Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Neprůhledný Bohdan

Středem pozornosti v posledních dvou dnech nebyla naše čápata, nýbrž Bohdan. Samozřejmě, že bychom se raději dívali na pokroky mládeže, hlava čapí rodiny však byla jiného názoru. Obsadila místo před kamerou, kde se neustále zušlechťovala. Dlužno říci, že marně – Bohdanův vzhled se stále více přibližuje zbarvení Kuby v loňském roce. O mnoho jsme ale nepřišli, protože mladí se většinou věnovali více odpočinku než cvičení.

Úterý 12. července – poležíme, uvidíme

Noc byla polojasná a chladnější, s ranním teplotním minimem okolo +10 °C. Přes den panovalo polojasno beze srážek a poměrně větrno, teplota vystoupila k +23 °C. Ještě před půlnocí si Bohdan na půl hodiny lehl mezi mladé, znovu pak na chvíli po půlnoci. Ještě za tmy Bohunka poklidila a ve 4:37 vyrazila pro snídani, se kterou se vrátila za hodinu a půl. Vysypala hromádku žížal a Bohdan odletěl pro čerstvou podestýlku. Mládež se zatím rozcvičovala a hrála si se stébly sena. Mahulena oždibovala Radúze, rodiče zatím nosili další stavební materiál, hlavně větve. Radúz si odlehčil vývržkem, který způsobně odklidil k okraji hnízda. Občas si ve větru protáhl křídla a když Bohunka donesla svačinu, podle rychlosti zobání se dalo pouze usuzovat, že se asi jednalo o kobylky.

Dopolední svačina od Bohdana sestávala z myší. Bohunka si před polednem chtěla odpočinout vleže, ale Radúz do ní tak dlouho dloubal zobákem, až vstala. Hned poté rýpal i do Mahuleny. Při dalším pokusu o klid na lůžku už dal Radúz pokoj. Mladí už leží a spí jako dospělí čápi. Hlavu nepokládají na zem, ale nechávají ji opřenou o krk. Krátce po poledni opustili oba rodiče hnízdo společně, osamocená mládež na někoho klapala. Bohdan se po deseti minutách vrátil s vodou, Bohunka po půlhodině se senem. Odpolední svačina obsahovala maso od Bohdana a myši od Bohunky. Ve vhodném větru došlo na občasný trénink křídel, vydanou energii doplnily večer myši a kobylky od Bohdana.

V 18:30 Bohdan odletěl a mladí čápi zůstali na komíně sami. Většinu času proleželi, ale také nám ukázali, jak dobře dokáží oba stát na jedné noze. Usmolený lovec se vrátil přesně po hodině a Mahulena od něj získala velký kus masa. Všichni poté postávali na komíně a vyhlíželi Bohunku. Ta dorazila s plným zobákem listí ve 20:18 a čápata od ní získala myš, hada a hromádku hmyzu. Bohdan se z večerního lovu vrátil ve 21:43, ale už nekrmil.

Středa 13. července – Bohdan má tlusté sklo

Příjemné počasí pokračovalo i nadále. Během noci se obloha postupně zatáhla, teplota klesla na +8 °C. I přes den nebyla obloha prosta oblačnosti, teplota však dosáhla k +27 °C. Déšť si vzal dovolenou a vítr byl proti předchozímu dni slabý.

Bohdanovi bylo v noci dopřána pouze půlhodina hnízdoválení, čápata ho záhy zvedla pomocí tlačítka. Bohunka absolvovala několik nočních úklidů a ve 4:52 se vydala pro snídani. Na hnízdo přilétla se zásobami po hodině strávené v terénu. Následovala Bohdanova stavitelská chvilka. V jednu chvíli nastalo čapí zatmění, při kterém se zdálo, že je Bohdan na hnízdě zcela sám. Mladí odpočívali a čekali, co jim Bohunka donese. Dočkali se čerstvého sena a rybího masa. Mahulena zamávala křídly projíždějícímu rychlíku, ve kterém cestovala Irena N. a Bohunka chvíli poté ulehla na hnízdo.

Po odpočinku zaujala místo před kamerou, kde se dlouho probírala všemi svými pírky. Bohdan se dostavil domů čerstvě vykoupán, vypadal však ještě špinavější než před ponorem do vody. Radúz vyhodil další granát a čekal na oběd. Ten byl podáván Bohunkou až ve 14:05 a jednalo se pouze o malou porci. Protože už bylo docela teplo, začali mladí hlasitě dávat najevo svou žízeň. Po 14:49 donesla Bohunka třikrát během hodiny vodu k pití i smočení. Po jednom z odletů Bohdan přeletěl nad hnízdem, zatímco mladí se za ním zvědavě otáčeli.

Odpoledne se zvedl silnější vítr, který ležícím čápatům načechral “krovky”. Zároveň je alespoň trochu motivoval k tréninku. Více se ale pod vedením Bohunky věnovali čapí kosmetice. Bohdan přinesl k večeři velký kus kvalitně povařené ryby. S nově získanou energií se Radúz s Mahulenou pustili do cvičení, při kterém radostně klapali zobáky. Nic z toho jsme však neviděli, neboť Bohdan vydržel téměř 90 minut stát přímo před kamerou a probírat si peří. Jaké zvuky vyluzují čapí letky při údržbě jsme mohli slyšet z první ruky. V 19:19 konečně zmizel z hnízda, Bohunka dorazila o půl hodiny později s masem.

Mládež se po jídle znovu pustila do výcviku, ze kterého jsme však opět mnoho neměli. Bohdan se totiž po 20. hodině vrátil a postavil… No kam jinam, než před kameru. O pohled na trénujícího Radúze jsme ale ochuzeni nebyli. Bohunka přilétla domů ve 21:24, večeři ale nepodávala.

Polední pohoda s mámou
Dva čápi, ale jen dvě nohy
Vlevo hleď!
Miláčkové, nese se voda!
Rozčepýřené koule
V čapím salónu krásy

7 komentářů

  1. Překrásné fotky. Dík za ně. Nejvíc se mi líbila ta - V čapím salónu krásy a ta další - Vlevo hleď. Tam je Bohdan pěkně špinavý na krku. Čápata vyrostla a den prvního letu se blíží.

  2. Čápata jsou už veliká a moc hezká. Za jak dlouho, si myslíte, že se pokusí vzlétnout. Moc dèkujeme za velice vtipné povídání.

  3. Nádherně popsané 💗 Bohdan s tlustým sklem 😄 a čapí salón pecka 😊 děkuji Tome 💞

  4. Bohdan tries to bring together the two great absentees of this year: Bohous, bringing many food "oddities" to the nest, and Cuba, imitating his look .... He too, in his own way, is unique ....

  5. Zase taková spousta krásných informací, která nás podrobně uvádí do čapího života - jak mláďat, tak rodičů... Tolik se toho o nich díky Vám všem dovídáme... Při pohledu na ně prožívám velikou radost... A také jsem se zasmála nad Bohdanovým hnědým přikrášlením... Jak to asi provedl... Patrně Bohunčino večerní nedodání potravy signalizuje, že se za čas budou na potravě podílet i mláďata...Těším se na jejich první let... Děkuji, moc děkuji Vám všem, kteří nám tu nádheru tak krásně a podrobně zprostředkováváte...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00