Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Podporujeme záchranné stanice

I v roce 2021 se naše bohuslavické hnízdo obešlo bez nutnosti lidského zásahu. Jediným návštěvníkem komína v hnízdní sezóně se tak při kroužkování čápat stal ornitolog Petr Kafka. Na komíně pivovaru v Trutnově byla situace poněkud složitější. V červnu na něj musel vyšplhat David Číp, vedoucí záchranné stanice JARO Jaroměř, neboť čápata se zamotala do samcem přinesených provázků. Druhý výstup pak proběhl opět v rámci kroužkování. Nejvíce sledovaným hnízdem v regionu se však stalo to mladobucké. Tam po tragickém úhynu čapí samice došlo k ojedinělému pokusu o výchovu čápat na hnízdě za částečné pomoci člověka. Experiment se zdařil, čapí vdovec Bukáček úspěšně odchoval tři potomky, ačkoliv jeden z nich před odletem přišel o život po zásahu elektrickým proudem.

Masová popularizace tohoto příběhu vedla k obrovské vlně solidarity, která se projevila získáním vysoké finanční sumy. Ta značně překročila půl milionu korun. Pánové Zeman a Havránek následně převedli zbytek nevyužité částky na dva projekty Záchranné stanice JARO Jaroměř. Firma Trikonoš se zapojila s produkcí speciálních triček, jejichž prodej vynesl pro záchrannou stanici dalších více než 25 000 korun.

A co my? Kromě individuálních darů se naše komunita na podzim zapojila do hlasování o podpoře vzniku Čapí oázy u Dvora Králové. V tomto hlasování se projektu ZS podařilo těsně zvítězit. Budování nového biotopu si však samozřejmě vyžádá další finance mimo výše uvedený grant. Prodejem kalendářů Čápi 2022 bylo získáno 5 500,- Kč, jenž budou poukázány na účet záchranné stanice.

Chcete přispět svým dílem i Vy?

Záchranná stanice JARO Jaroměř je hlavním regionálním střediskem ochrany přírody v Královéhradeckém kraji. Nejste-li zdejší a přesto chcete podpořit ochranu přírody v místě vašeho bydliště, na této mapě se můžete podívat, pod kterou záchrannou stanici váš region spadá. Kliknutím na ikonu získáte přístup k odpovídajícím kontaktům.

Budeme-li se dále bavit přímo o jaroměřské záchranné stanici, máte tyto možnosti:

Finanční podporu je možno poskytnout formou dárcovské SMS (DMS). Zašlete text: DMS ZVIREVNOUZI JAROMER na číslo 87 777. Základní cena DMS je 30,- Kč (lze však poslat i částku 60,- Kč nebo 90,- Kč pomocí textu DMS ZVIREVNOUZI JAROMER 60 nebo DMS ZVIREVNOUZI JAROMER 90. Příjemce Vaší pomoci následně obdrží 29,- Kč, respektive 59,- Kč nebo 89,- Kč.

Chcete-li poslat peníze přímo na účet záchranné stanice (pro její provoz), pak jeho číslo je 33553322/0800 (Česká spořitelna), variabilní symbol 4604

Dále je možno darovat finance pro pomoc přírodě České republiky na účet: 2801040757/2010 (FIO banka, IBAN: CZ2220100000002801040757 BIC/SWIFT kód: FIOBCZPPXXX). Chcete-li přispět touto formou přímo Záchranné stanici JARO Jaroměř, je nutné uvést variabilní symbol 002 a do poznámky uvést JARO Jaromer. Účet je veden jako transparentní s možností náhledu veřejnosti. Můžete si tak snadno zkontrolovat, zda Váš příspěvek v pořádku dorazil, případně kdo další stanici podpořil. Prostředky z tohoto účtu jsou využívány pro budování napajedel a úkrytů pro zvířata, zvyšování potravní nabídky, zadržování vody v krajině, obnovu mokřadů a tůní, zaslepování odvodňovacích kanálů, výsadbu dřevin, výsadbu a údržba zoostromů, podporu opylovačů, návrat vymizelých druhů do krajiny – motýlů, žab, orchidejí, velkých kopytníků a řadu dalších aktivit.

Informace přímo na stránkách Záchranné stanice JARO Jaroměř si můžete přečíst ZDE. Dalším možnostem podpory této organizace je věnován tento rozcestník.

Kromě peněz je však oceňována i podpora materiální, a to například ve formě krmiv. Co mají čápi rádi všichni dobře víme, i když ne každý z nás je rybářem a lovcem myší. Avšak nemůžeme vyloučit, že se mezi námi nějaký ten rybář či chovatel hlodavců najde. Pro krmení čápů jsou podle ideální menší rybky (rozhodně ne Bohoušovy štiky), laboratorní myši, případně jednodenní kuřátka.
Něco na zub samozřejmě potřebují i ostatní chovanci ústavu, ale protože nákupní seznam by byl příliš dlouhý, přikládáme zde souhrn vhodných (ale i nevhodných) zásob.

Předem děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem zapojí pro dobro nejen čápů, ale veškeré naší přírody.

2 komentáře

  1. Velké poděkování za příspěvky pro naši přírodu a živočichy v ní. Dále velké díky do Mladých Buků, a záchranným stanicím. I projekt dopadl na 1*. Už se těšíme na jaro a opětovné sledovaní komínů. 👏👏💓💓.

  2. Cítím, že přírodě je nutné pomáhat, protože když bude v pořádku a ochrání své svěřence, život v ní bude pokračovat. Zapojím se i pro JARO Jaroměř a budu čekat, až zase budeme svědky, že čápi jsou pro nás důležití a zase se sejde komunita čápomilů u jejich hnízd. Těším se a děkuji za kontakty ☺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00