Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Prázdné hnízdo – říjen 2022

Od odletu Bohdana s Bohunkou uplynuly dnes rovné dva měsíce. Podle údajů německých čápů, kteří na svých zádech nesou vysílačky, dorazila již naprostá většina východních migrantů na svá zimoviště. Eva, a s ní snad i Gustav, se pohybují v oblasti Čadu, další čápi se zdržují v Súdánu. V západní Evropě někteří zůstali ve Španělsku, ale jsou mezi nimi i odvážlivci pokračující přes Gibraltarský průliv do Afriky. V Čechách mezitím podzim pevně uchopil vládu do svých rukou. Teploty pozvolna klesají a právě v těchto dnech je krajina pestře zbarvena zlátnoucím a rudnoucím listím. O měsíc později se již budeme dívat většinou na holé větvoví.

Podzim klepe na dveře

Přesně v polovině září došlo ke zlomu, kdy léto předalo žezlo nastupujícímu podzimu. Výrazně se ochladilo a na hřebenech Krkonoš napadl 18. září první sníh. Na hnízdě ve stejný den pouze pršelo a foukal ostrý severní vítr. Téhož dne večer se začala obloha vyjasňovat a nad komínem se rozklenula výrazná symetrická duha. Oskar ve stejnou chvíli vrhal svůj stín doprostřed hnízda a přes viadukt spěchal do Trutnova rychlík z Prahy. Pokles teplot pokračoval i nadále, a tak jsme se 23. září dočkali prvního ranního mrazu. Podestýlku i travní porost potáhlo šedavým závojem jíní. Za této situace se na komíně objevil pár rehků, kteří dostali jména Berta a David. Rehkové se i poté před kamerou objevovali pravidelně a nejčastěji ze všech ptačích druhů. Pokud jsme je zrovna neviděli, slyšeli jsme alespoň jejich zpěv. V posledních zářijových dnech pak bohuslavický komín zasáhla bouřka s vydatným deštěm.

Spadaným listím

S koncem září a s počátkem října nastala rychlá změna vzhledu okolní krajiny. Za slunečných dnů začaly okolní lesy pozvolna hrát všemi barvami. Barevná rozmanitost sílila a na prázdném komíně se objevila další ptačí návštěva. V jednu chvíli se nám předvedly tři sýkorky, doprovázené brhlíkem. V první dekádě října dosáhla přírodní paleta svého největšího bohatství. Slunečné dny se však začaly stávat vzácností. V polovině měsíce převažovala na obloze oblaka, doprovázená občas deštěm. Sobota 15. října byla dokonalou ukázkou sychravého podzimního počasí. Ani to však nezastavilo žlunu zelenou, která se po krátké návštěvě sýkorky ukázala před objektivem pokrytým kapkami deště. Proti loňskému roku není hnízdo tolik porostlé vegetací. Mohutný trs trávy na pravé straně je sice velmi bujný, ostatní rostliny jsou ale poměrně sporé.

Duhová symetrie
Návštěva rehků za mrazivého rána
Barvy podzimu nastupují
Sýkorky a brhlík
Barvy podzimu
Žluna zelená v dešti
Typické říjnové poledne

17 komentářů

  1. Díky za zajímavou čapí informaci a snímky hnízda. Těším se na návrat Bohunky a Bohdana. Všem čapím milovníkům přeji příjemný podzim a klidnou zimu.

  2. Krásné podzimní dny od úpatí Zvičiny a díky za dosavadní čapí zpravodajství. Máte velkou jedničku ,třikrát podrženou,--protože od všech ostatních zpravodajství máte vždy 100% pravdu a my co dostáváme čerstvé zprávy Vám bezmezně věříme. Díky. A ta žluna je taky v poslední době vzácnější.Krásné dny a díky.L.Hruš.

  3. Tomáši, mockrát Vám děkuji za další krásné povídání a fotografie. I v době čekací můžeme vidět hodně krásného - měnící se přírodu, ptáčky navštěvující
    prázdné hnízdo i postupný přechod k chladným dnům.

  4. Díky za perfektní fotky - ta dvojitá je skvělá! Žlunu jsem vídala chodit po zemi a hrabat se v trávě (nebo spíš hledat mravence), je to nádherný pták. Tak doufáme, že naši čápi doletěli v pořádku...

  5. Podzimni zbarvení u hnízda je nádherné,pro mne podzim,nejkrásnější část roku,kdyby tak Bohunka s Bohdankem viděli,jak je teď na hnizdě nádherně, žluna je krásný pták,osobně jsem neměla nikdy štěstí a ta sykorka s brhlikem ,vedle sebe je super, snad jsou srdíčka v pořádku v zimovistich a užívají tepla..

  6. Už se mi stýská.
    Jenom mám dotaz. Neuvažujete o tom nějak to hnízdo vydezinfikovat, když letos 2 čápata měla zdravotní problémy?

  7. ... a príbeh hniezda pokračuje, prechádzame krásnou jeseňou do zimného obdobia a tešíme sa na jar. Tomáši, vďaka za krásny farebný report z komína.

  8. Krásný podzim, příroda opravdu hýří barvami. Děkujeme za zprostředkování pohledu do krásné české krajiny. Taktéž za zprávy o našich čápech.

  9. Děkuji za článek a za vaši úžasnou práci. Těším se na další čapí sezonu. Děti se po prázdninách ptali, jak to s našimi čápátky dopadlo. Přeji klidnou zimu 🙂

  10. Děkuji za krásné podzimní shrnutí, doufám, že naši v počádku doletěli do svých zimovišť.
    Všichni se budeme nsmírně těšit na jaro,až se k nám zase vrátí.
    Ráda si pročítám všechny článečky o dění na hnízdě a vzpomínám. V.Vitoušová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00