Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Údržba kamerového systému

Do návratu čápů na hnízdo možná nezbývají ani tři týdny a tak již nastal nejvyšší čas na kontrolu, údržbu a úpravu kamerového systému na komíně. Výstup na jeho vrchol poněkud pozdrželo čekání na nezbytnou součástku v podobě nástavce kamerového nosníku (dorazil v pondělí 1. března). Následujícího dne trošku pozlobilo počasí, neboť ranní mlha se nechtěla rozpouštět. Vše nakonec dobře dopadlo a i do Bohuslavic po poledni zavítal teplý a sluneční jarní den pouze se slabým větrem.

Krátce po půl druhé hodině odpolední tak mohl na komín vylézt Lukáš se svým kolegou z HD Internetu. Zkontrolovali stav obou kamer a vyčistili je po loňské sezóně. Poté následoval další zákrok – původní svislá nosná tyč kamer byla rozříznuta a prodloužena o vloženou část. Tato úprava umožnila instalaci HD kamery do vyšší pozice s lepším výhledem do hnízda.

Jaké je současné nastavení kamer?

Primární 4K kamera je o malinko výše než původně, takže nezabírá úplný základ hnízda a naopak poněkud více oblohy. Do příletu prvních čápů zůstává bez zapnutého nočního IR přísvitu a v módu reálných nočních barev.
Sekundární HD kamera je proti původnímu umístění nyní podstatně výše a vůči hnízdu je skloněna pod ostřejším úhlem. To v budoucnu umožní mnohem lepší pohled do hnízda na vajíčka i čápata skrytá v hnízdní jamce. Kamera je momentálně v módu přiblížení, a to z důvodu případného odečtu kroužků čápů, kteří by na hnízdo mohli dočasně zavítat. Noční IR přísvit je zapnutý.

 

 

Stav hnízda

Na samotném hnízdě nebylo třeba žádných úprav. Podle vyjádření pana Kafky je hnízdo v dobrém stavu, bez přebytečného materiálu. Travní porost se postaral o nakypření hmoty a lepší odvod srážkové vody. Proběhla pouze kontrola hnízdní plochy, zda se na ní nenacházejí provázky, vlasce či jiné cizí předměty, které by čápům mohly uškodit. Naši čápi jsou ale pořádkumilovní, takže se nic takového nenašlo. Hnízdo bylo ještě trošku vlhčí, čemuž se však po nedávném odtátí sněhu a dešti nelze divit. Nakonec byly pouze přesunuty k okraji větve ležící uprostřed hnízda.

Možná další kamera?

Firma HD Internet obdržela svolení k případné instalaci kamery na čapí hnízdo na komíně trutnovského pivovaru Krakonoš. Proto následoval další výstup i na tento komín a rekognoskace terénu. Na fotografie z této akce se můžete podívat níže. Výhled je parádní a to hnízdováleníčko…

2 komentáře

  1. Děkuji za péči o kamery na čapím hnízdě i za kamery ostatní. Jsem tichý, ale nadšený pozorovatel od loňského roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00