Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Prázdné hnízdo – listopad 2022

Máme za sebou čtvrt roku sledování opuštěného čapího hnízda, které vlastně až tak prázdné nebylo. Na území Česka zůstali již pouze čápi v zoologických zahradách a v záchranných stanicích. Zároveň i několik jedinců, kteří sice zůstávají ve volné přírodě, ale na jih neodlétají. Tací byli pozorováni u Plzně, Kdyně a na Karvinsku. V listopadu se také opakovaně objevil čáp u Bohdanečského rybníka na Pardubicku, případně u Prahy. Tažní čápi si již dlouho užívají dovolenou v teplých krajích. Radúz s Mahulenou oslaví za několik dní první půlrok svého života.

Počasí a krajina

Druhá polovina října a začátek listopadu byly ve znamení nadprůměrně teplého a spíše suššího počasí. Sněhových vloček ani výraznějších mrazů jsme se zatím nedočkali, ačkoliv právě v těchto dnech nejspíš nastane příklon k chladnějšímu období. Stromy až na výjimky pozbyly listí, jen několik korun listnáčů a modřínů barví hnědnoucí krajinu do žluta. Výhled do kraje byl však často omezován hustými mlhami, vázanými na výraznou teplotní inverzi. Vegetace na hnízdě díky absenci mrazů pokračovala v růstu, z trsu na pravé straně komína se stal doslova travní gejzír. Pro polovinu podzimu byl vzácným jevem výskyt silnější bouřky 25. října. Přinesla krátký, ale vydatný déšť a u Nového Města nad Metují se změnila v krátce žijící supercelu.

Ptačí návštěvníci

Prázdné hnízdo bylo nadále navštěvováno různým ptactvem. Rehkové pravděpodobně odletěli více na jih a jejich pozice obsadily sýkorky. Občas se objevovaly i v hejnu více jedinců. Ukázali se i větší ptáci, jako například strakapoud. Posedával chvíli na okraji komína, při odletu málem narazil do kamery. O den později se naposledy objevil rehek, ale byla to nejspíš jeho labutí píseň. Následoval průzkum objektu osamocenou strakou. Její souputnice se neobjevily, zato v Trutnově nad pivovarem obsadila stračí parta všechny bleskosvody i kameru. V jeden okamžik tam také seděly v míru vedle sebe straka s poštolkou. A protože podle bratří Čapků je Krakonošovo i v Bohuslavicích, nemohla tam chybět ani kontrola provedená sojkou.

Člověk zasahuje

Okolí Kafkova komína se v uplynulém měsíci změnilo i vlivem lidské činnosti. Na hřebeni vedle komína dál pokračovala výstavba nového domu místo zbořené ruiny. Mezi stromy se začaly růst obvodové zdi novostavby. Kdo byl na letošním srazu, ten si jistě pamatuje vysoký smrk, na kterém posedával Bohdan. Čapí bidýlko už neexistuje, padlo za oběť likvidaci kůrovcové kalamity. Na kopci jihozápadně od komína ostatně zmizelo stromů více. Do života čápů v příštím roce asi nejvíce zasáhne stavební aktivita na “hadí loučce” pod železniční tratí. Na pravé straně louky, na zhruba jedné třetině její plochy, vznikne nová obytná zástavba. Od konce října zde probíhá pokládka inženýrských sítí a budování příjezdové cesty.

Rojení sýkorek
Strakapoud nalétá na kameru
I rehek se chce předvést
Straka průzkumnice
Slunečné listopadové odpoledne
Tady je Krakonošovo!

9 komentářů

  1. Zdravím z listopadového Stockholmu a děkuji za zprávu o hnízdu a fotky různých návštěvníků. Doufám, že čapí rodině novostavba na čapí loučce, neztíží hledání potravy. Již se těším na další čapí sezónu.

  2. Také si říkám,že snad Bohunecka neodleti jinam,když se na jejich oblíbené loučce bude stavět , alespoň,že se ptáčci střídají na hnízdě , to by Raduzek s Mahulkou koukali,jak jim vyrostl paravanek a travička ,jak se asi mají srdíčka,doufám,že jsou všichni v pořádku ❤️❤️❤️❤️,čas rychle utíká ,moc se na naše milácky těším...

  3. Tomáši, vďaka za sumár z ďalších udalostí na hniezde - zábery vtáčat sú zaujímavé, menej ma potešila budúca stavebná činnosť v okolí komína, snáď to neovplyvní hniezdenie Bohunky. Myslím na nich a teším sa na budúcu sezónu.

  4. Krásný komentář,teď by ještě scházelo dát na zimu na komín krmítko a k tomu denní komentáře,ale nalézt denního krmiče by byl asi problém.Pak by bylo jasné k jaru,že výrazný úbytek jak druhů,tak počtů je jasný.Ale je to samozřejmě myšleno s nadsázkou a humorem. Stačí co mám odpozorováno za 50 let u lesního zásypu a domácích krmítek.Stavy ptactva jsou zdecimovány.

  5. Děkuji za krásný článek s mnoha postřehy a informacemi. Snad příští hnízdní sezóna proběhne nejmíň tak dobře jako předešlé. A za fotky a příjemný článek děkuji z postele, kde si léčím přetrženou achilovku. Ale u netu u hnízd čápů budu sedět zase a ráda :-)))

  6. Krásné předvánoční dny přeji všem. Nevím, zda to patří právě sem, ale myslím, že je to dost zajímavá informace o čápech, kteří neodlétají.
    https://www.kdyne.cz/aktualni-informace/aktuality/ne-vsichni-capi-odletaji-do-afriky-1621cs.html
    Gabča

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00