Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Na návštěvě v “Africe”

Přijel za mnou na návštěvu kamarád z Kolína a želel toho, že naši čápi už odletěli pryč a nemůže je vidět naživo. A tak Lukáš přišel s nápadem zajet se ve středu podívat do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. V jejím areálu je několik hnízd, na kterých letos čápi pobývali. Proto jsme počítali s tím, že by se tam ještě nějací mohli pohybovat.

V zoologické zahradě

Sotva jsme vstoupili do areálu zahrady, na prvním komíně seděli hned dva čápi. Procházeli jsme pak mezi jednotlivými pavilony, až jsme se dostali k výběhu zeber a antilop. Nad výběhem se tyčila “domorodá chýše”, na jejímž vrcholu trůnil další čáp. Dalších 23 čápů se procházelo a páslo na louce mezi zebrami. Jednalo se o mladé i dospělé jedince, kteří vůbec nebyli plaší a dalo se k nim přiblížit i zhruba na tři metry. Někteří z nich byli kroužkovaní, Lukáš se je pokusil postupně nafotit a odečíst. Povedlo se mu to v pěti případech, o historii několika těchto čápů již víme od pana Kafky. Jeden se vylíhl letos přímo v zoo na sloupu u ptačí voliéry, další ve Dvoře Králové na komíně firmy Eurovia. Třetí byl do zoo umístěn po zranění. U jednoho bylo též vidět, že nemá zcela v pořádku křídlo a lehce napadá na nohu. U čapího “výběhu” jsme se zdrželi dlouho, než jsme pokračovali dále směrem k Safari. Při návratu jsme pak zahlédli krmení čápů mladými kuřaty. V pavilonu s výstavou různých koster jsme si mohli prohlédnout lebku čápa.

Vzhůru do Nahořan

Po projití většiny expozic zoologické zahrady jsme se vydali na poslední letošní výpravu do Nahořan. Po cestě jsme minuli prázdné hnízdo v Horních Vlčkovicích a pokračovali dále k České Skalici a Novému Městu nad Metují. Čápy jsme nakonec našli až u Krčína, na poli kde traktor vláčel zoraný pás půdy. Sběru “zetorek” nemohli čápi odolat. Na místě jich však bylo pouze šest, z toho dva s kroužkem. Udržovali si od nás však takový odstup, že nedali odečíst (jeden měl ELSA a druhý kovový kroužek).

Exkurze po hnízdech

Nechali jsme tedy sběrače hrabošů na pokoji a vyrazili zpět k domovu. Lukáš nás ještě provezl okolo prázdných hnízd v Šestajovicích a Veselici. To je hnízdo, kde proběhl bohužel neúspěšný pokus o adopci mladého Bukáčka. Pak jsem už zamířili zpět k Trutnovu. Pivovarský komín byl prázdný, ale Bety na něm prý nakonec ještě přenocovala. Naopak odletěla celá čapí rodina z Chvalče a už se na komíně neobjevila. V Batňovicích přenocovali na hnízdě ještě oba dospělí čápi.

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00