Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Přípravy k letu pokračují

Jak jste si mohli povšimnout, frekvence vydávání nových článků byla snížena z každodenního reportu na několikadenní souhrn. Nebudete ale rozhodně ochuzeni o nejdůležitější a nejzajímavější momenty na hnízdě. Pokud se stane něco přelomového, jistě si to zaslouží vlastní zprávu. V posledních dnech se toho příliš neudálo. Všichni mladí čápi poctivě trénují křídla a svalstvo ke svému prvnímu letu. Do něj zbývá odhadem necelý týden. Poslední trs trávy na komíně vzal definitivně za své a celá plocha je nyní využívána k výcviku. Ideálně v čase, kdy jsou pryč rodiče. Zdá se, že pomalu klesá četnost krmení. To je běžný stav, který má mladé motivovat k rychlejšímu opuštění hnízda.

Pondělí 12. července

V tento den brzy ráno pršelo (bez bouřky), takže celé dopoledne se čápi sušili a upravovali si peří. Když bylo hotovo, poleželi si na hnízdě, případně se věnovali tréninku. Za odměnu jim Bohouš přinesl k pozdnímu obědu hady. Při večerním cvičení pak pošlapal Brunclík Šemíka.

Úterý 13. července

Horký a suchý den s teplotou dosahující k +29 °C. Během dne mladí čápi spíše odpočívali a sledovali pozorně okolí. Bohouš nejspíš lovil v bažině, protože když se vrátil, vypadal jak Kuba při svém jarním příletu. Při společném klapání s Bohunkou byl kontrast jejich zbarvení maximální. Za velmi teplého večera mladí opět pilně cvičili. Jen nám všem zatrnulo, když Brunclík při nočním čápení málem spadl z hnízda. Pokud by k takové nehodě snad došlo, mladí by již měli být schopni plachtit jako kluzák a bezpečně přistát (ačkoliv zpět na hnízdo by se již nedostali).

Středa 14. července

Po extrémně teplé noci, ve které se teplota pohybovala okolo +19 °C, dorazila nad hnízdo před osmou hodinou ranní bouřka. Nebyla nijak silná, ale trvala více jak tři hodiny. V jejím průběhu se občas blýskalo a vydatně pršelo. Zmoklí čápi postávali na hnízdě a čekali na návrat Bohunky, která odletěla z hnízda ještě před začátkem deště. Vesna se schovala Šemíkovi pod ocas jako pod deštník. Před půl dvanáctou se všichni začali sušit ve větru a Bohunka se vrátila. Po poledni však opět zmokli. Když déšť definitivně ustal, Bohouš si na 30 sekund vyskočil na kameru. Jakmile se zvedl vítr, čapí posilovna byla hned plná a všichni se předváděli. Ve 14:49 se nad hnízdem po dlouhé době objevil cizí čáp. Naděje, že by se mohlo jednat o Kubu byla ale planá. Čáp se Trutnovu vyhnul a asi o hodinu později se proletěl nad Mladými Buky. Bohouš byl při podvečerním krmení málem sám zkonzumován, i když jasně naznačoval, že už nic dalšího na skladě nemá. Před západem slunce se pod dohledem Bohouše na hnízdě rozjelo další velké cvičení – skákání, mávání křídly, šermování zobáky a přebírání podestýlky.

Situace na pivovaru

Betynka zůstává na pivovarském komíně s Lotrandem a Zubejdou i nadále sama. Po Kubovi se slehla zem, nikdo ho neviděl ani živého, ale ani mrtvého (ač byly při pátrání zachyceny na lovu Bohunka i Betynka). I přes nepříznivé počasí Betynka péči o čápata zvládá a všichni jsou v pořádku.



 

Brunclík provádí masáž Šemíka
Cíl zaměřen
Kráska a zvíře
Vesna pod deštníkem
Po dlouhé době opět vetřelec
Ale já už nic nemám!

10 komentářů

  1. I když je to samozřejmé, že čápata jsou každým dnem blíže k odletu, budou mi scházet. A jistě nebudu sama. Je radost je vidět jak se mají k světu a to díky dvou pečlivých rodičů. I Betynka se stará o svá mláďata a je na to chudák sama. Možná že se nikdy nedozvíme, co se Kubovi stalo.

  2. Děkuji za shrnutí dění na hnízdech. Stačí to, když hlavní náplní činností je trénink křídel a míň se už krmí. Odpočineme si od mnoha příhod a ušetříme energii pro sledování prvních letů našich miláčků. Díky za report ☺

  3. Krásné zpravodajství, takto bohatě stačí. Přála bych Betynce a mladým, aby se tulák Kuba vrátil. Betynka to zvládá moc hezky, tak se určitě zadaří. 😘👍.

  4. Moudré rozhodnutí udělat přehled. Ono je to pro vás stejné náročné dát dohromady jak fotky tak videa, ale líbí se mi to tak pohromadě, protože si články ukládám do archivu-pro soukromou potřebu samozřejmě. Díky.☺♥

  5. Cela nase rodina si vubec neumi predstavit co budeme delat az odleti. Vnucka prohlasila ze poletime s nima.

    1. Prožívám vše úplně stejně jako Vy a Vaše rodina a je nás spousta!Bude to velký smutek a strach,aby se jim nikdy nic zlého nestalo,až nám odletí!Všichni ti bukáčkové,trutnovští a bohuslavičtí.A budou nám taky všem chybět ty úžasné reportáže pana Tomáše!

  6. Modlime se za Kubicka z celeho srdce. Se slzama v ocich porad cekame ze se objevi. Kubo pojd domu!!!

  7. Taky by mne zajímalo co je s Kubíkem. Ta nejistota je ze všeho nejhorší. Lampičník jeden, alespoň pár těch hezkejch fotek z lampy je.

  8. O Betynce. Betynka je "měšťka". Ale je to velice vyzrálá mladá čápice. Když se tu loni objevila, neměla zájem o hnízdění. A měla možnost, protože si ji párkrát Bukáček dovedl do Buků. A čas ještě měli, protože Bukáček přišel o Bukynku 9.5. Ale Betynka mu vždycky uletěla zpět do Trutnova a ani o páření zájem neměla. Čápice se ale chovají zodpovědněji, než čápi. Když sem přiletí poprvé, tak nejdříve hledají "bydlení" a zjišťují, zda je v oblasti dost potravy. Málokterá čápice hned prvním rokem zde zahnízdí. To jsou spíš výjimky. Loni před odletem byli v Trutnově na komíně čápi tři. Betynka, Bukáček a ten třetí, si myslím, že byla Barunka. Bukáček se asi Barunce líbil, tak to vyřešila letos typicky "žensky". Přiletěla dřív, obsadila Bukáčkovo hnízdo a čekala jeho přílet. Když přiletěla Betynka na "svůj" hrad, letěla se podívat, co je nového u sousedů, ale tam už s ní nechtěli mít nic společného, protože už byli Bukáček s Barunkou pár. Už o kamarádku nestáli. Betynka to pochopila až tehdy, kdy do Trutnova přiletěl Bukáček a zobákem jí dal najevo, že jestli toho nenechá, že ji z hnízda v Trutnově vyžene. Od té doby Betynka v Bukách nebyla. 19.5. přiletěla po celodenním výletu navečer na komín a začala vehementně hloubit důlek. To dělají jenom ty čápice, které se pářily. A 21.5. si dovedla Kubíka. To že snesla první vejce 24.5. vypovídá o tom, že se musela s Kubíkem potkat a pářit minimálně toho 19.5. Ještě dodám všeobecně k čápům. Tak, jako člověk má jedinečné otisky prstů, mají i čápi jedinečnou bílou kraječku na křídlech. Neexistují 2 čápi, kteří by měli kraječku totožnou. Jenom pár postřehů o čápech. Oni jsou jedineční tvorové. Ve svém konání nikdy neudělají chybu. Majestátní ptáci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00