosnících jsou zde dokonce tři čapí hnízda. Ocelové traverzy jsou osazené bodci proti dosedání ptáků, čápům to však zjevně nevadí. Ctirad není na hnízdě sám, je na něm s partnerem. Ctirad je totiž dost možná samička. Na jednom ze snímků je i vidět poměrně výrazná hnízdní nažina. Předpokládá se, že na hnízdě jsou vejce či možná i malá čápata, k potvrzení je však nutné další pozorování.

20 komentářů

  1. Krásná zpráva, hurá další nalezený potomek😀
    Moc děkuji, přeji méně deštivý den.🙏

  2. Zdravím a moc děkuji za info o Ctiradce.Toto vždycky potěší, že jsou potomci ok a daří se jim🍀všem capum hodně štěstí!!Meje se pěkně 🖐

  3. Je hezké dovídat se o potomcích..❤️ u nás je po deštivé noci slunečno, tak doufám, že všechna čápata budou mít možnost uschnout.

  4. Samé potěšující zprávy. Už máme slušný přehled i my, pozorovatelé. 🙂

    1. to jo...skládky hnusný. Ale pokud umí z nich vydolovat jen to dobré, tak proč ne. Ale není to úplně nejkrásnější pohled. Přál bych jí nějaký hezký komínek uprostřed mokřad a v příjemné doletové vzdálenosti zemědělce, tedy traktorky 🙂

  5. Tehdy jsem se jestě o čápi nezajímala ale jsem ráda že přežilo další čápě Bohunky a Bohdánka. Přeji mu nebo ji hodně stěstí do života.

  6. To je úžasná zpráva ,že má Bohunka snad už i vnoučátka. Velké díky za informaci která potěšila. Jen tak dál.

    1. Ta jich mít už bude 😀 Hlavně super, že máme žijící vzpomínku na Bohouška 🙂

  7. Je to nádherné , když se dozvíme o částech, které se narodily v naší republice, hodně zdraví a štěstí čápové, krásný den všem ♥️🌹♥️

  8. Nádhera. Že se nejen vrací, ale mají už i mláďata. To mi vážně udělalo radost. Ikdyž pravda v roce 2020 jsem byl klapačkama ještě nepohlcen 😀

  9. To je naprosto úžasné. Je zajímavé, že se nám to potomstvo rozsévá i za hranice 😃👍. Přeji Ctiradce hodně štěstí.. ať se jí povede vychovat spousta dráčků 😘. Hnízdo vypadá bytelně. Děkujeme za dobré zprávy 😉

  10. Nevím, co napsat. Každý nový článek obrečím, samozřejmě radostí, že je vše v pořádku, dráčci rostou a jsou kouzelní. A Vám děkuji za krásné fotky a průvodní články. Nemělo to se to vše vydat knižně ???

  11. Další úspěšný čáp, který přežil těžkou cestu a už se o něm ví. Pro čápy nejsou hranice, a nakonec Osvětim není tak daleko. Hlavně že se uplatni v hnízdění, ať je kdo je. Děkuji za moc pěkný článek. Však se dozvíme víc a přibude nám do rodiny čápomilů. Ctirada už pamatuji :-)))

  12. Děkuji za zprávy o Ctiradovi a o to víc mě mrzí, když se letos na některých hnízdech, která jsou pod dohledem kamer a je tudíž dost času na sehnání kroužkovatele, nebude kroužkovat (někdy je problém ve správci hnízda, někdy prostě není k dispozici kroužkovatel - viz Nové Mlýny).

  13. Všechna čápata mi přirostli k srdci ale nejvíce Lotrando a Zubejda. Rok co rok sleduju návraty čápů ale ti dva nikde. Či snad něco o nich víme a mně něco ušlo ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00