Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Celodenní toulky

Avizovaná sobotní změna počasí opravdu nastala, nebyla však až tolik výrazná. Slabě se ochladilo, rozfoukal se vítr a večer zapršelo. Dalo se tedy předpokládat, že dnešní den nebude tím, kdy se s čápy definitivně rozloučíme. I tak strávili zatím nejdelší dobu mimo hnízdo a večer opět přinesl napínavé očekávání jejich návratu.

Ranní řádění

​Bohunka s Bohdanem prostáli celou noc v záři měsíčního úplňku, ve 2:33 si Bohunka poskočila a oba se poté šlechtili. Brzy ráno v zesilujícím větru došlo na další akrobacii, které se zúčastnili oba dospělí a znovu se vrátili do mladých let. V krátké pauze nám předvedli před kamerou, jak jim to společně sluší. Bohdan si poté ještě jednou zaskákal ve větru a zatančil na hnízdě. V 6:47 Bohunka vzlétla z komína, Bohdan pozorně sledoval její let, zaklapal si a vyrazil za ní. Od 6:49 až do pozdního večera zůstal Kafkův komín prázdný. Nepřítomnosti čápů využil rehek ke kontrole stavu hnízda. Po většinu dne bylo oblačno až skoro zataženo s občasným mrholením nebo slabým deštěm. Teplota se pohybovala mezi + 14° časně ráno a +23 °C po poledni.

Čekání na Bohdana

V 15:07 přeletěl z pravé strany nad čapí loučkou čáp a usedl na strom nad silnicí. Po chvíli zmizel, ale na hnízdě se nikdo neobjevil. Bohunka se vrátila domů až v 19:27, zaskákala si ve větru a pokusila se uklidit Bohdanův smuteční prapor. Ten se povaloval na okraji hnízda od odletu čápat před pěti kdy. Podívala se zblízka do kamery, vzala igelitový pytlík do zobáku a chtěla ho vyhodit z hnízda. To se jí však nepodařilo a odpad zatím zůstal na hnízdě. Snad bude příště úspěšnější. Bohdan dorazil společně z vlakem ve 20:08. Prudce a nečekaně se snesl z oblohy a zamířil ke komínu. Razance jeho návratu zmátla Bohunku natolik, že zaujala obranný postoj. Včas však Bohdana poznala a následovalo radostné vítání. Bohdan záhy ulehl, ale z kanape ho zvedl silnější večerní déšť. Srážky brzo ustaly, ale mokré lůžko již nebylo přitažlivé, takže oba čápi zůstali stát.


 

Ideální pár
Rehek na opuštěném hnízdě
Kdepak se mi toulá Bohdan?
Abych po něm stále uklízela…
No konečně, zase byl někde s holubem!

11 komentářů

  1. Bezstarostné skákání, krásné foto ideálního páru.
    Máme štěstí se s Bohdanem a Bohunkou stále vídat.
    Doufám, že Radúz s Mahulenkou mají na cestě za teplem hodně kamarádů.

  2. Ještě pořád se zde něco děje a máme pořád možnost sem zajít a potěšit se s čapími rodiči. Pěkně si užívají svobody, kterou si zasloužili péčí o svoje potomky. U tohoto hnízda si ráda čtu i chat, ten si vždycky vychutnám. Díky za pěkné záběry i za vtipný komentář, naši průvodci po čapích hnízdech :-)))

  3. Bohunecko,Bohdanku ,jste boziiiii,takto hezký lumpacit❤️❤️ video je fantastické a ta píseň k tomu nemá chybu 🤣🤣,musím se pořád smát , Bohunka,jak vždy Bohdankovi zaklapala,toto video ,je zaručený lék proti smutku 🤣,fotečka ideální pár ,ano,ano moc vám to sluší srdíčka ❤️❤️🤗umíte se nádherně radovat...

  4. velice pěkné, jak dovedou i dospěláci řádit.... hlavně ať jim to zůstane ještě mnoho let a na jaro 2023 se nám znovu objeví v pořádku a 3 měsíce je budeme s láskou zase provázet a pozorovat....

  5. Tomáši, opět jsem se skvěle pobavila nad tanečkem našich dospělých, fotky jsou též úžasné!! Ať je tu ještě nějakou chvíli můžeme obdivovat, jsou jedineční!!
    Děkuji za Vaši výtečně odvedenou práci, totéž patří i Lukášovi..V.V.

  6. Jsem moc ráda, že tyto stránky tu budou i po odletu čápů a díky Tomášovi i Lukášovi. Večerníčky jsou krásné, vtipné a můžu je číst několikrát. Videa a fotky se mi také moc líbí. Je to príma, že dospělí čápi, když už nemají starosti s dětmi, dokážou se tak odvázat. Moc jim přeju, aby to tak měli do dalších čápat:-)

  7. Že by na Bohdana přišla opožděně puberta? Řádí jak na diskotéce! Krásný článek / a nejen tento /, foto též. Díky. H.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00