Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Pod sněhovou peřinou

S posledním dnem studeného počasí přišla na čápy ta nejtěžší zkouška. Ačkoliv zůstalo přes noc na čtvrtek 8. dubna zataženo, už okolo půlnoci začalo sněžit. Více sněžilo spíš na východě republiky, takže Bohouš vstával do nového dne “jen” se sněhovým popraškem na zádech. Ještě v noci však opět ladil dřevěnou “anténu” u hromosvodu, která mu prostě nedala pokoj. Větev nakonec skončila trčící z hnízda ven. Po ránu ještě několikrát letěl pro větve i podestýlku, než začalo hustě sněžit z dopoledních přeháněk. V Žichlínku skončilo vajíčko pod sněhovou duchnou, čápi na něm neseděli. Až čas ukáže, zda mu to ublížilo či nikoliv.

Bohouš před 9. hodinou raději zalehl a hnízdo i okolní krajinu rychle pokryla vrstva sněhu. Trvale sněžilo až do 11. hodiny, kdy se obloha začala konečně protrhávat. Slunce si pak se sněhem snadno poradilo, však je už tak vysoko na obloze, jako by bylo kolem 5. září. Občas proletující vločky neměly šanci. Odpoledne bylo hnízdo holé a rychle usychalo. Bohoušovi se ale nikam moc nechtělo, občas sice zalétl pro stavební materiál, ale většinou se hnízdoválel a hlídal své panství. Okolo 16. hodiny opět plašil cizího čápa, který pak proletěl nad Svatoňovicemi.

V 17:13 se náhle objevil čáp na komíně pivovaru v Trutnově. Avšak nebyl to Bohouš, protože ten se ve stejnou dobu hnízdoválel doma. Čáp na hnízdě pobyl poměrně dlouho, chvíli na něm i poležel. Nebyl kroužkovaný a vypadal mladě. Hnízdo sice nepozdravil, ale aktivně ho bránil a zastrašoval potenciální hrozbu. Po odletu se po nějakém čase znovu vrátil, ale již jen na krátký okamžik. Do času publikace tohoto článku se již neukázal.

Bohouš se vydal na večeři až večer, přes den toho totiž příliš nepojedl. Buď pracoval nebo ležel a hlídal hnízdo.

Dnešním dnem chladná perioda končí, ačkoliv páteční ráno bude pravděpodobně nejchladnějším. Sněžit už ale nebude a slunce na jasné obloze rychle vyžene teplotu nad +10 °C. O víkendu bude sucho a teplo, dobré počasí vydrží až do pondělního odpoledne. Pak od západu přejde studená fronta a v úterý nás bohužel možná čeká opět sněžení. Musíme doufat, že dobrého počasí využijí čápi z východu k rychlému návratu a Bohouš se spolu s námi konečně dočká Bohunky.

Zimní hnízdoválení
Jarní hnízdoválení
Tohle už Bohouš není

3 komentáře

  1. Veliké díky za podrobné informace kolem čapího hnízda v Bohuslavicích a i jinde. Píšete zprávy tak, že se nemohu dočkat jejich pokračování. Přinesou veliké potěšení.

  2. diky,diky vam vsem co se o tuto stranku starate a nam priblizujete ptaci svet je mi 77roku ale toto jsem do teto doby neznala diky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00