Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Čapí radost v Lindheimu

V sobotu 8. února 2020 se lindheimští čápi Wilhelm s Wilmou konečně dočkali. Hnízdo bylo vyčištěno a nově vystláno. Celý průběh akce lze sledovat na níže připojeném záznamu:

Jak celá akce probíhala? Den začal mrazivým ránem, oba čápi měli opět ojíněná záda. S východem Slunce se však začali oba protahovat, čechrat peří a chystat se na nový den. Rozhodně ale netušili, jaká významná změna je čeká. Okolo deváté hodiny vzlétli z hnízda a opět se na něj vrátili, aby nakonec slétli dolů na louku a zpovzdálí sledovali, co se to bude dít s jejich domovem. Ke hnízdu mezitím vystoupal (nejspíš byl vynesen na plošině) čistič a opravář hnízda. Nejprve odstranil zmrzlý a ztvrdlý krunýř na povrchu hnízda a poté rýčem rozrušil jeho obsah. Většinu zetlelé trávy, sena, hlíny a větví shodil dolů, jen na okrajích ponechal zbytky materiálu, aby si hnízdo udrželo tvar. Hnízdo je na komíně umístěno na prkenné konstrukci, kterou bylo potřeba očistit tak, aby mohla voda protékat skrz. Toho dosáhl rýčem a vrtačkou. Poté vzniklý trychtýř vyplnil dřevěnými štěpkami, které by opět měly zaručit prosakování vody hnízdem. Nakonec na povrch hnízda nasypal pytel slámy a čistícím prostředkem nastříkal a očistil sklo kamery. Za necelou hodinu bylo dílo hotovo.

Bohužel jak se zdá, zítra a pozítří projde hnízdo těžkou zkouškou. Orkán Sabine postihne plnou silou celé Německo a bude tam zuřit o dost silněji než u nás. Snad nebude výstelka opět smetena a čápům se nic nestane. Pokud ale obstojí, můžeme jim jen přát hodně štěstí v nadcházející hnízdní sezóně a plnou “ošatku” zdravých čápátek.

A jak reagovali Wilhelm s Wilmou? Za chvíli se vrátili a po prvním nevěřícném zkoumání (první záznam) oslavili nově opravené hnízdo společným zaklapáním a pustili se do jeho úpravy (druhý záznam):

Oprava hnízda v Lindheimu

3 komentáře

  1. 10.2.20 - Lindheim: hnízdo je po bouři Sabine zcela rozfoukáno, Vilma stojí na hnízdě sama na holých prknech. Držíme pěsti, ať vše přežijí v pořádku.

  2. Po sobotním zvelebení hnízda byli W & W očividně šťastni.Radost i nás přihlížejících netrvala dlouho.Dle předpovědi se už večer přihnala bouře. S napětím jsme sledovali ve větru a tmě zmítající se čápy . Na chatu se sešla polská,německá i česká komunita.Čápi dokázali vzdorovat poryvům větru dvě hodiny. V čase 0:08 a 0: 32 však nedobrovolně opustili hnízdo.Bylo to moc zlé. Někteří dál bděli, jiní brzy vstávali. Mohu napsat ,že jsem se po rozednění bála zapnout tablet,obavy o jejich přežití byly velké. Hnízdo zbaveno podestýlky a čápi na něm !! Po chvíli odlétli za potravou dolů na louku. Někteří hovoří o zázraku, že to dobře dopadlo . Hodně štěstí Wilheme a Wilmičko ! Jste krásní a máme vás rádi. 🍀💞🍀.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00