Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Březnové překvapení

Přišlo to jako čáp z jasného nebe. Ručička hodin právě začala odkrajovat poslední dílky denního koláče odpočtu do návratu našich oblíbenců. Když tu náhle se z hnízda ozval více jak půl roku neslyšený zvuk. Klap, klap, klap – je tu čáp! A ne jeden, vzápětí přistál i druhý. Měl na pravé noze ELSA kroužek! Bohouš se vrátil zároveň s Bohunkou? Nadšení však rychle opadlo, neboť něco nehrálo…

Identita návštěvníků

První z čápů přistál na hnízdě v 15:46:02. Lehce zaklapal, ale nedal nijak výrazně najevo dominanci na hnízdě. Druhý čáp dosedl na komín o malou chvíli později, v 15:46:22. I on zaklapal slabě a spíše na pozdrav. Zprvu jsme si mysleli, že se jedná o Bohunku. Avšak kroužek nesl poměrně obtížně čitelný kód DEH H9645. Jednalo se tedy sice o čápa z Německa, ne však o paní domu.

Díky sledujícímu s přezdívkou ibanundmalea jsme se velmi rychle dozvěděli následující: Tato čapí samička byla kroužkována dne 26. června 2010 (tj. je o rok starší než Bohunka) v obci Dabrun-Melzwig ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. K potvrzení pohlaví došlo záhy. Na pana čápa přišly chutě, ale čápice neměla náladu. Odečet byl odeslán na Kroužkovací stanici Národního muzea, snad se časem o nositelce kroužku dozvíme ještě více.

A co pan čáp? Je to Bohouš nebo ne? Jeho vzhled i chování nasvědčovaly tomu, že s velmi vysokou pravděpodobností není. Řádně na hnízdě nepozdravil, několikrát se vyčápl do jeho středu a měkká travní peřina ho ke spočinku nezlákala. Sice porovnal několik větví a zvědavě si prohlížel kameru, ale to přece není Bohoušův styl. Navíc postrádal jeho modré očko a vypadal celkově spíše mladší.

Čapí aktivita

Čápice odletěla z hnízda v 16:02, přistála nakonec na čapí loučce za řekou. Chvíli na louce lovila v záběru kamery, ale posléze zmizela. Na hnízdo se vrátila až v 19:24 již za šera. Čáp měl opět chuť na páření, ale byl znovu odmítnut. V době nepřítomnosti samice opustil hnízdo pouze na chvíli po 17:50 (na 25 minut). Jinak nehnutě postával na hnízdě v padajícím sněhu s deštěm.

Je tedy takřka jisté, že se o Bohunku s Bohoušem nejedná. Jsou to pravděpodobně čápi na cestě. Možná k sobě ani nepatří jako pár, pouze spolu dočasně cestují. Uvidíme, zda hnízdo zítra nebo v dalších dnech opustí. Nebo dojde k boji při návratu právoplatných vlastníků. Pravděpodobnější je ale pokračování v letu. Čápice je téměř 12 let stará a jistě má někde své domácí hnízdo, na nějž se bude chtít vrátit.


 

Přílet čápa – samce
Přílet čápa – samice
Tohle nejsou domácí
Detail kroužku DEH H9645
Odlet paní čápové na večeři

9 komentářů

  1. Už jsem myslela, že ten bez kroužku by mohl být Kuba - zabloudil sem, ale ten čáp vypadal nejen čistěji, ale mladší. Pokud mohu odhadnout.- Kdyby tady chtěli zůstat, došlo by určitě k boji o hnízdo. Pokud přiletí B+B, tak si hnízdo budou hájit.♥

  2. Pěkná paní čápová a čáp, ale toho hnízdo patří Bohunce a Bohouškovi. Nemohu se již dočkat. Jestli tento pár tam zůstane, bude boj o hnízdo až domácí přiletí.

  3. Konečně čápi na hnízdě, ráda jsem četla o okolnostech a podívala se na pěkné video. Ještě v březnu ☺
    B+B jsou možná zase na jiném hnízdě, zatím odpočívají před předpokládaným bojem o hnízdo. Věřím ale, že ti "březnoví" poletí dál na nějaké další hnízdo, třeba to jejich. Ale čápi na hnízdě už letos byli ;-)))

  4. Děkuji za informace. Těšila jsem se na B+B, snad se nám vrátí. Jsem v očekávání, jak to vše dopadne a kdo nám bude letos dělat radost v čapím hnízdě.....

  5. Ať si cizí čápi u nás odpočinou po tom světovém trmácení a naberou síly, aby se mohli vrátit na svá vlastní hnízda... Čekáme na Bohunku a Bohouška, už aby byli doma... Ať se pro naše i cizí čápy situace vyvine co nejpříznivěji... Přejeme jim i sobě štěstí...

  6. A nice surprise and a lot of thilling .... Who guessed for the arrival date / time of the first stork of the season?

  7. Jsem moc ráda, že už se čápíci zase vracejí...Teď se trochu bojím, až přiletí ti naši, co nastane a jak to dopadne...Je to skvělé, že je můžeme pozorovat, držím všem palce, počasí se s nimi vůbec nemazlí. Jsou to miláčci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00