Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Tichá domácnost

Bohoušův nedělní neohlášený pozdní návrat domů, jenž vyústil v konflikt s Bohunkou, měl dohru ještě i následujícího dne. Bohouš jako by se snažil o usmíření, na které však Bohunka příliš kladně nereagovala. Když se ochomýtal příliš blízko a byl neodbytný, neváhala na něj vyštěknout. Pondělní počasí bylo vcelku přívětivé, a tak Bohouš alespoň nosil na hnízdo nové seno i větve. Ohrádka v blízkosti důlku s vajíčky pěkně narostla. Večer si Bohouš nedovolil žádnou potulku a raději zůstal doma na hnízdě. Když na komín padla tma, Bohunka ho dobu nechala stát na kraji hnízda, než ho pustila na vajíčkové kanape. Pak již bylo snad vše zapomenuto a za chvíli leželi oba v mrazivé noci bok po boku.

Úterní ráno nás i čápy přivítalo opět ledovými krystalky jíní (teplota klesla pod -1 °C). Po východu slunce se sice rychle oteplilo, ale zároveň sílil jihozápadní vítr. Ten dosahoval v nárazech až k 15 m/s a znepříjemňoval tak pobyt na komíně. Nezabránil však Bohoušovi v dopoledním výskoku na kameru, ani v další práci na hnízdě. Po poledni přeletěl nad hnízdem zase cizí čáp. Bohouš se rychle vrátil domů a spolu s Bohunkou nezvaného hosta vykázali klapotem pryč. V letošním roce jsou průlety a přelety cizích čápů velmi časté a nejspíš jsou i důvodem zvýšené ostražitosti Bohunky.

Odpoledne už Bohouš vzorně střídal, ani nebylo nutné použít tlačítko. K větru se později odpoledne přidal i slabý déšť. To však nebránilo v donášce dalších klacků i podestýlky.

Na pivovaru

Nejen Bohouš se vrací na hnízdo pozdě večer. Kuba přišel v posledních dnech na chuť akcím, při kterých odlétá z hnízda během noci. Po půlnoci na pondělí tak zmizel skoro na dvě hodiny a nechal Betynku hlídat hnízdo samotnou. Svit města mu nejspíš na tyto noční lety vyhovuje.

Návštěvy cizích čápů se nevyhýbají ani pivovaru, v pondělí odpoledne jeden drze visel nad komínem, zatímco po něm Kuba s Betynkou zuřivě chňapali zobáky. Cizí čáp raději odletěl, ale v následném zápalu boje Kuba napadl a shodil z komína i Betynku.

Večer jsme pak očekávali, zdali Betynka snese páté vajíčko. Vrátila se až téměř za šera a nechala Kubu hnízdoválet. Další vajíčko už nepřišlo a snůšku na pivovaru tak lze považovat za ukončenou. Byl-li Kuba úspěšný, pak klubání čápat můžeme očekávat po 28. květnu. Ušetřenou energii teď Kuba věnuje budování hnízda. Přinesl spoustu nových větví, ale práci mu neustále kazí vítr. Snad o víkendu, až konečně nastane stabilnější počasí, se mu bude dařit víc. Času na výstavbu má ještě dost.

Bohouš zpytuje svědomí
Usmíření
Už mě ty návštěvy lezou na nervy!
To je ale divný lustr…
Kubo, co to vyvádíš?!

Jedna odpověď

  1. Ha, ha. Tichá domácnost jako u lidí. Vtipné porovnání různých partnerských hádek a usmíření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00