Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Kvarteto v důlku

Dodrží Bohunka časový rozvrh a dočkáme se dnes čtvrtého vajíčka? Takovou otázku si mnozí kladli za studeného úterního rána. A Bohoušovy aktivity naznačovaly možnou kladnou odpověď. Pěkné počasí usnadňovalo pobyt na hnízdě. Přinášelo ale i zvýšené riziko návštěvy nezvaného hosta. S oteplením se totiž opět dali čápi do pohybu a v okolí se objevili noví jedinci. V Trutnově znovu proběhl boj o hnízdo a i ve Chvalči se objevil větší počet čápů. Krátce po poledni proletěla okolo komína několikrát Betynka z pivovaru. Bohouš se urychleně vrátil domů a dali jí s Bohunkou jasně najevo, že mají obsazeno.

O něco později těsně minula hnízdo první letošní bouřka, ze které spadlo pouze několik kapek. Přeháněk přešlo během dne ještě několik, později odpoledne se vyčasilo. Bohouš si tak podvečerní hnízdoválení vyloženě užíval – a že mu to při něm i slušelo. Západ slunce pak nad Bohunkou vykouzlil nádherné barvy.

Čas na čtvrté vajíčko se přiblížil, avšak počasí čápům příliš nepřálo. Sice bylo teplo (okolo +10 °C), ale od severu se blížil pozůstatek zhynulé bouřky. Ten záhy zkropil hnízdo vydatným deštěm. Silnější vítr též načechral jeho osazenstvu pírka. Bohunka zabrala důlek pro sebe a Bohouš ulehl po jejím boku. Když však vstala k vykonání potřeby, Bohouš toho okamžitě využil a uvolněný gauč obsadil. Bohunka pak chvíli stála vedle něj, než se odhodlala stisknout tlačítko. Bohoušovi se moc nechtělo, ale pozici v jamce nakonec vyklidil. Bohunka zalehla a pak šlo vše ráz na ráz.

Vstát, urovnat vajíčka, zalehnout. Znovu vstát, urovnat vajíčka, vyčápnout se. Zabrat a tlačit, tlačit… Ve 21:17:05 se Bohunka náhle uvolnila a vajíčko sklouzlo do důlku. Po necelých pěti minutách (ve 21:21:21) vstala a pochlubila se celému světu čtyřmi vajíčky. Přeháňka mezitím odešla a vítr ustal. Bohouš tentokrát kupodivu nejevil zájem ani o nové vajíčko, ani o možnost na něm posedět. Až po téměř půl hodině se ujal svých otcovských povinností.

V minulých letech Bohunka nikdy nesnesla více než čtyři vejce (ano, loni vlastně šest, ale dvě Bohouš vyhodil). Ve čtvrtek 22. dubna večer uvidíme, zda tomu bude letos stejně nebo zda přibude ještě páté. Ideální by však bylo, kdyby se tak nestalo. Víme, že čtyři čápata Bohouš s Bohunkou bez problémů uživí. Vyhnuli by se tak případné nutnosti eliminaci nejslabšího mládětě, jejíž pravděpodobnost s počtem čápat výrazně roste.


 

Láska za východu slunce
Betynko, udržuj odstup
Sexy hnízdovál
Večerní barvičky
A je venku
Kvarteto je kompletní

9 komentářů

    1. Je mi jasné, že jsi seděla u monitoru jako přibitá. Gratuluji, snad dáš tento úspěch do své Kavárničky. Je to pěkné, čtyři objekty, které už dál budu sledovat pečlivěji i já a mnozí další. Kolik bylo číslo sledujících? Určitě zase kolem tisíce ☺ ♥

  1. Pozdě večer posílám ze severu gratulaci Bohunce a Bohouškovi. Těším se na malá čápata.

  2. Mohu se zeptat zda má Betynka v Trutnově ještě šanci najít nezadaného čápa k sobě a mít s ním čápata?
    Nebo už je po 20.4 pozdě ? Děkuji za odpověď.

  3. Koukám, že Betynka má v Trutnově na hnízdě velikánského čapího frajera a neperou se. Že by se dobrá věc podařila ? ;-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00