Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Grilování s Bohunkou

Tropické teploty jsou zpět a člověk by si řekl, že mladí čápi využijí svých leteckých schopností k tomu, aby unikli z rozpáleného domova. Opak byl však pravdou a Radúz s Mahulenou se po většinu dne smažili na komíně. A spolu s nimi i Bohunka, po které navíc opakovaně vyžadovali napájení, místo aby sami slétli k řece. Zítra před přechodem studené fronty je očekáváno ještě větší vedro.

Kdo nás napojí?

Noc na čtvrtek celá čapí rodina v poklidu prostála. Obloha byla zcela jasná a teplota k ránu klesla k +13 °C. Jako první opustila komín Bohunka v 5:45 a přistála na své oblíbené střeše nad horní silnicí. Bohdan odlétl v 6:03 a zamířil na pravou stranu mimo záběr kamery. V nepřítomnosti rodičů si mladí zaklapali jako dospělí, kondičně si zaskákali a věnovali se ranní hygieně. V 7:50 prolétl Bohdan nad komínem a přidal se k Bohunce na střeše domu.

Letový provoz mládeže zahájila Mahulena v 9:52, Radúz ji hned následoval. Ve vzduchu se zdržel o něco déle, ale za čtvrt hodiny byli již oba doma na hnízdě. V 10:19 přelétl někdo z rodičů nad hnízdem, mládež okamžitě začala preventivně hladově řvát. V 11:03 přistál Bohdan se svačinou, mladí již žádali o napájení. Intenzivní kvikot donutil Bohdana k odletu. Ve 12:12 šla do vzduchu Mahulena, Radúz si odlehčil vyplivnutím vývržku a vydal se za ní. Na prázdné hnízdo mezitím dorazila Bohunka s Bohdanem a zahájili hlasité odstrašování. Klapot samozřejmě přilákal zpět oba dorostence, Mahulena musela vydatně brzdit při prudkém přistání. Radúz dosedl vzápětí a oba se pustili do žebrání o jídlo i vodu.

Na pekáči

Bohdan raději zmizel a Bohunka se pustila do úklidu hnízda. Vyhodila Radúzův vývržek a urovnala rozházené větve. Ve 12:55 Bohunka opustila hnízdo, následována mládeží. Radúz s Mahulenou ale byli do tří minut zpět a spolu s nimi Bohunka. Byla totiž nabrat vodu z řeky a čápata se konečně dočkala napájení. Poté následovalo vcelku klidné období, kdy všichni postávali u okrajů hnízda. Teplota však pod skoro jasnou oblohou vyšplhala až k +32 °C a mladí dávali znovu najevo svou žízeň. Křik a dobývání se do zobáku nakonec Bohunku donutilo k odletu. Za dvacet minut se objevil Bohdan a vcelku nečekaně mládež napojil. Když o něco později opustil hnízdo, mládež ho následovala. Během chvíle však byli zase zpět.

V 15:40 se vrátila na komín Bohunka, která po opětovných prosbách o vodu zalétla pro úpskou točenou. Zůstala pak stát u kraje hnízda, zatímco se Radúz s Mahulenou zvolna opékali vleže na podestýlce. Bohunka přitom Radúzovi probírala peří na zádech. V 17:45 zmizela z hnízda, čapí dorost postával dál na hnízdě zády ke slunci. Oba se chladili pomocí lehce roztažených křídel, Mahulena se přišla ukázat před kameru. Následovalo přebírání ohrádky a slídění po čemkoliv k snědku. Mezi 19:43 a 19:48 si Mahulena dopřála dva krátké soukromé lety okolo komína, snad aby rozproudila krev a probrala se z opakovaného usínání vestoje. Ve 20:23 se přihnal Bohdan s večeří a černými pařátky. Jeho specialitami však mládež pohrdla a dál hladově kvičela. Bohunka se vrátila na hnízdo jako poslední ve 20:47. Jídla se od ní Radúz s Mahulenou nedočkali, a tak raději zalehli.

Letecké statistiky

Ve čtvrtek bylo podniknuto celkem 10 letů (Radúz 4, Mahulena 6). Jako první vylétla v 9:52 Mahulena, z posledního letu se vrátila v 19:48. Většina letů byla velmi krátkých, nejdelší trval 22 minut (Mahulena).

Mahulena prudce brzdí
Radúz je po tátovi
Trio na grilu
Chladíme se jak to jenom jde

6 komentářů

  1. Zajímavé a trochu divné, že čápata se nejdou napojit k řece, když již umí léta. Viděl je někdo dole na louce a u vody? Třeba to ještě neumí. Tak to je pak nejvyšší čas se to naučit, vždyť brzy odletí a tam budou bez rodičů. 🤔

  2. Vtipný komentář dne, let pro úpskou točenou a fotografie trio na grilu nemá chybu.
    Je zajímavé, že čápata sami nepijí zvláště v těchto vedrech.
    Však oni se pod dohledem rodičů všechno brzy naučí.

  3. Asi to vyžaduje ještě víc odvahy i zručnosti, zaletět k řece a napít se z ní, chce to také zkušenosti si něco nalovit na louce. Létají přece jen ještě krátkou dobu. Ale pobavilo mě, jak Mahulena tluče špačky. Hlavně ten prudký záklon hlavy, když se snažila zůstat vzhůru - jak já na přednáškách!

  4. Pár dnů bez počítače, venku - a tolik nádherných pozitivních zpráv!!! Letí!!! Už oba letí!!! Zlatíčka naše, konečně se odhodlali... Díky, Mahuleno, jsi statečná holka, ještě se vydejte s Radúzem k řece a bude vše v pořádku. Bohunka s Bohdanem si určitě oddechli, zaslouženě... Obdivuji jejich rodičovské čapí moudrosti... Učím se od nich ... Díky za všechny detailní zprávy... Jako bych tam byla s Vámi... Opravdu moc a moc děkuji... Už věřím, že to naše čápata všechno doženou a zvládnou i ten svůj velký let...

  5. Čápata jsou opravdu krásná a focela šikovná. Ale asi nenastal ještè čas, aby se pokusila sama napít a sem tam něco chytit k jídlu. Doufám, že se jim to už brzy podaří. Chce to asi čas.

  6. Díky za vtipný Večerníček. Ještě neumí všechno a dokud jim rodiče něco přinesou, nechávají to na nich. Ale úpská točená, to je jiný kafe! A jak Mahulenka tluče špačky. Taky jsem vzpomněla na nudné přednášky, často mi taky hlava klimbla. Držím jim palce, ať už si sletí pro myšky nebo čerstvou úpskou ;-)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00