Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Bohunka a první vajíčko

Bohdan se ani po jedenácti hodinách nevrátil na hnízdo. Nemusí to ale nutně znamenat, že se mu něco stalo. Čápice naštěstí ke snášení nepotřebují asistenci partnera, takže si Bohunka s přivedením prvního vajíčka na svět poradila sama. Nepřítomnost samce není zatím kritickou komplikací. Vajíčko není zpočátku nutné příliš zahřívat a je možné, že se Bohdan objeví ráno. Pokud se tak nestane, pak to bude problém. Jeden čáp nedokáže zároveň zahřívat vejce a živit sám sebe. Situaci by případně mohl zachránit včasný návrat Bohouše. Ten by sice vejce zničil, ale byla by šance na zachování zbytku snůšky.

Snesení prvního vajíčka

Bohunka si připravila jamku, několikrát se odešla vyčápnout a zasedla. Samotné snesení trvalo velmi krátce a ve 21:41:24 bylo vajíčko na světě. Jako již tradičně na něm Bohunka zůstala deset minut ležet. Pak vstala a začala ho zpracovávat zobákem v jamce. O společnou radost čapích rodičů jsme byli tentokrát ochuzeni. A protože nebyl k dispozici profesionální hnízdovál, musela se Bohunka sezení ujmout sama. Noc bude sice opět poměrně chladná, ale suchá. Zítřejší ráno ukáže, jaké budou další možnosti.


 

První vajíčko je tu
Šup s vajíčkem do důlku

5 komentářů

  1. Aj, aj, aj. Vajíčko je tady a Bohdan pryč. Chudák Bohunka, jak to skončí? Mohla by se Bohunka přikrmovat než mladé vysedí? Je to hodně práce a kdo by to dělal. Uvidíme zítra!

    1. To není pravděpodobné, musela by se krmit už teď, protože vejce se musí zahřívat. Navíc by při každém pokusu o krmení odlétla, a vejce by stejně prochladlo. Navíc těžko najdete blázna, který by dvakrát denně lezl až nahoru na komín, přece jen je to mnohem výš a hůře přístupné, než hnízdo v Bucích (stačí se podívat na videa z kroužkování). Prakticky jediná pravděpodobná možnost záchrany snůšky, pokud by se Bohdan nevrátil (a já věřím, že se vrátí, pacholek jeden, by bylo odejmutí vajec, umístění do líhně a pokus o adopci vylíhnutých čápat jinými páry. To se ostatně zkoušelo i předloni u Bukáčka, když přišel o Bukynku, ale neskončilo to úspěchem. Každopádně, všeho moc škodí. Kamery tu nejsou proto, aby se zachraňovalo každé, dokonce ještě nevylíhnuté čápě, ale aby lidé poznali život čápů se všemi jeho radostmi, strastmi, úspěchy a tragédiemi, které k tomu patří.

      1. Máte ve všem pravdu. Byla jsem momentálně citově ovlivněná. Pomoc lidí musí být vyvážená. Držím palce.

  2. Ten letošní rok je plný různých zvratů a událostí nejen v přírodě, hlavně ať to dobře dopadne. Co víc si přát. Držíme palce 👍👍.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00