Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Návrat Betynky

Hnízdo na pivovarském komíně v Trutnově po několika návštěvách opět osiřelo. Objevili se něm již čtyři různí čápi, ale ani pro jednoho z nich se nestalo domovem. Po včerejším vydatném dešti se nad vrcholem komína proháněl vítr a pohrával si s dlouhou trávou. Před polednem se v dáli objevil čáp a neomylně zamířil k hnízdu. Přes silný vítr se mu však podařilo přistát až na třetí pokus. Kdopak to byl tentokrát?

Slavný návrat paní domácí

Po přistání v 11:17:19 nově příchozí pozdravil hnízdo jak se sluší a patří. Kdo to ale byl? Na pravé noze měl ELSA kroužek, ale chyběla mu bílá letka na pravém křídle. Ne, to Bohunka nebyla, navíc zrovna hospodařila doma v Bohuslavicích. Otázku záhy vyřešilo přiblížení kamery. Na kroužku byl jasně patrný kód CZP CA764. Po 226 dnech se na domácí hnízdo vrátila Betynka. Unavená dlouhým letem zápolila se silným nárazovým větrem a nakonec raději ulehla do vysoké trávy. Později odletěla pro něco k snědku a do doby publikace tohoto článku (18:15) se na hnízdo ještě nevrátila. Začalo slabě pršet, ale na zemi bylo nejspíš příjemněji, než na větrném komíně.

Co bude dál?

Na dalekých cestách se Betynka rozhodně neměla špatně, vypadala mnohem lépe živená, než při loňském srpnovém odletu. Nyní nastává doba čekání na nového partnera. Mnoho sledujících žije v naději, že se navrátí Kuba, ale tento scénář je velmi nepravděpodobný. Čáp své potomky jen tak neopustí. Snad se tedy objeví nějaký další nezadaný samec, který bude Betynce oporou a vychová s ní novou čapí generaci. Z Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze jsme také obratem obdrželi Betynčin odečtový list.

Verše na uvítanou

Z trutnovského knížectví přišla skvělá zpráva,
z vysokého trůnu, kde věčně zelená je tráva.
Panství Krakonoše vítá kněžnu Betynku,
potěšila všechny lidi, co seběhli se na rynku.
O její statečnosti kolují mnohé zvěsti,
přejeme ti Betynko, ať máš život pestrý.
Krásná jako šlechtična pro toho svého krále,
oznamte radostnou novinu vůkol a možná ještě dále.
Do nové čapí sezóny držíme ti všechny pěsti,
ať dlouhý život máš a v něm samé štěstí.

(Pepík Básník)


 

Betynka zdraví domácí hnízdo
Číslo kroužku souhlasí
Únava po dlouhé cestě
Odečtový list CZP CA764

9 komentářů

  1. Díky, Tomáši, za krásný souhrnný komentář k příletu a prvnímu dni Betynky opět na pivovarském komíně.
    Díky Pepíku - Básníku. Zraješ jako víno.

  2. Hezký den všem čapím nadšencům. Vítej Betynko doma a přejeme štěstí a zdraví a ať máš partnera , který ti bude oporou. Moc se těšíme na další krásné dny. 😘👏😘.

  3. Betynka naše sladká,statečná,s jakou radostí se navrátila na své hnízdo a hned se pustila do jeho vyspravování!Kéž by letos nemusela zápolit s takovými nepřízněmi jako loni (nejprve překonávání mrazivého počasí,dlouhé nenalézání toho pravého a když se objevil a láskyplně po počátečních neohrabanostech přivedli na svět čapíky,zůstala na všechno sama a hrdině to zvládala.....Kéž to bude mít letos všechno snažší!

  4. Betynecko,srdíčko naše, vítej zpět,jsem šťastná ,že jsi se vrátila v pořádku ❤️❤️❤️jsi stejná šikulka ,jak Bohunka ,těším se na nove capatka...snad přiletí brzo nějaký capulka co se ti bude líbit...❤️

  5. Díky za večerníček, básničku i ukončené čekání na paní domu. Taky se těším na další rok v historii tohoto hnízda. Teď už aby se našel nový spolehlivý partner, Betynka si to zaslouží - a my taky ;-)))

  6. Radost z návratu Betynky, statečné matky z loňského roku. Přeji jí nového čapího ženicha, který ji neopustí jako Kuba.

  7. co mogło się stać z jej partnerem? czy samiec ot takopuszcza swoją rodzinę? czy gdzieś zginął tragicznie?
    Bidulka Betynka,sama wykarmiła i przypilnowała swoich dzieci,dlatego wylatywała chuda i przepracowana,wielki szacunek dla samotnych matek:)

    1. Osobně si myslím, že zahynul, protože čáp jen tak neopustí hnízdo, když jsou na něm mladí. Nikdo ho ale nikdo nenašel a bez kroužku se nedá spolehlivě identifikovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00