Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Dráče klepe na dveře

Očekávaný čas začátku líhnutí čápat na pivovarském komíně byl pátek 28. května. Dny však plynuly a stále se nic nedělo. Až dnes, v pondělí 31. května v 16:26:32, se ozvalo pípání prvního čápěte. Zprvu jsme slyšeli právě jen pípání, a to když Betynka vstala z důlku. Až v 16:55 při otáčení vajíček jsme spatřili otvor se zobáčkem. Možná již dnes večer, ale spíše zítra se tak nad Trutnovem objeví první dráče.

Podle termínu se zdá, že se začalo klubat až třetí vajíčko, první dvě jsou pravděpodobně neoplozená nebo zastydlá. Uvidíme, zda se vylíhne i poslední čtvrté a na hnízdě budou čápata dvě. Pro poprvé hnízdící čapí pár by to byl ideální počet.

 

16 komentářů

  1. Hurá, hurá, držím palce. Poprvé rodičovství může být klidné, jestli budou dvě mláďata. I u lidí je ten začátek stejný.

  2. Tak je to krása narodit se v pivovaru- tak na zdraví čápata připíjím pivečkem vařeným pod vámi.

  3. Co se stalo s trutnovskou webkamerou že zabírá jen část hnízda?Přitom teď bude pohled na něj napínavý vzhledem k příchodu prvního dráčka.

    1. Je dočasně přiblížená pro detailní pohled na klubání. Později se zase vrátí do původního stavu.

  4. A já mám pocit, že jsem viděla dírku na dvou vajíčkách. Myslela jsem si, že je to stále to samé, jen pokaždé na jiném místě v důsledku překulování, ale teď v podstatě při jednom překulování jsem měla pocit, že dírka je na dvou vajíčkách. Pokud to tedy není na tom jednom jen nějaký flíček. Nechám se překvapit. Je krásné to pozorovat takto z blízka, mám čápíky jako na dlani. A to krásné pípání, jak se dráče dere na svět 🙂 Balzám na duši.

  5. To jsem ráda, že se konečně klube. Bylo by mi líto, kdyby tak poctivě (hlavně Bohunka) seděli a nebylo by ani jedno.

  6. Chci se ještě zeptat : když přinese čáp na hnízdo zmiji,nemůže její uštknutí někoho z rodinky usmrtit?

        1. Kdyby pro ně byli hadi nebezpeční, tak by se jim ptáci vyhýbali a nelovili je jako potravu.

    1. Ví se o některých druzích zvířat, které loví jedovaté hady, že jsou proti jejich jedu imunní: jsou to některé druhy ptáků, mangusty nebo ježci. Jiná zvířata volí jinou taktiku: písař hadilov útočí přímo na hlavu hada, velkou rychlostí a silou zobáku mu rozrazí lebku, a tím ho znehybní. Podobně loví hady i někteří draví ptáci. Jak to ale mají přímo čápi, to přesně nevím. Předpokládám ale, že u zmije si dají rodiče pozor na to, aby byla v době krmení mláďatům mrtvá, protože i kousnutí bez jedu by mohlo být pro mláďata nebezpečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00