Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Společný výlet

Dnes uplynul přesně rok od odletu Ctirada, Šárky a Plaváčka z rodného hnízda. Rodiče se tehdy vydali na dlouhou cestu den poté. Jak tomu bude letos? Ani v pátek 20. srpna hnízdo definitivně neopustili, ačkoliv se jinak létalo o sto šest. Počasí se opět trochu zlepšilo, teplota se pohybovala mezi +15 °C a +22 °C. Naopak se však v průběhu dne vyskytlo několik slabých dešťových přeháněk.

Casanova Bohouš

Během noci si Bohouš na hodinu ustlal, jinak ale většinu času prostál po boku Bohunky. Ráno společně uklidili hnízdo, i když Bohouš při tom myslel jen na to jediné. Bohunka v 7:46 odletěla pro čerstvé seno. Jejího návratu Bohouš mazaně využil ve svůj prospěch. Zatímco Bohunka s plným zobákem rozkládala seno po hnízdě, vyhoupl se jí na záda. Při milostném aktu z ní zbytek sena vytřásl a máváním křídly ho vyfoukal pryč z hnízda. Následovala snídaně na loučce pod silnicí a po ní odlet někam dále od hnízda. Na něj se přiletěla podívat sýkorka, ale dlouho zde nepobyla.

Návštěva u Betynky

Bohouš s Bohunkou se vrátili naráz v 9:50 a krásně si spolu zaklapali. Bohouš si nabrousil zobák o hromosvod a proletěl kontrolní okruh kolem komína. Krátce před 11. hodinou oba dva krátce po sobě opustili hnízdo, aby se v 11:07 objevili opět na pivovarském komíně. Stejně jako včera tam zrovna bylo prázdno. Klidu si však náš čapí pár užil jen deset minut, pak se objevil Lotrando. Bohouš okamžitě vystartoval pryč, neboť nechtěl riskovat oškubání o potkany. Bohunka zůstala několik sekund s Lotrandem na hnízdě, ale pak též v klidu a bez známky agrese odletěla. Ve 14:23 již byli oba zpět na bohuslavickém komíně.

Odpolední aktivity

Za slabé přeháňky setrvávali na hnízdě a upravovali si peří. Když se počasí zlepšilo, vyrazili krátce po sobě v 15:23 na odpolední lov. Bohouš se vrátil z večeře ve 20:10, Bohunka o tři minuty později. I na pivovaru se k nocování chystali Lotrando se Zubejdou (Betynka před nimi uletěla pryč), v Mladých Bukách se na hnízdo vrátili Bukáček s Markétou.



 

Seno není lásce na překážku
Sýkorka na návštěvě
Stále nám to spolu klape
Zobák je potřeba nabrousit
Lotrando je tu, rychle pryč!

2 komentáře

  1. Dva páry si prožívají líbánky a nemají spěch na odlet. Betynka s čápaty je také opožděná. Další dny budou rozhodující.

  2. Naprosto úžasné, moc děkuji a přeji ať se Vám daří a Vašimi příspěvky děláte nám čápomilům radost a všem těm nádherným stvořením ten nejlepší a nejdelší čapi život ve zdravi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00