Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Maršálská hůl

Pamatujete na Bohoušův vítězný doutník? V tomto ohledu ho dnes Bohdan rozhodně překonal, když si donesl rovnou maršálskou hůl. Obdržel ji nejspíš jako vyznamenání za donesení tisícovky větví na hnízdo. Po celý den panovalo nádherné počasí, na obloze se neobjevil jediný obláček. Na hnízdě se neudálo nic převratného – upřímně řečeno, nikdo po žádné divoké akci určitě netoužil. Čápata většinu dne odpočívala a užívala si klidu.

Masivní vývržek

Z pozdního lovu se v pátek večer vrátil Bohdan vcelku brzy ve 21:21. Po dvaceti minutách dopřál čápatům pozdní večeři ve formě kusu masa, kterého se zmocnil Trojka. Na Dvojku zbyly menší kousky, Jednička se ani nesnažil, neboť ještě trávil Bohdanův podvečerní steak. Přes noc rodiče stáli a mladí leželi pod širákem. To se již pravděpodobně nezmění, leda v případě špatného počasí. Deště však v dohledné době nehrozí. Do rána se ochladilo lehce pod +8 °C. Bohunka občas uklízela a probírala spícím čápatům peříčka zobákem. Jako první opustil komín ve 4:04 Bohdan, vrátil se se senem a žížalami.

Vyznamenání pro dřevorubce

V 5:37 přilétl s již zmiňovanou holí. Pohodil ji do ohrádky a vzápětí podepsal mohutným čápancem. Hůl překážela ve výhledu do chvíle, než ji Bohunka řádně uložila do Bohdanova valu. Pan Kafka bude asi muset k výbavě na kroužkování přidat i motorovou pilu. Po ranním úklidu dostali mladí od Bohunky žížaly a Jednička vyplivl zpracované zbytky včerejšího steaku. I Bohunka si ulevila od zbytků nestravitelné potravy. Čápata se po snídani povalovala v paprscích vycházejícího slunce a hrála si s listím, zatímco jim Bohunka čistila peříčka. Když byla se svým dílem spokojena, lehla si vedle čápat.

Dračí hlad

O půl desáté přinesl Bohdan další seno a hadí svačinu. Háďata bleskově zmizela, pro tátu zbyl jen největší kus. Jednička vyhodil další granát a všechna čápata se uvelebila v měkkém seně. Bohdan zavelel krátký letecký poplach, Bohunka přinesla horu brouků k obědu. Jako druhý chod podával Bohdan hady. Po většinu odpoledne a večera se mladí povalovali na hnízdě, Jednička se opakovaně zkoušel postavit na nohy s pomocí křidélek. Příliš mu to nešlo, ale má na to ještě spoustu času. Odpolední teplota slabě přesáhla +20 °C, opět foukal silnější severovýchodní vítr.

Svačinky sestávaly z menšího množství hadů, dračí žravost proto nebyla plně ukojena, což se projevovalo nespokojeným řevem. Až večer donesla Bohunka větší porci brouků a Bohdan kus rybího masa. Ten však byl příliš velký, takže ho čápata pořádně obalila senem a Bohdan následně opět zhltl. Bohunka přilétla v 19:48 s listím a vysypala mladým pár drobných soust. Bohdan se ještě vydal na večerní lov, mladí pospávali v klubíčku uprostřed hnízda. Vrátil se ve 21:42 a podělil všechna čápata kusy masa, nejspíše rybího. Zobla si i Bohunka, která se následně pustila do úklidu.

Bohdanova maršálská hůl
Transmutace Bohdanova “steaku” dokončena
Společný večer na hnízdě

 

16 komentářů

  1. vždycky čekám, který obrat mě pobaví - tentokrát to byl "Bohdanův val". Chybí už jen překlad: Limes Bohdani.

  2. Hurá, samá dobrá zpráva,
    dráčata rostou a snaží se o samostatnost. To měl Bohdan co dělat s tak obrovskou holí. Nádherná fotka, kde jsou všichni pohromadě.
    Pánové, patří Vám můj velký dík.😀😀😀

  3. Moc krásný příběh o Bohdanu Bohunce a jejich mláďatech.Prosim Vás chci se zeptat jestli bude vydána knížka o čápi rodině Měla bych o ní zájem.

      1. Vím že je to řešilo už vloni, ale nepřehodnotil byste to? Vždyt stačí hezké fotky co už jsou a ještě budou a k tomu jen pár řádek, ty píšete pořád v diskuzích. Nečekáme žádný román...

  4. Tomáši nepodcenujte se...talentu máte dost..tyto literární skvosty,večerníčky,jsou toho důkazem.Velké díky.

  5. Já mám uložený všechny večerníčky a tak v zimě zas budu číst.Fakt jsou pohlazením na duši.Jana

  6. Krásný den všem na hnízdě. Jen dotaz na Bohdana já neviděla hada už hodně dlouho a on je nosí jako housky z krámu-? Je holt šikula. Přeji bohaté úlovky ať není na hnízdě nouze.Držte se ať se máme na co dívat já to tímhle způsobem napřímo vidím poprvé vždy jen zespoda se zakloněnou hlavou.

  7. Čápata se mají k svètu, jsou moc hezká, držíme jim palce, ať jsou v pořádku. 🤗

  8. Zdravím- podle uváděných množství hadů,které Bohdan nosí,to vypadá,že někomu čistí terária nebo tam v okolí opravdu máte přezmijíno a přeužovkováno-slepýše vynechávám coby ještěra.Opravdu má tajné zdroje_? Dík za krásu v čapím a Vašem podání. Luděk z Podzvičiny.

  9. Bohdánku, ty jsi opravdu maximalista,🤭🤣ta hůl se ti povedla,nově ti věnují řád vše na maximum a pomyslně pripinám,klacky,větve, stejky ,hadi?čím nás překvapiš příště??😆♥️ještě,že Bohunečka nosí broučky♥️😆a vy malinkati brbloušci,jste rozkosni 🐥🐥🐥♥️♥️♥️,jinak krásné a vtipné počteníčko i momentky...hlavně výraz pan Kafka a motorová pila, úplně to vidím,jak si razí cestu..😆😝

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00